НЕДОСТОЈАН+++ Тешко је научити онога које ненаучен постао учитељ другима! - Владика Николај Велимировић

НЕДОСТОЈАН+++ Тешко је научити онога које ненаучен постао учитељ другима! – Владика Николај Велимировић

5
(5)

ЕПИСКОП пакрачко-славонски Јован укључио се у програм „Јутра на Првој“, где је, у светлу скорашњих збивања, говорио о ставу цркве према вакцинацији.
Владика је прокоментарисао како гледа на онај део свештенства који позива људе да се не вакцинишу.

– Постоји само оно што се зове обичан здрав људски разум. Наиме, да нема вакцинисања, да нема вакцине, ми бисмо данас имали туберкулозу, имали бисмо мале и велике богиње, имали бисмо читав низ болести од којих се умирало горе него што се умире данас од рака. Да подсетим да је туберкулоза била једна од највећих пошасти на свету. И данас ако погледамо, чим се опустимо, чим ослаби вакцина, чим ми физички ослабимо, туберкулоза се враћа, значи све те болести су присутне – рекао је владика Јован.

Истакао је да све што ове болести држи далеко од нас јесте управо вакцина, оно што је медицина пронашла, и оно на чему смо јој захвални.

– Исто важи и за ову болест која је нама однела и патријарха и митрополита Амфилохија, и владику Атанасија, владику Милутина. То је болест, то је нова болест за коју свакако требало брзо наћи вакцину. Те вакцине сигурно да имају својих великих проблема и недостатака, по природи ствари, јер су брзо развијане, међутим, ми немамо избора.

Владика је истакао и да се вакцинисао. Осврнуо се и на недавно одржани протест антиваксера.

– Здраворазумски људи не могу да разумеју ни то да се прича о томе да је земља равна. Има у 15. веку Никон Јерусалимац, српски монах који је дошао из Јерусалима, и који пише ћерки Цара Лазара. Каже „неки глупи људи тврде да је земља равна попут плоче, или што је још глупље, да стоји на седам стубова, а још су стари Грци знали да је земља округла попут јајета и да виси у космосу“. То је било 160 година пре него што је спаљен Ђордано Бруно због тога што је тврдио да је земља округла.

Осврнуо се и на тренутну ситуацију у Хрватској.

– У Хрватској је ситуација врло сложена, јер је Хрватска земља која умногоме зависи од туризма, и она сигурно чини све како би омогућила да земља прихвати бар део туриста. То је у Хрватској први проблем и сада се најављује ових дана велики број вакцина који би требао да стигне из Европске уније. Тако да овде нема избора. Видели сте и сами да је један део људи дошао и у Београд да се вакцинише.

Истакао је да у Хрватској нема довољно вакцина.

– Јуче је најављен долазак довољног броја вакцина, око 100 хиљада седмично, али тек ћемо видети шта ће са тим да буде.

За крај разговора, владика је свима који и годину и нешто дана након почетка пандемије, и поред пуних болница негирају постојање короне и пропагирају кршење мера, кратко поручио да оду у болницу и да се сами увере.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крушевачки пандур упорно спроводи планове вакциналне ДИСКРИМИНАЦИЈЕ грађана Републике Србије

Крушевачки пандур упорно спроводи планове вакциналне ДИСКРИМИНАЦИЈЕ грађана Републике Србије

4.2 (5) Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је вечерас да ће градске власти од …

Популарни радио водитељ Дарко Митровић усред емисије дао отказ на Нова С јер су га рашчеречили због противљења вакцинацији

Популарни радио водитељ Дарко Митровић усред емисије дао отказ на Нова С јер су га рашчеречили због противљења вакцинацији

4 (4) Водитељ Дарко Митровић јутрос је уживо у програму док је ишла његова емисија …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend