НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим поново понижава и отима новац од мајки и трудница

НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим поново понижава и отима новац од мајки и трудница

5
(2)

НИЈЕДНА спорна одредба Закона о финансијској подршци породицама са децом на коју су родитељи указивали у последње три године, ни после многобројних најава и обећања, неће бити исправљена.

Све оно на шта су труднице и породиље скретале пажњу ни сада, када се коначно кренуло у измене и допуне овог прописа, није дошло на дневни ред. Док маме прете протестом, надлежни ћуте.

Према мишљењу Татјане Мацуре, председнице удружења „Маме су закон“, захтеви родитеља су рационални и имају утемељење у државном буџету, па самим тим очекују да највећи број буде и подржан. С друге стране, председник Србије Александар Вучић је обећао да ће проверити докле се стигло са изменама, да ли је поменути закон у форми нацрта или предлога и постоје ли могућности да се проблеми реше.

Наша саговорница наглашава да је и даље споран број месеци који улазе у обрачун породиљских накнада и он мора да се смањи са неразумних 18 на 12 месеци, што је у складу са праксом највећег броја држава Европске уније.

– Свим породиљама мора да се гарантује износ најмање у висини минималца, како ниједна од њих више не би била понижена са тек неколико стотина динара кроз накнаду која поносно носи назив „финансијска подршка“ – каже она. – Права мама предузетница, такође, морају да се изједначе са осталим породиљама кроз нови систем обрачуна, неопходно је да се уведе могућност преношења одсуства ради неге детета на партнера, као и две године одсуства са посла за треће дете. Такође, не смеју да се умањују накнаде женама које зарађују више од три просечне зараде, а мора се увести и подршка за породице које имају више од четворо деце.

Мацура наводи да њихова борба траје од децембра 2017. године, од прве расправе о овом закону, а неразумевање надлежних за њих није опција и уколико до истог дође, најављују протест уочи усвајања измена Закона.

И у Центру за маме истичу да су упркос бројним састанцима и обећањима, предложене измене испод сваког разумног очекивања. Породице у Србији три године чекају на конкретне измене.

– Сада када се Закон коначно мења, оне су неусаглашене са оним што родитељима заиста треба – каже Јована Ружичић из удружења. – Небрига за права родитеља у ситуацији када се боримо за наталитет, суочени са све гором демографском сликом Србије, недопустива је и у најмању руку неочекивана од државе која, барем на речима, заговара подршку породици и деци.

Расправа о изменама овако важног Закона морала је, према њеном мишљењу, бити организована транспарентније и то пре израде самог Нацрта, уз обраћање пажње на оно што родитељима заиста треба.

ПОДРЖАВАЈУ НЕКЕ НОВИНЕ

У УДРУЖЕЊУ „Маме су закон“ подржавају измене које је предложило надлежно министарство, а које се тичу мајки деце са инвалидитетом, пољопривредних осигураница и оних које су имале накнаде мање од минималне зараде током прва три месеца од порођаја. Важне су, наглашавају, и казнене мере које су усмерене на грешке које могу да направе јавни службеници, због чега ће бити санкционисани и они лично, али и њихови надређени, као и сама институција.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Немачка: Пољопривредници протестовали због новог закона о заштити инсеката возећи тракторе кроз центар Берлина (видео)

Немачка: Пољопривредници протестовали због новог закона о заштити инсеката возећи тракторе кроз центар Берлина (видео)

5 (1) Немачки пољопривредници одржали су протест возећи тракторе кроз Берлин. Они се противе новим …

Мађарска послала 50 полицајаца у Македонију и Србију као помоћ у сузбијању илегалних миграција

Мађарска послала 50 полицајаца у Македонију и Србију као помоћ у сузбијању илегалних миграција

5 (4) Мађарска је послала Србији и Северној Македонији нове полицијске контингенте да помогну локалним …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend