Навршава се 21 година од убиства Ћурувије

0
(0)

Данас се навршава 21 година од убиства Славка Ћурувије, новинара и власника „Дневног телеграфа” и магазина „Европљанин”. Ћурувија је 11. априла 1999. убијен у пасажу у Светогорској улици, испред зграде у којој је живео када му је убица пришао с леђа и у њега испалио рафал. Бранка Прпа, која је била у Славковом друштву, добила је ударац кундаком у главу.

Прошле године, само неколико дана пре обележавања две пуне деценије од трагичног догађаја, судско веће Одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду донело је првостепену пресуду у поступку који је вођен против окривљених за Ћурувијино убиство. После готово четири године суђења, бивши начелник Ресора државне безбедности Радомир Марковић и начелник београдског центра РДБ-а Милан Радоњић осуђени су на по 30 година затвора као организатори овог злочина, док су бивши главни обавештајни инспектор Друге управе РДБ-а Ратко Ромић и бивши резервни припадник РДБ-а Мирослав Курак осуђени на по 20 година затвора.

Док је тужилаштво оптужницом Курака означило као убицу, у пресуди се као убица појављује непозната особа, а улогу Ромића и Курака у ликвидацији суд није детаљно објаснио.

Остало је непознато ко је пуцао у Славка Ћурувију, а није разоткривена ни политичка позадина овог убиства, односно није се дошло до наручилаца убиства и поред бројних индиција које указују на то ко је то могао да буде.

Према оптужници, Марковић је убиство испланирао, а Радоњић га организовао са Кураком и Ромићем. Курак је са 14 хитаца пуцао у Ћурувију, док је Ромић дршком пиштоља ударио његову невенчану супругу Бранку Прпу у потиљак, омогућивши Кураку да неометано изврши убиство.

Истрага Ћурувијине ликвидације отворена је тек у јануару 2014. године, чак 15 година касније, а суђење је почело јуна следеће године. Жалбени поступак пред Апелационим судом требало је да почне 30. марта али ће највероватније бити заказана када се оконча ванредно стање.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Због нејасних околности „самоубиства“ тужилаштво тражило: Тело бака Цоке послато на обдукцију

5 (10) Више тужилаштво у Београду наложило је обдукцију тела Стојанке Стојановић познатије као „бака …

УБИЛА СЕ БАКА ЦОКА: Старица (72) која је изрешетала инвеститора, пронађена са ножем у грудима

3.7 (6) СТОЈАНКА Стојановић (72), у јавности позната као бака Цока, пронађена је данас мртва …

Један коментар

  1. svi znaju ko ubi curuviju, ko sa ledja, ko Milorada Nikolica et cetera, et cetera, a on nikad jaci nego sada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend