НАТО на Србију бацио шест тона уранијума

НАТО на Србију бацио шест тона уранијума

0
(0)

Најчешће последице НАТО бомбардовања и штетних ефеката осиромашеног уранијума на здравље људи су поремећаји функције тироидне жлезде, малигна обољења, заливски, односно балкански синдром који је присутан код војника и цивилног становништва, закључак је учесника јучерашњег научног скупа „Последице НАТО агресије на СРЈ”, који је организовао Евроазијски безбедносни форум, у Институту за међународну политику и привреду. Порука овог сусрета је и да су слични здравствени проблеми такође дијагностиковани и код војника западних земаља који су учествовали у ратовима у Персијском заливу.

Професорка Светлана Жунић, из Центра за нуклеарну медицину Клиничког центра Србије, каже да је територија Србије била контаминирана око три деценије и то не само у току НАТО бомбардовања СР Југославије и оближњих територија, већ за време свих заливских ратова на Блиском истоку. Према доступним подацима у свим овим сукобима употребљено је око 3.000 тона осиромашеног уранијума, од чега око 15 тона у Босни и Херцеговини, Србији и Црној Гори. „Од тога у испаљеним нуклеарним пројектилима баченим на Србију 1999. године било је око шест тона уранијума 235, колико би било довољно за конструкцију 170 реплика нуклеарне бомбе каква је бачена на Хирошиму и која је имала 35 килограма уранијума 235”, истакла је Светлана Жунић.

НАТО на Србију бацио шест тона уранијума
Радомир Ковачевић и Светлана Жунић (Фото Д. Жарковић)

У излагању је навела да бомбардовање пројектилима који садрже осиромашени уранијум изазива глобалну контаминацију животне средине, што доводи до климатских промена које се манифестују температурним екстремима, попут пожара.

По речима примаријуса др Радомира Ковачевића, из Института за медицину рада „Др Драгомир Карајовић”, после НАТО агресије, познато је да су последице бомбардовања СРЈ осиромашеним уранијумом по здравље становништва и животну средину много озбиљније него што је и један извештај до сада показао.

„Највећу могућу опасност по здравље представља управо инхалација, удисање свих штетних честица, па и оваквих”, рекао је Ковачевић.

Напомиње да истраживања, на којима су радили стручњаци различитих профила, говоре да су код 20,7 одсто становништва у Србији примећени специфични хромозомски поремећаји, за које се, каже, верује да су последица бомбардовања. „То је десет до двадесет пута чешће него уобичајено.”

Што се тиче деконтаминације земљишта, речено је на скупу, држава нема довољно средстава да се комплетан простор очисти и зато је, поручују, потребно формирати међународни фонд који би прикупљао средства за ову намену.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Престаните више да терористичку и нарко банду у Приштини називате "владом"

Престаните више да терористичку и нарко банду у Приштини називате „владом“

5 (3) Влада „Косова“ је саопштила да вакцине против ковида-19, које су подељене грађанима у …

НЕЧУВЕН СKАНДАЛ: Kанада одбија да изручи Русији нацисту који је убио 27.000 људи током Другог светског рата

НЕЧУВЕН СKАНДАЛ: Kанада одбија да изручи Русији нацисту који је убио 27.000 људи током Другог светског рата

4.9 (8) У Kанади је откривен бивши нациста Хелмут Оберлендер кога је Истражни комитет Русије …

2 Коментара

  1. Zar samo 6 tona? Trebali su baciti bar 5 puta vise, jer za Srbe ni 30 tona nije dovoljno da im zatru DNK i vekovne korene. Otporni su Srbi i ne podlezu radijaciji kao zapadni mekusci, kojima cemo tek jebati sve po spisku. „I am ÖKATA“ Medjutim, kurvini NATO zlocinci beze od svake odgovornosti i ne priznaju da su na Srbiju bacili vise od 36 tona osiromasenog uranijuma. To je tacan podatak, a mozete ga pronaci na internetu. Sve ostalo su lazi, Vuciceve i NATO maniplacije. Pas im mater zlocinacku.

  2. nije mi jasno zasto hocete u n a t o ne samo Vi Srbi nego i Makedonci; osetitce Crnagora?????? simptomi koji ste opisali posledice U R A N I J U M A jako se osetio i kod nas.samo u mojoj ulicu (koja broji oko30kuca)tri osobe su operisane na stitnjacu 4-5 na organe u grlu, dosta strijih osoba su umrli posledica totalnno opalog imuniteta a da ne govorim sta ce jos to prv da se desava.sve natovce komandajuce glave kako i njihovih drzavnika strpao u napusteni rudnik i zabetonirati, da osete kako se polako umire.Smrt za svih nato-vce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend