fbpx

Навршена годишњица смрти двогодишњег Марка Симића, најмлађе жртве НАТО бомбардовања

0
(0)

Двогодишњи Марко Симић, најмлађа жртва НАТО бомбардовања Југославије, данас би имао 19 година и приводио крају прву годину студија, али је настрадао 31. маја у наручју свог оца Владана.

На јучерашњи дан 1999, око 13.30, НАТО авион бацио је разорну бомбу, тешку више стотина килограма, на стамбену зграду Р-74, у Улици Стефана Немање. У тренутку је погинуло 11 цивила, међу којима су Марко и Владан.
Они су, након шетње, свратили до Владанове продавнице у тој згради када је почео напад. У тренутку када је пала бомба, Владан је Марка држао у рукама, покушавајући да га заштити.

– Само десетак дана пре бомбардовања Марко је напунио две године, одувао је свећице на торти. Био је живахно дете, увек у покрету, увек је трчкарао око нас, жељан знања. Тешко ми је да замислим како би изгледао данас са 19 година, права момчина – с кнедлом у грлу говори Дејан Симић, Владанов брат и Марков стриц.

Породица Симић и поједина удружења већ годинама предлажу да један од вртића у Новом Пазару понесе има по најмлађој жртви НАТО бомбардовања Југославије, али из локалне самоуправе још нема одговора.

– Сваке године је све теже и теже, питамо се зашто, али одговор нисмо добили. Шта су ови људи криви, зашто су били мета, зашто је гађана стамбена зграда неколико километара удаљена од касарне – пита се Родољуб Биорац, који је након погибије супруге Драгомирке у истој згради морао сам да одгаја троје мале деце.

Годишњицу погибије 11 цивила у бомбардовању стамбене зграде у Новом Пазару и ове године, паљењем свећа и полагањем венаца, обележили су рођаци и представници локалне самоуправе, Војске и полиције.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *