Неизвестан останак „Фијата” у Крагујевцу

Неизвестан останак „Фијата” у Крагујевцу

0
(0)

Крагујевац – „Не могу ништа да гарантујем, али се надам и верујем да ће Влада Србије склопити нови уговор са ’Фијатом’”, рекао је председник Александар Вучић маја 2017, на свечаности у Крагујевцу поводом почетка производње редизајнираног модела „500-Л”.

Наше питање тицало се рокова, будући да уговор са „Фијатом”, потписан септембра 2008, истиче 31. децембра 2018. године. Председник Вучић је на поменутој свечаности изразио наду да ће до тада бити потписан нови уговор са групом „Фијат Крајслер”.

Овај прекоокеански аутомобилски гигант настао је 2014, када је генерални директор „Фијата” Серђо Маркионе обзнанио одлуку о преузимању америчке компаније. „Десила се до сада незамислива ствар”, писали су страни медији, величајући Маркионеов потез.

Серђа Маркионеа више нема. Овај стратег и визионар који је обележио последње две деценије развоја аутомобилске индустрије изненада је преминуо јула ове године, после операције рамена. Умро је само неколико недеља пошто је пред јавност изашао са новим петогодишњим планом групе „Фијат Крајслер”, којим је наговештено да би се у Крагујевцу могао правити један модел аутомобила на хибридни погон.

Маркионеова смрт није оставила равнодушним никог у свету аутомобилске индустрије, а у врху менаџмента компаније „Фијат Крајслер” дошло је до борбе за позиције. Место генералног директора преузео је Британац Мајк Менли, после чега је његов противкандидат Алфредо Алтавила, до тада главни менаџер за Европу, поднео оставку.

Према информацијама из крагујевачке фабрике аутомобила, управо су ове турбуленције могле условити одлагање потписивања новог уговора са групом „Фијат Крајслер”.

– Ових дана у Италији ће се одржати помен Маркионеу, а 27. септембра и у Мичигену. До тада не верујем да ће бити било шта од новог уговора – каже председник фабричког Самосталног синдиката Зоран Марковић. – Директорка компаније „Фијат Крајслер аутомобили Србија” Силвија Вернети рекла нам је да ће све бити у реду, да „Фијат” остаје у Крагујевцу, али радници су нервозни, до гуше су у кредитима, стално питају шта ће бити – додао је овај синдикални челник.

Преполовљен извоз
„Фијат” је и даље наш највећи извозник, али вредност пласмана на страна тржишта опада из године у годину. У 2013, када је „500-Л” кренуо пут Европе и Америке, вредност извоза износила је 1,5 милијарди евра, 2016. је пала испод милијарду евра, а у првих осам месеци ове године остварен је извоз у вредности од око 600 милиона евра.

Председник фабричког синдиката „Независност” Зоран Станић има нешто другачије информације.

– Колико знам, у Србију ће већ у понедељак стићи Алфредо Леђеро, нови главни менаџер за Европу. Наша држава је и раније тражила да преговара о новом уговору, али до тога није дошло због дешавања у „Фијату” – каже овај наш саговорник.

Према Станићевим речима, у фабрици је тренутно ангажовано око 2.200 радника, који раде у две смене.

– После прошлогодишњег штрајка фабрику је напустило око 200 људи. Нико није примљен, а посао је остао исти. Сви причају о новом моделу аутомобила, али он се неће правити док је продаја „500-Л” исплатива. Нови модел се прави тек када пласман старог падне испод 30.000, а ове године у Крагујевцу ће се произвести нешто више од 60.000 старог „500-Л” – наводи овај синдикални лидер.

„Фијатова” фабрика у Крагујевцу почела је са радом 2012, када је завршена обимна реконструкција старих „Заставиних” погона. У тај посао и набавку нових машина уложено је 1,3 милијарде евра. Била је то велика инвестиција наше државе, као мањинског власника са 33 одсто капитала, и торинског „Фијата”, који у заједничком привредном друштву има 67 одсто капитала. Враћање банкарских кредита гарантовала је Влада Србије, која је и на друге начине помагала „Фијатову” фабрику у Крагујевцу.

Аутор: Бране Карталовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Адвокат из Kрагујевца: Kривичне пријаве против полицијских службеника који су батинали људе

Адвокат из Kрагујевца: Kривичне пријаве против полицијских службеника који су батинали људе

5 (3) „Према мојим брањеницима су полицијски службеници у притвору поступали противно нашим законима, Уставу, …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend