Народ сит корумпиране и криминализоване власти и полиције преузима ствар у своје руке: Колубарска буна на нарко-дахије

Народ сит корумпиране и криминализоване власти и полиције преузима ствар у своје руке: Колубарска буна на нарко-дахије

0
(0)

Да ли су грађани Лазаревца, чланови Удружења „Свети Сава”, узели правду у своје руке, објављујући недавно на „Фејсбуку” имена и слике 26 особа из тог града на Колубари – називајући их нарко-дилерима? Какве све последице може изазвати самоорганизовање локалних узбуњивача, с обзиром на то да је, према њиховом најновијем саопштењу, један од именованих дилера, наводно, наручио ликвидацију једног од чланова Удружења „Свети Сава”?

То удружење је изазвало велику пажњу, када је објавило на „Фејсбуку” „црну књигу” са именима и фотографијама 26 мушкараца, са њиховим колоритним надимцима (Чкоња, Гмиза, Слина…), приказујући не само њихове фотографије, већ и детаље из њихових приватних живота: од тога где живе до тога шта возе, с ким раде, да ли су били у затвору…

Несвакидашња колубарска буна на нарко-дахије, изазвала је велику пажњу, али истовремено и подршку грађана, па је ту страницу на „Фејсбуку” лајковало хиљаде посетилаца. Слична акција спроведена је средином године, када су активисти „Светог Саве” делили летке са личним информацијама о, како су их и тада називали, дилерима дроге у Лазаревцу.

Професор Правног факултета Универзитета у Београду Милан Шкулић каже да је људски потпуно схватљив поступак Удружења „Свети Сава”.

– Ти људи желе да заштите и децу од уласка у свет дроге, али са друге стране, и у овом случају се показује да је пут до пакла поплочан најбољим намерама. Јер, са становишта права, неко се може сматрати учиниоцем кривичног дела и дилером наркотика само ако је то утврђено правоснажном одлуком суда. А нисам сигуран да то важи за сва лица која су објављена на „Фејсбуку” – каже Шкулић.

Са друге стране, он упозорава да је то озбиљан аларм за полицију, која хитно треба да провери наводе Удружења „Свети Сава” и о томе обавести јавност. Истини за вољу, примећује Шкулић, дрога је постала веома доступна и ситни дилери који је продају крајњим корисницима су такозвана потрошна роба, јер када неко од ситних дилера буде притворен или осуђен на затворску казну, брзо бива замењен другим дилером.

– Тржиште дроге, нажалост, представља тежак друштвени проблем који се, по свему судећи, не може решити само нормама кривичног права нити опште кривично-правном репресијом, већ је потребно да се друштво и на друге начине супротставља том злу. Пре свега, превентивним активностима, јачањем породичне кохезије и адекватнијим деловањем школе и свих који имају контакт са децом и омладином – напомиње професор Шкулић. 

Криминолога Златка Николића не чуди што је народ у Лазаревцу узео правду у своје руке. Он појашњава да у САД и земљама западне Европе постоји сличан вид удруживања грађана.

– То су обични грађани који дежурају око школа, по парковима, и на свим местима за која грађани сматрају да су проблематична са становишта диловања дроге, педофилије, силоватеља – указује Николић, наглашавајући да је јавна потерница Удружења из Лазаревца шамар држави и њеним органима.

Зато је он један од оних који се залаже за слично организовање грађана и у Србији, посебно због дежурања око школа и вртића.

– Заштита младих је основни задатак свих нас – каже Николић.

Он оцењује да је грађанима Лазаревца очигледно постало јасно да је враг однео шалу и да од државе нема вајде. Али, сматра Николић, узимање правде у своје руке скопчано је са бројним опасностима. Нарко-дилери, наравно, нису безопасни. Такође ће се, сматра он, осетити повређеним и многи полицијски функционери, задужени за борбу против наркотика.

Да је Николић у праву показује саопштење Удружења „Светог Саве”у којем се наводи да је један од прозваних нарко-дилера већ платио некога ко ће да убије једног од активиста удружења. Та информација већ неко време кружи по Лазаревцу, у окружењу блиском продавцима дроге.

– Мислимо да је информација довољно озбиљна да је објавимо, узимајући у обзир претње које су нам месецима упућиване – саопштили су администратори.

Јуче је „Политика” покушала да преко „Фејсбука” дође у контакт са члановима Удружења „Свети Сава”, али се они нису одазвали нашем позиву.

———————————————————————–

Како то раде Руси

У Русији су познате мере препада грађана на нарко-дилере и то се показало сврсисходним и функционалним, напомиње Златко Николић.

Наиме, постоје бројни видео-клипови на интернету који приказују како се руски активисти супротстављају трговцима наркотицима. Дилере хватају на лицу места, док тргују дрогом, „хапсе их” и потом их, са доказним материјалом, предају полицији. Они јавно обележавају дилере дроге, лепећи налепнице „Ја некажњено убијам вашу децу” по њиховим објектима, аутомобилима. А често се све заврши и поливањем фарбом и перјем, тако да их полиција, тако обележене, приводи.

Александар Апостоловски

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (видео)

Да ли су мошти Св. Саве спаљене? Теорије, предања и извори (видео)

5 (3) Гост специјалне емисије Хелм Каста поводом празника Св. Саве био је византолог проф. …

Данас славимо Светог Саву

Данас славимо Светог Саву

5 (1) НОВИ САД – Српска православна црква данас слави дан свог утемељивача. Од половине …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend