Напредњаци ојадили Универзал банку, па је затворили

Напредњаци ојадили Универзал банку, па је затворили

0
(0)

Гашење српске Универзал банке покренуло је бројне спекулације о политичкој позадини овог потеза власти, што је јуче на неки начин потврдио и највећи појединачни акционар, бизнисмен Небојша Дивљан. Поводом испупавања новца за кредите бизнисменима под политичким утицајем, налик афери „Агробанка“, Дивљан најављује тужбу за надокнаду штете против Народне банке Србије јер, како каже, није спроводила адекватан надзор НБС над Универзал банком.

Он је директно оптужио гувернерку Јоргованку Табаковић, која је како је рекао, пре годину и по дана одбила да реагује на упозорења о лошем пословању Универзал банке и заштити акционаре и депоненте.

– Јоргованка Табаковић је пре неколико дана само могла да потпише мртвозорнички папир – истакао је Дивљан.

Као највеће дужнике, Дивљан наводи шабачку компанију Фармаком Мирослава Богићевића, Беохемију Жељка Жунића и Интеркомерц Горана Перчевића и акцентира да су те фирме прогурале свог кандидата, посланика напредњака и функционера СНС из Шапца Драгана Томића за председника Извршног одбора Универзал банке.

– После упада ове „интересне групе“ у органе управљања почетком 2013, банка и доживела слом. Ново руководство је одобравало је значајне кредите тим компанијама и фирмама повезаним са њима, иако се знало да имају проблеме у пословању, као и да су већ биле у лимиту изложености – објаснио је Дивљан који је раније био челник неких компанија у саставу Делта холдинга најбогатијег Србина Мирослава Мишковића.

Демократска странка је затражила од гувернерке Јоргованке Табаковић која је замрзла функцију заменика лидера СНС да каже разлоге гашења банке. Функционер ДС Борислав Стефановић открива за „Вести“ да Универзал банку у ствари воде људи блиски бившем лидеру СНС, а актуелном шефу државе Томиславу Николићу. Указује и да није позната акцијска структура која је мењана после мајских избора 2012, када је СНС почео да доводи сопствене партијске кадрове у Универзал банку.

– Треба истражити и да ли су и колико напредњаци вратили кредите који су пре две године добили за предизборну кампању. Ја сам уверен да нису – навео је Стефановић.

Непознаница које прате ту банку је више. Банкарски кругови је још увек, повезују са Мишковићем кога је актуелна власт хапсила због малверзација са путарским предузећима, иако се пре четири месеца он званично повукао из Универзал банке и акције наводно препустио Атлас монту који се повезује са црногорским премијером Милом Ђукановићем.

Економски стручњак Бранко Драгаш каже да је Универзал банка била на продају пре годину и по дана и да је чак помињано неколико потенцијалних купаца. Он такође указује на бројне енигме везане за ту приватну банку.
– Вероватно су постојале неке дубиозе, које нам нису познате. Зна се да је банку основао власник Делте Мирослав Мишковић и да је требало да је преузме Атлас монт Душана Кнежевића, који се опет доводи у везу са Милом Ђукановићем. Напрасно је угашена да се још увек не зна зашто, а очито је само да се напредњацима журило да то ураде. Ако су њоме управљали кадрови СНС-а онда је логично да се мало са гашењем сачека и види ко би је од заинтересованих страних улагача купио – каже за „Вести“ Драгаш.

Дивљан: Крива и гувернерка

– Народној банци Србије сам маја пошле године послао обавештење да има индиција о поступању Универзал банке супротно закону, да се капитал „муњевито“ смањује и тражио ванредну контролу пословања. Пошто нисам добио одговор нити је контрола обављена, схватио да НБС пружа подршку менаџменту – казао је Дивљан објаснивши да је имао 12 одсто акција, и да ниједан други акционар нема учешће веће од 10 одсто.

Гашење по леђима народа

Енигма је и како су сазнања о гашењу банке раније процурила у јавност, па су, како је објаснила гувернерка клијенти убрзано подигли велике улоге.
– Неочекивано за нас, дошло је до вероватно нарученог текста да ће банка банкротирати, а после два дана је подигнуто три милиона евра штедње и било је очигледно да неко покушава да извуче из банке „жив новац“ и да се на државу превали трошак – навела је Јоргованка Табаковић.
У моменту када је НБС одлучила да узме дозволу Универзал банци обавезне резерве банке су већ биле смањене са 20 на 18 милиона евра, а на динарском рачуну остало је свега 160 милиона динара. У помоћ је притекла и Влада Србије одлучивши да издвоји 70 милиона евра и 1,8 милијарди динара ради исплате депозита у банци.

Пријатељски клијенти

Недовољно добро управљање, према оцени банкарских стручњака, доводи до погрешних одлука о кредитирању, као и чињеница да менаџмент не врши довољно добру процену кредитног ризика, већ се кредитирају „пријатељски клијенти“. На исти начин су пре Универзал банке угашене Агробанка, Развојна банка Војводине и Привредна банка Београд.

Почела исплата депозита

Исплата осигураних депозита до 50.000 евра у Универзал банци почела је јуче у 60 експозитура Поштанске штедионице, широм Србије. Осигурани износ депозита биће исплаћен у року од 30 дана од дана подношења захтева, а депоненти Универзал банке имају право да поднесу захтев за исплату у року од три године од покретања стечаја.

Кредите делили губиташима

Да дугови Интеркомерца и Беохемије прете да уруше читав ланац повезаних фирми које су за њихов рачун узимали кредите од Универзал банке, медији су упозоравали још децембра прошле године, наводећи да су обе фирме у блокади већој од 100 милиона евра.

Економски аналитичар Ружа Ћирковић тада је указивала да ни из једне институције задужене за финансијску стабилност земље од почетка блокаде није емитована ниједна информација из које би се видело којој ће пословној банци пасти на терет тај дуг који расте.
Познато је да је Перчевић некада високи функционер социјалиста и даље близак тој странци, а Жунић близак многим високим функционерима СПС. Занимљиво је да је у овој причи председник ИО Универзал банке, функционер СНС Драган Томић, посланик је напредњака у последњем скупштинском сазиву, био и у три парламентарна одбора: за финансије, за уставна питања и за правосуђе. О Томићевом суграђанину Мирославу Богићевићу, власнику Фармакома се нешто више чуло после избора 2012. када је лидер СНС Александар Вучић потврдио спекулације да је овај бизнисмен купио дневне листове „Политику“ и „Дневник“ као услугу ДС-у.

Вучић је обелоданио да је посао обављен преко малих ћерки фирми Фармакома, основаних у иностранству, а да је део новца за куповину обезбеђен кредитом Агробанке. Тада је вицепремијер рекао и да ће наћи начин да држави буде враћено оно што је њено, а да се при том не води хајка против Фармакома, јер запошљава 3.500 људи и има 5.000 коопераната. Богићевић је потом преузео само новосадски „Дневник“. 

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

Упркос Вучићевим фантазијама и лажима Србија је званично седма најсиромашнија земља у Европи!

5 (7) Упркос тврдњама власти да у Србији влада „златно доба“, те да важимо за …

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

Kреће иживљавање извршитеља над дужницима, хоће да нас паралишу

5 (2) Здружена акција Kров над главом саопштила је данас да је у току покушај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend