Напредњаци се спрдају са мртвим Оливером Ивановићем!

0
(0)

Не главна улица у Косовској Митровици, не централни трг, не улица у којој је живео, не ни улица Сутјеска у којој је с леђа убијен пре више од седам месеци, и којом је скоро 20 година ишао на посао, већ улица Немањина, у Бошњачкој махали у Северној Митровици понела је име убијеног Оливера Ивановића. Одлуку су донели одборници Српске листе на данашњој седници СО Северна Митровица. Још једном су одбацили и ранију иницијативу одборника ГИ СДП, односно петицију са раније седнице да Сутјеска понесе име Оливера Ивановића.

Зашто Немањина? 

Бишевац је, такође, у име Српске листе изнео и други део предлога, који је био усвојен – да се у част свих настрадалих Митровчана Колашинска улица преименује у Улицу митровичких жртава.

Он је навео да су предлог подржали, како је рекао, велики број грађана, као и чланови породице погинулих.


Улица Немањина је по косовском систему улица Самија Фрашерија, који је био албански писац и књижевник у време Османског царства.

„Ову улицу предлажем, јер ће се у њој налазити зграда наше општине чија је изградња при крају, а у њој се већ налази седиште Телекома, Управног округа и тако даље“ – овим речима је одборник СО Северна Митровица Српске листе и представник студената Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици, Немања Бишевац, објаснио зашто би улица у Бошњачкој махали требало да понесе Ивановићево име.

Бишевац је казао и да је то „у част трагично настрадалом одборнику и грађанину наше општине, господину Оливеру Ивановићу.“

Оливер Ивановић није погинуо у Немањиној улици него у улици Сутјеска

Мирослав Ивановић: Како је поштован док је био жив, тако се опходе и данас када је ликвидиран

„Како је поштован док је био жив, тако се опходе и данас када је ликвидиран и физички уклоњен из сфере политичког утицаја и деловања. Остало је име, али на њихову жалост јако име и оно и даље смета. Одбијена је иницијатива толиког броја грађана да се Оливеровим именом назове улица Сутјеска – улица у којој је убијен, где се и данас, за дивно чудо, још увек налази и спомен плоча. Недуго, ето нове иницијативе, сада већ прихватљиве, али да се његовим именом назове улица Немањина у Бошњачкој махали. Па просудите сами о добрим намерама предлагача. Одлука је донета и сигурно ће служити некоме на част. Породици Оливеровој неће!“ – поручио је брат Оливера Ивановића, Мирослав Ивановић, на друштвеним мрежама, у реакцији на најновију одлуку СО Северна Митровица.

Са друге стране, Ивановићева последња животна сапутница, Милена Поповић, која однедавно ради у кабинету премијерке Србије, Ане Брнабић, поручила је непосредно после седнице:

„Улица у Косовској Митровици понела име Оливера Ивановића. Хероји живе!“

„Оливер Ивановић као грађанин, као политичар и као отац који је живео у Косовској Митровици, није погинуо у улици Немањиној, него је настрадао у улици Сутјеска, да вас подсетим ако нисте знали“ – подсетила је своје колеге и доносиоце одлуке одборница ГИ СДП Оливер Ивановић, Ксенија Божовић.

„У име ГИ СДП, у име породице Ивановић, у име грађана који су подржали петицију ГИ за преименовање улице Сутјеска у Улицу Оливера Ивановића, захваљујемо вам се и не прихватамо то. А ви сте показали ваш морални чин. Хвала“ – додала је она.

Поново одбачен предлог

Уследио је још један покушај Ивановићевих сабораца да улица Сутјеска у којој је убијен, ипак, понесе његово име, што је био и захтев са претходне седнице, када су одборници Српске листе одбили иницијативу, односно петицију грађана за преименовање улице.

На коментар председавајућег СО, Дејана Гурешића, да у ранијој петицији грађана пише „једна од улица“, Јакшић је рекао: „Узмите записник, погледајте шта сам ја говорио, ако не верујете мени на реч, проверите у записнику“.

„Ако је потребно, поновићу и пети пут – дакле, предлажем да се улица Сутјеска преименује у улицу Оливера Ивановића,“ додао је он.

„У вези са овим предлогом, само бих вас подсетио да сам већ четири пута предложио да се улица Сутјеска преименује у улицу Оливера Ивановића, и тај предлог је много старији временски од предлога господина Бишевца. И те како стоји предлог, јер је изнет пре четири седнице. Ја очекујем да се ова скупштина изјасни прво о том предлогу,“ рекао је одборник СДП-а, Марко Јакшић, наводећи да у вези са данашњим захтевом Српске листе „није стигао никакав предлог у писаном материјалу“.

За предлог одборника Српске листе гласало је 13 присутних одборника Српске листе. Двоје одборника СДП-а није гласало, док су албански одборници били уздржани, односно против.

Јакшићев предлог је одбачен са 14 гласова.

Он је, као и Божовићева, напустио седницу, а потом је на свом Фејсбук профилу сликовито и објаснио где се налази улица Немањина, уз поруку:

Шта је претходило?

И на претходној седници СО-а одборници Српске листе одбацили петицију и иницијативу ГИ СДП да улица Сутјеска понесе Ивановићево име. Предлог је одбачен, како је тада објашњено, „јер није у складу са статутом општине Северна Митровица“.

Оливер Ивановић био је један од најистакнутијих лидера Срба са Косова у последњих двадесет година. Био је посланик у српској Коалицији повратак у прелазним институцијама Косова, државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Владе Србије. Убијен је као одборник Скупштине општине Северна Митровица. Ова СО није одржала комеморативну седницу. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана у Београду. До данас нису познати налогодавци и убице, упркос три истраге које се воде – у Приштини, Београду, а по недавном признању Милене Поповић – и њене сопствене истраге.

Одмах након вести о одбаченој иницијативи огласили су се директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић и сама Српска листа. Они су потврдили да ће Оливер Ивановић добити улицу у Косовској Митровици, „као што је и заслужује“, али су истовремено изнели и оптужбе на рачун, како тврде, нетачних информација. Ђурић је за то оптужио локалне медије.

„Жалосно је што се поједини кругови и далје не устежу да експлоатишу трагедију једне породице и целог нашег народа на Косову и Метохији“ – навео је тада први човек Владе Србије за Косово.

На седници је данас донета и одлука о размени општинског земљишта за приватно, које ће бити намењено, по речима главне извршне службенице Адриане Хоџић, за проширење постојећег обданишта.

Процену је направила комисија косовског министарства финансија. Ради се о две парцеле у приватном власништву укупне површине 922 м2 чију је вредност комисија проценила на 200.046 евра, са општинским земљиштем, укупне површине 566 м2, чија је вредност 149.950. Општина ће, управо због разлике у процењеној вредности бити у обавези да исплати приватном лицу мало више од 50.000 евра, објаснила је Хоџић.

Одборник Марко Јакшић подсетио је да још увек није познато име приватног лица са којим се врши размена земљишта, а Хоџић је навела да се „све информације сада знају“, као и да то „уопште није тајна“, додајући да је акт о процени јавни документ који се може пронаћи на Интернет страници косовског министарства финансија.

КОССЕВ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јовановић: Модел „две Немачке“ је – немачки ултиматум Србији

4.9 (8) * Нема решења косовског проблема без формата Савета безбедности УН, тај формат укључује …

Никола Живановић: Четири фотографије председника Србије

5 (11) Поводом најновијих вашингтонских догађаја од 7. септембра 2020, много коментарисаних не само у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *