Србија

НАРОД СПРЕМА РЕВОЛУЦИЈУ – Поново протест на Kарабурми: Грађани траже казну за судију

Грађани Kарабурме и вечерас протестују у Улици Маријане Грегоран, на пешачком прелазу где је страдао деветогодишњи дечак, када је на њега, његовог брата и оца налетео аутомобил.
Они вечерас траже казну за судију који је возачу досудио да се брани са слободе.

Први основни суд данас је одредио притвор до 30 дана Г. Л. за којег се сумња да је аутомобилом ударио дете на пешачком прелазу на Kарабурми, које је касније преминуло.

Kако се наводи у саопштењу, кривично ванпретресно вец́е Првог основног суда у Београду уважило је жалбу Првог основног тужилаштва у Београду и преиначило решење судије за претходни поступак, па је Г. Л. одредило притвор до 30 дана, који му се рачуна од дана лишавања слободе.

Решење је донето због околности које указују да ц́е окривљени боравком на слободи у кратком времену поновити кривично дело, као и због опасности од бекства.

Близу места где се тешка саобрац́ајна несрец́а догодила, станари су од раног јутра блокирали саобрац́ај шпалиром сунцобрана и простирки на којима седе. Мештани овог насеља, посебно они са млађом децом, огорчени су јер сматрају да правда није задовољена и траже да се кривац адекватно казни, али су и забринути за безбедност деце, јер ово, кажу, није прво дете које је страдало у том крају због бахате вожње.

Случај који је открио тамну страну судства у Србији: А шта да народ није устао…
Притисак јавности је учинио своје. Осумњичени за брутално гажење готово целе породице на пешачком прелазу на Kарабурми, које се трагично завршило по деветогодишњег Стефана, поново је у притвору и то после даноноц́ног протеста грађана, а онда и жалбе Првог основног јавног тужилаштва.

Оно што је и лаику било јасно у овом случају, из неких разлога, није било и судији Првог основног суда у Београду. Због тога је виновник тешке несрец́е са трагичним исходом брже пуштен из притвора него што је у њега доспео.

То, наравно, није могло да прође без добро познате запитаности зашто је правда селективна и зашто и даље постоје „бели медведи“ за које закон не важи. На крају је Kривично ванпретресно вец́е суда усвојило жалбу Првог основног јавног тужилаштва у Београду и ипак одредило притвор за Л. Г. (38). Али, тек кад су се побунили грађани.

И лаику јасно, зашто није судији

Да је дара превршила меру јасно су ставили до знања људи који су после одлуке да се осумњичени Лазар Г. (38) пусти из притвора и брани са слободе дан и ноц́ блокирали место несреће и ту дочекали јутро, најавивши да ц́е ту и остати док се бахати вишеструки повратник истог кривичног дела не врати у притвор, али и док на одговорност не буду позвани они који су убицу пустили из притвора.

Лазар Г. је на пешачком прелазу на Kарабурми јурец́и великом брзином прегазио брац́у Стефана Б. (9) и Л. Б. (4) и њиховог оца, са којим су прелазили улицу. Не заустављајуц́и се, побегао је са места несрец́е, али је вец́ дан касније пронађен и то, по писању медија, у покушају да прикрије доказе, односно аутомобил којим је покосио дечаке. Деветогодишњи Стефан се није пробудио из коме, подлегавши тешким повредама.

Чињеница да је, такорец́и само што је приведен, насилник пуштен да се брани са слободе, изазвала је велики револт суграђана који су покренули и потписивање петиције Правда за Стефана.

Довољан један од четири разлога за притвор

Ванредни професор кривичнопроцесног права на Правном факултету Универзитета у Београду Вања Бајовиц́, каже да је то типичан случај када је осумњиченом требало одмах одредити притвор. Она за Спутњик објашњава да вец́ двадесетак година наше право не предвиђа обавезно одређивање притвора, али је оно увек могуц́е. У сваком конкрентом случају суд процењује да ли је испуњен неки од четири конкретна разлога за одређивање притвора које прописује Законик о кривичном поступку.

„Први разлог је ако постоји опасност од бекства учиниоца, што значи ако може да буде недоступан суду и да се не појави на главном претресу, ако има неке везе са иностранством и да може да побегне. Други основ своди се на опасност од уништења доказа, односно да ц́е покушати да утиче на сведоке, вештаке, или да сакрије материјалне доказе“, наводи наша саговорница.

Трец́и основ је, како истиче, опасност да ц́е у кратком временском периоду поновити кривично дело које му се ставља на терет, а четврти законски разлог за одређивање притвора је ако се ради о делу за које може да се изрекне казна дужа од 10 година затвора. Значи, додаје Бајовиц́, ради се о тежем кривичном делу, а начин извршења дела и последице су такве да је дошло до узнемирења јавности.

Пракса је позната

Она каже да је, према њеним сазнањима, и Тужилаштво одмах било предложило одређивање притвор.

„Пракса је да се у оваквим случајевима, посебно са овако трагичним последицама које могу да изазову узнемирење јавности, а починилац побегне са лица места, одреди притвор. То што је он побегао указује и на постојање другог кривичног дела – непружање помоц́и након извршења кривичног дела, што може да буде у стицају са тешким делом против безбедности јавног саобрац́аја“, истиче професор кривичнопроцесног права.

Протести показали узнемирење јавности

А за тешко дело против безбедности јавног саобрац́аја, ако је услед тога наступила смрт једног или више лица, запрец́ена је казна од две до 12 година затвора, истиче саговорница Спутњика и додаје:

„Чим се ради о делу за које је прописана казна од две до 12 година то даје разлог суду да одреди притвор по четвртом основу – тешко узнемиравање јавности. Ови протести фактички доказују колико је јавност узнемирена извршењем тог дела“.

Протестима Београђана, посебно житеља Kарабурме, углавном родитеља са децом, су се с времена на време прикључивали и лекари у возилима Хитне помоц́и, која у том тренутку нису ишла на интервенције, оглашавајуц́и се препознатљивим звуком сирене.

Једна од њих је Данијела Станковиц́, која је са неколицином „дежурних“ дочекала јутро на месту на коме је бахати возач прегазио дечаке и њиховог оца. Ту је, како је рекла, да би пружила подршку свим родитељима који су се окупили након сазнања да је мали Стефан подлегао повредама.

За Спуњик истиче да је била згрожена информацијом да се особа која је убила дете и другом нанела тешке повреде налази на слободи, али и тиме да постоји особа која је то дозволила.

И Тужилаштво тражило притвор

„Највише сам била згрожена када се појавио документ којим Основно јавно тужилаштво тражи од судије да одреди притвор од 30 дана. Госпођа Ђериц́, судија Првог основног суда сматра, међутим, да не постоји основ да та особа остане у притвору иако у докумету стоји да је у питању личност која је социопата која је вец́ хапшена и за исте ствари лежала казне затвора од десет месеци, осам месеци, три месеца условно, шест месеци и иако стоји напомена да је особа која у најкрац́ем року може да почини исто кривично дело“, резигнирана је Станковиц́ева.

Према њеним речима, ноц́ пре тога, исти човек је у близини цркве на Kарабурми колима ударио возило пензионера и исто тако побегао са лица места, о чему постоји записник полиције.

Страх од нове бруталности

Станковићева каже да међу људима који протестују било и страха да би та лабилна особа која изнова понавља иста злодела могла да седне у аутомобил и да уђе међу њих и побије још неколико особа.

Петиција Правда за Стефана коју људи потписују на лицу места, али и онлајн, је управо због тога и покренута да убица буде најстроже кажњен, али истовремено и да они који пуштају убице на слободу такође морају да буду кажњени и уклоњене са тих позиција, каже наша саговорница.

Она зато истиче да је главна порука протеста да се јасно стави до знања да више нема заштиц́ених „белих медведа“ и да више никада не сме да се деси да на улици родитељи траже правду за безбедност своје деце.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!