НАТО и ЕУ протекторати: Косово и БиХ међу највећим расадницима радикалног ислама и терориста у свету

0
(0)

Професор београдског Факултета политичких наука Мирољуб Јевтић упозорава да радикални ислам у БиХ иде „раме уз раме“ са најопаснијим радикалним исламом на Косову и да су Америка и Запад тек сада схватили да ислам постаје опасност.

Јевтић, члан Борда директора Комитета 22 за социологију религије у оквиру Светске социолошке асоцијације (као представник Европе), наводи у интервјуу Срни да су најрадикалније форме ислама оно што се догађа у Сирији.

Он указује да наш регион постаје део тога самим тим што значајан део људи из БиХ, Албаније, са Косова и из Македоније одлази у Сирију и прихвата то учење.

„Овде постоји база, они су се формирали на Косову, у западној Македонији, Албанији и у БиХ. Нису то људи који су се формирали у Саудијској Арабији. Нико не може да зна колико их је отишло даље са ових простора“, наглашава Јевтић.

Амери вређају муслимане

Он сматра да САД дубоко вређају муслимане и њихову суштину и подсећа на изјаву Џозефа Бајдена да је „онај ко се не залаже за хомосексуализам – заостао, ретроградан и ужасан човек“.

„Америка вуче стално погрешне потезе и то ће да траје док не почне да правилно сагледава и не схвати да је исламски свет – другачији свет, који се не може укалупити у амерички и европски концепт цивилизације“, рекао је Јевтић за Срну.

Он закључује да САД не схватају да је у исламу религија битна политичка чињеница, да је ислам политичка религија и да не може без политике.

Што се тиче ислама на Балкану, Јевтић истиче да је албански ислам увек био јачи и да су Албанци увек били утемељенији у исламу, него босански муслимани.

„Није могуће да се направи тесто, а да нема брашна. Ако је најјачи ислам на Космету и у западној Македонији, најлогичније је да ће се одатле регрутовати исламски покрет. Али, ни БиХ није занемарљив фактор и иде ‘уз раме’ са Косовом. Показало се да је ово подручје постали ‘расадник’ „, наводи Јевтић.

Он сматра да САД „упорно и очајнички“ не могу да се помире са чињеницом да муслимани неће прихватити амерички систем вредности.

„Западни систем вредности и ислам се апосолутно искључују. Није могуће очекивати еманципацију ислама на подручју БиХ. Муслимани, у мери у којој упражњавају ислам, морају бити и против Европе и међународног права, јер они имају своје право.

Сваки облик политичке егзистенције у БиХ, чак и левичарски, води у рушење европског система вредности. Парадоксално, али истинито“, каже Јевтић.

Он указује да Вашингтон „није требало да подржава политички пројекат Алије Изетбеговића, јер је то створило овакву ситуацију са исламом у БиХ“ и наводи да је у „најдубљем интересу секуларизованих босанских муслимана тада било да буду партнери СДС-а, што је парадоксално, али истинито“.

„Било би логичније да је Турска подржавала Караџића, него Изетбеговића, ако је стварно била за секуларизам Кемала Ататурка“, наводи Јевтић.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићу, ево стигла ти најновија понуда од ЕУ, на чело да је натакнеш!

5 (9) Председник Србије Александар Вучић рекао је да се нада да ће ЕУ разумети …

1000 дана од убиства Оливера Ивановића, истрага и даље тапка у месту

5 (3) Поводом 1000 дана од убиства Оливера Ивановића Српски национални форум и Народни покрет …

Један коментар

 1. Београд поново под полицијском опсадом,АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ обезбеђиваћемо албанске навијаче!

  БЕОГРАД-Фудбалски савез Србије и Министарство полиције спремни за долазак навијача Албаније на меч са Србијом 14. октобра у Београд. Безбедносне мере на највишем нивоу.

  Фудбалски савез Албаније није прихватио предлог Фудбалског савеза Србије да мечеви квалификација за ЕУРО 2016 у Београду и Тирани буду одиграни без присуства гостујућих навијача.

  Албанци су ФСС обавестили да ће на дуел против Србије, 14. октобра у Београду доћи и њихови навијачи.

  Због процене АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА да би то могао да буде меч високог ризика, очекује се да ће у престоници Србије на дан одигравања тог меча бити спроведен безбедносни план сличан оном који је недавно био на Паради поноса, са неколико прстенова обезбеђења.

  „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ми ћемо бити спремни да обезбедимо гостујуће АЛБАНСКЕ навијаче, јер смо на састанцима са Министарствима направили план за оба сценарија. Фудбалски меч са Албанијом и недавно одржана Парада поноса имају додирних тачака само по питању безбедности, па ће се исто и третирати. Ми као земља и Савез не желимо да оставимо лош утисак и зато ће се предузети велике безбедносне мере како бисмо још једном показали да смо озбиљна држава“, изјавио је премијер АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend