Здравље

Напредна банда догодине уводи 5Г технологију у Србију!

Увођење 5Г технологије изазов је за свако друштво, па тако и за Србију, а у РАТЕЛ-у најављују да би следеће године требало да буде припремљена аукција спектра за 5Г .

У том смислу Србија не касни за Европом где, такође, тај посао неће бити тако брзо завршен, каже за Танјуг директор РАТЕЛ-а Владица Тинтор и наглашава да није питање да ли је и ко је бржи у тој трци за увођење нове, пете генерације мобилне телефоније, него је питање ко је тржишно спремнији да ту технологију искористи.

„Само увођење 5Г технологије да би се увела нема толико смисла зато што грађани иначе сада имају квалитетну услугу. Уколико је привреда спремна да прихвати ту трансформацију, оно што и Влада Србије прича, а то је дигитализација, што се пре то буде урадило, 5Г технологије ће имати смисла”, рекао је Тинтор.

Наводи да су крајем прошле и у току ове године многе европске земље имале или ће имати аукције по питању спектра за 5Г .

РАТЕЛ ће, каже, заједно са другим државним институцијама омогућити да аукција буде спремна за следећу годину, али и наводи да то неће бити једини довољан услов да се 5Г технологија у правом смислу имплементира у Србији.

Како је рекао, ипак мобилни оператори плаћају велика средства за те лиценце и они морају да имају одређена очекивања за поврат инвестиције.

„Неке земље су из чисте трке кренуле у 5Г технологије да би могле да кажу, ето ми смо први, други, а да просто само тржисте за то још увек није спремно”, каже Тинтор.

Испричао је да свака нова генерација мобилне телефоније носи са собом неку мистичност, а у случају 5Г највеће неразумевање шта се подразумева.

Када се, додаје, појавила друга генерација мобилне телефоније омогућавала је и пренос гласа и СМС порука, а са трећом генерацијом је укључен и интернет.

„Са четвртом генерацијом коју данас користимо тај интернет је на сасвим задовољавајућем нивоу и поставља се питање шта је оно што крајњи корисник добија са петом генерацијом. Пета генерација мобилне телефоније има потпуно другачији пословни модел у односу на претходне генерације”, навео је Тинтор.

Објаснио је да су се претходне генерације мобилне телефоније искључиво базирале на корисничко искуство у телекомуникационом смислу, те да ће свакако пета генерација имати тај сегмент јако значајан у смислу још бржег интернета, још квалитетније услуге и могућности да корисници телевизијски програм на мобилном телефону гледају у реалном времену, преноси Танјуг.

Међутим, додаје, пословни модел је такав да је идеја да се у телекомуникациони сектор „увуку” многи други сектори.

„Већ годинама се прича о аутомобилима без возача. Да би могло са њима да се управља мора да постоји комуникација између аутомобила и неких базних станица. Прича око паметних домаћинства, где ће сваки појединац да управља електричном енергијом, апаратима, и ту је потребна нека инфраструктура која ће омогућити комуникацију”, каже Тинтор.

Наводи као пример и област пољопривреде, где се аутоматски мери квалитет земље, сагледава шта је потребно земљи, кад у ком тренутку наводњавати.

Ту је, додаје, исто тако неопходна одређена телекомуникациона инфраструктура која ће то да подржи.

„Тих примера је много више и практично кроз те сегменте идеја је да 5Г технологија буде једна платформа која ће да омогући комуникације у различитим секторима”, каже Тинтор и објашњава да је на тај начин пословни модел је потпуно другачији у односу на претходне генерације.

Свакако ће се 5Г, додаје, односити и на бољи квалитет комуникација које ће имати крајњи корисници, али оператори ће стављати велики акценат и на друге секторе који су директно или индиректно везани за грађане.

Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!