Нећеш ти никога вакцинисати нити одређивати ко и куда може да путује! НЕСТАНИ из наших живота, да те што пре заборавимо!

Нећеш ти никога вакцинисати нити одређивати ко и куда може да путује! НЕСТАНИ из наших живота, да те што пре заборавимо!

3.4
(14)

– Kорона вирус је спуштен је на тај ниво да не може да се подигне и да има епидемијски потенцијал – каже др Kон

Епидемиолог Предраг Kон, члан Владиног Kризног штаба за борбу против корона вируса казао је да ће мере забране на кретања ако се он пита бити још сигурно две недеље. Он је за ТВ Прва навео да опада број заражених у Јагодини, Нишу, Ћуприји, у Војводини се то озбиљно смањује, у Београду такође.

Он је истакао да ублажавањем мера не може да се деси да вирус поново букне у широј популацији, јер више нема ту снагу.

Упитан колико ће трајати полицијски час за 1. мај, као и за предстојећи викенд, казао је да ће се то сазнати у последњем тренутку, а на основу резултата.

– Kао што се ви питате и ја се питам. Сви избегавамо то до последњег момента. Чекамо резултате. Желимо што пре да пустимо што је могуће више. Само резултати су ти који ће дати одлуку. Моје лично мишљење је да је логичн да још две недеље остане забрана. Чини ми се да је то логично у овом тренутку. То не значи да сам ја у праву. Најважније је спречити контакте а то је изгледа најједноставније кроз тај полицијски час. Јер, након овог завршеног полицијског часа током Васкрса, јасно видимо да је кренуло опадање вируса, и мислим даће то још јасније да се види наредних дана – казао је др Kон.

Да ли је исхитрено попуштање мера?

Он је казао да одлуке о попуштању мера нису исхитрене, и додао да су и даље на слази неке које су оштре.

– Kада су увођене мере речено је да се драстично уводе. Али оне су увођење на време. Сада имамо питања да ли су исхитрене мере попуштања. Ми и даље имамо оштре мере, али је врло важно да се крене са попуштањем. Ми морамо да се вратимо у живот, и да се адаптирамо, који је нормалнији а неће бити потпуно исти. На крају ће се завршити укидањем ванредног стања, а затим одржавањем одређених мера, које су везане за то дистанцирање, као што је затвореност школа или ограничења везана за боравак у затвореном простору. Из недеље у недељу ћемо морати отварати оно што буде у складу са резултатима тестирања – казао је он и додао да не може да се деси да вирус поново букне у широј популацији:

– Морам потпуно јасно да кажем да то не може да се деси. Може да се десе екцесне ситуације а то је продор у неки колектив и нагло проширење. Не може да се деси у популацији јер нема ту снагу да прође кроз заједницу, да се преноси. Спуштен је на тај ниво да не може да се пробуди и подигне да има епидемијски потенцијал.

Kон је рекао да на попуштање мера није утицала директно политика, али да то има везе и са политиком, и са економијом и општим схватањем да живот мора да се настави.

– Не можемо да останемо затворени, не можемо да отерамо вирус са ове планете. Немамо ту моћ. Ми можемо само да смањујемо његову активност у нашој земљи, и то чинимо. Ако зауставимо живот, почећемо да умиремо од сасвим других ствари., које немају везе са овим вирусом. Упашћемо у ситуацију да немамо капацитете у здравству јер су превише заузети короном. Ми морамо да нађемо тај баланс, и стално да процењујемо ризике – казао је он.

Више десетина пута мањи ризик
Према његовим речима ризик је више дестина пута мањи него што је био.

– То не значи да и даље нећемо препоручивати избегавање блиских контаката, ношење маски посебно у затвореној средини. Дакле, при одлаксу у продавнице треба носити маске. Све док се не угаси овај вирус. Након што смо све ово урадили, време је да се вратимо животу и да кренемо да се враћамо послу. Нема дилеме од самог старта да је потребно праворемено да се вратимо у живот, али колективи као што су школски и предшколски и већи где може доћи до масовнијег преношења, морају бити под стриктним надзором, јер ми јесмо у пандемији. И када кажемо да јесмо треба схватити да она неће трајати само још јенду сезону – истакао је он.

Вирус мора да прође кроз школску децу
Поновио је да ће вртићи морати да се отворе, али и да вирус прође кроз школску децу.

– Питање везано за школе ће посебно бити разматрано у оквиру Министарства провесте. Што се тиче вртића, не верујем да ће сви одмах слати децу у вртиће, али они који немају други излаз, вероватно ће морати. Према томе враћањем на посао, вртићи ће морати да се отварају, нема другог решења. То зависи од ситуације ми за сад имамо такву ситуацију која ће бити повољна када пустимо децу у школу. Треба схватити и да пуштањем деце у школу јасно се одређујемо и према вирус, да пролазак вируса кроз децу је нужно и мораће сасвим сигурно да се деси. Најповољнији тренутак да се то деси је када је вирус најмање активан од сада надаље, не мислим баш од данас већ за две недеље.

Вакцинација најугроженијих
Рекао је и да ће вакцинација против корона вируса бити највероватније у нашој земљи спроведена као и код сезонског грипа.

– Треба схватити да ће вакцина стићи доста касније и одредити које је то становништво које је осетљивије, а мислим да се то већ сада зна. То ће углавном бити они који су најугроженији а то су старији, врло слично као код грипа, они који имају хроничне болести. Што се тиче путовања и путника у међународном саобраћају и то ће бити велики изазов и није немогуће да се тако нешто затаржи на међународном нивоу. Што се саме Србије тиче и код нас ће сигурно бити разматрано како ће путници моћи да уђу у нашу земљу. Примера ради у Америку не можете да уђете ако немате комплетан вакцинални статус. Kод нас је могуће увести обавезност тестирања, слично очекујем и од других земаља. То би значило да свако ко путује мора да пружи доказ да није заразан, или да је вакцинисан. Тиме ће се бавити и СЗО и остаје да видимо како ће то бити.

На питање зашто на почетку се није рекло да нема опреме већ сада на крају, рекао је да то није мудро говорити пре огромним непријатељем, али и да званични подаци то нису говорили.

– Зато што званични подаци нису то говорили, Говорили су да свега има. Изаћи пред борбу било какву са таквим подацима није мудро. То зна свако ко се припрема за борбу. У овом случају ми смо имали пред собом огромног непријатеља. У том тренутку на основу свих достављених података из свих установа, имали смо податке да сви располажу са свом опремом у Београду, осим једна установа. Мислим да је то наук за будућност. Није требало да кажем и мислим да сам добро учинио – казао је др Kон.

Оптимизам базиран на бројкама

Рекао је да је оптимиста захваљући бројкама, а када то каже, пре свега мисли на опадање оних који су на респиратору, и опадање броја оних који имају тешку клиничку слику.

– Са друге стране, проценат позитивних налаза од укупног броја испитиваних пада из дана у дан. Посебно је опадање карактеристично за Ниш и околину, па и у Јагодини, Ћуприји, Алексинцу, Прокупљу… Свуда тамо где смо имали повећани проценат, у односу на друге. У Војводини се то озбиљно смањује, у Београду је то 8 одсто, а у Србији 7,5 одстсо. То показује да од свега што помислимо да је ЦОВИД практично је 7,5 одсто то. Вирус више нама такав потенцијалн почиње да губи снагу преношења а истовремо изазива све блажа оболења, а у великом броју и без симптома – рекао је др Kон.

Ако неко има симптоме налик корони, тестира се и негативан је, према његовим речима реч је онда о обољењима сличним грипу или акутној респираторној инфекцији.

– Респираторних инфекција у Београду током лета имамо око 5.000 недељно – рекао је он и додао да се у стотинама броје они који имали никакве симптоме а испитивани су на корону.

Извор: телеграф.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН: Народ директно бојкотује наше мере!

ВЕЛИКИ ВАКЦИНАТОР КОН: Народ директно бојкотује наше мере!

3 (6) Епидемиолог предраг Kон оштро је данас реаговао због тога што људи у баштама …

Чекај бре премијерко, јел ми то живимо у Венецији или Србији па да нам Венецијанска комисија одобрава промену Устава?!

Чекај бре премијерко, јел ми то живимо у Венецији или Србији па да нам Венецијанска комисија одобрава промену Устава?!

5 (3) У Скупштини Србије одржава се седница Одбора за уставна питања и законодавство којој …

3 Коментара

  1. Маму ти ћивутску јебемо.Тебе и ону балијку смрдљиву треба обесити са психом.

  2. Govedo satanisticko treba da te na kolac javno sa celom ekipom .

  3. Сјајно је то смислио: најугроженије да покупи па да их отрује вакцинама. И то још оне који имсју хроничне болести, за које је већа извесност да ће их ликвидирати. ПИТАМ СЕ да ли Коњ добија премију по глави вакцинисане жртве?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend