Друштво

НАРКО-ФАШИСТИЧКИ режим поново понижава и отима новац од мајки и трудница

НИЈЕДНА спорна одредба Закона о финансијској подршци породицама са децом на коју су родитељи указивали у последње три године, ни после многобројних најава и обећања, неће бити исправљена.

Све оно на шта су труднице и породиље скретале пажњу ни сада, када се коначно кренуло у измене и допуне овог прописа, није дошло на дневни ред. Док маме прете протестом, надлежни ћуте.

Према мишљењу Татјане Мацуре, председнице удружења “Маме су закон”, захтеви родитеља су рационални и имају утемељење у државном буџету, па самим тим очекују да највећи број буде и подржан. С друге стране, председник Србије Александар Вучић је обећао да ће проверити докле се стигло са изменама, да ли је поменути закон у форми нацрта или предлога и постоје ли могућности да се проблеми реше.

Наша саговорница наглашава да је и даље споран број месеци који улазе у обрачун породиљских накнада и он мора да се смањи са неразумних 18 на 12 месеци, што је у складу са праксом највећег броја држава Европске уније.

– Свим породиљама мора да се гарантује износ најмање у висини минималца, како ниједна од њих више не би била понижена са тек неколико стотина динара кроз накнаду која поносно носи назив “финансијска подршка” – каже она. – Права мама предузетница, такође, морају да се изједначе са осталим породиљама кроз нови систем обрачуна, неопходно је да се уведе могућност преношења одсуства ради неге детета на партнера, као и две године одсуства са посла за треће дете. Такође, не смеју да се умањују накнаде женама које зарађују више од три просечне зараде, а мора се увести и подршка за породице које имају више од четворо деце.

Мацура наводи да њихова борба траје од децембра 2017. године, од прве расправе о овом закону, а неразумевање надлежних за њих није опција и уколико до истог дође, најављују протест уочи усвајања измена Закона.

И у Центру за маме истичу да су упркос бројним састанцима и обећањима, предложене измене испод сваког разумног очекивања. Породице у Србији три године чекају на конкретне измене.

– Сада када се Закон коначно мења, оне су неусаглашене са оним што родитељима заиста треба – каже Јована Ружичић из удружења. – Небрига за права родитеља у ситуацији када се боримо за наталитет, суочени са све гором демографском сликом Србије, недопустива је и у најмању руку неочекивана од државе која, барем на речима, заговара подршку породици и деци.

Расправа о изменама овако важног Закона морала је, према њеном мишљењу, бити организована транспарентније и то пре израде самог Нацрта, уз обраћање пажње на оно што родитељима заиста треба.

ПОДРЖАВАЈУ НЕКЕ НОВИНЕ

У УДРУЖЕЊУ “Маме су закон” подржавају измене које је предложило надлежно министарство, а које се тичу мајки деце са инвалидитетом, пољопривредних осигураница и оних које су имале накнаде мање од минималне зараде током прва три месеца од порођаја. Важне су, наглашавају, и казнене мере које су усмерене на грешке које могу да направе јавни службеници, због чега ће бити санкционисани и они лично, али и њихови надређени, као и сама институција.

Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!