fbpx

Неколико грађана тужило нишку „Топлану“ тражећи надокнаду штете

0
(0)

Због тога што је Градска топлана две сезоне погрешно наплаћивала грејање, што је утврдио и државни ревизор, према речима Саше Костића, председника Удруженог покрета слободних станара, петоро корисника је против овог предузећа поднело тужбе Основном нишком суду. Они траже да им се надокнади штета коју им је Топлана нанела.

Како су грађани Ниша, кроз фиксни део рачуна, плаћали незаконито увећане плате, топле оброке, јубиларне награде и остале надокнаде запосленима у Топлани, као и још неке ставке кроз варијабилни део, неколико њих, уз помоћ УПСС-а, потражило је правду на суду. Костић каже да ће на основу судског епилога у њиховим случајевима, усмерити и остале кориснике даљинског грејања на овакав корак.Грађани на суду траже да буду адекватно обештећени; Фото: ЈВ/В. Милић

Ми смо покренули у име тих грађана судски процес. Након тога, ако буду, а надамо се да ће бити пресуде у корист грађана, да и остали заинтересовани покрену самоиницијативно. Ми смо обезбедили за ових првих пет, а за надаље видећемо – рекао је Костић.

На суду, додаје, они таже надокнаду штете управо због незаконито високих рачуна, јер су плаћали и оне ставке које није требало да им буду на терету, а што је у свом извештају утврдио и ДРИ.

На вештацима и на суду је да процени колика је то штета и колико треба да се врати суграђанима нашим – додаје Костић.


Колика је заправо штета?

ДРИ у свом извештају није навео за коју суму је Топлана оштетила своје кориснике, али је препоручио кориговање цене за следећу сезону. Станари тврде, да су према њиховим анализама, грађани оштећени за чак милијарду динара.

С друге стране из Топлане су, одређујући такозвану нулту цену грејања за почетак ове сезоне, направили корекцију од скоро 69 милиона динара, која је, како каже директор Предраг Милачић, у корист грађана.

Корекциони елемент од 69 милиона динара је у корист грађана и за толико је снижена израчуната максимална висина прихода, па је снижена и цена, а не повећана цена – написао је Милачић.

Станари напомињу да је Топлана последњих година имала добит, иако не би требало да је има, а и уколико се појави, требало би да коригује цене, односно да их смањи. Милосав Јукић из УПСС-а тврди да је добит Топланебила 500 милиона динара за последње три године, а да ово никако није утицало на појефтињење грејања.

За три године је та добит скоро 500 милиона. Они то нису урадили, они су приказали неке корекционе елементе од 68 милиона. Написали су да су тиме покрили све неправилности које је ДРИ нашао за последње три године. Што није истинито, јер само у добити имају 500 милиона, а имате расходе који су остварени супротно неком правном акту – објашњава Јукић.


Милачић: Добит „Топлане“ покривала раније губитке

Директор Топлане потврђује да је било добити у пословању, али да су тиме у последње две године покривани губици које је предузеће имало од раније. Међутим, истиче и да добит или губитак предузећа немају везе са калкулацијом цене грејања, која је ове сезоне 21,18 динара по квадрату и 5,40 динара по киловату.

Још увек кумулативно имамо исказан пословни губитак, који ће надамо се након ове календарске године бити покривен у целости. Од тог тренутка надаље, за сваку исказану добит ћемо да се договарамо са оснивачем да ли ће бити уплаћивана у буџет, или ће се за неку другу конкретну намену користити – рекао је Милачић.

Иначе, у одзивном извештају ДРИ из Топлане су написали да су „калкулација фиксне и варијабилне тарифе за грејну сезону 2017/2018 у потпуности у складу са Уредбом о утврђивању методологије за одређивање цене снабдевања крајњег купца топлотном енергијом“.

Примењен је ретроактивни корекциони елемент од грејне сезоне 2015/16 наовамо. И све остало је урађено у складу са извештајем ДРИ – рекао је директор Топлане.

Подсетимо, ДРИ је у извештају за 2016. годину утврдио да је Градска топлана у фиксни, али и у варијабилни део претходне две сезоне укључивала трошкове које није требало да плаћају корисници. Проблем је сада, додаје Јукић из Удружења станара, што грађанима није надокнађена штета.

Кад је ДРИ изашао с налазом, изменили су неке неправилности за убудуће, али штета која је настала до тада није надокнађена. То су две ствари. Они то одбијају да надокнаде – каже Јукић.

Иначе, станари су казали да, ако се из фиксног дела избаце све, по њима непотребне ставке, овај део рачуна не би требало да буде више од 20 динара по квадрату.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СПЦ: Позива се сав благочестиви народ да, 8. јануара у 16 часова у Београду, узме учешћа у молитвеном скупу подршке нашем страдалном народу у Црној Гори, Косову и Метохији и свим српским крајевима

5 (2) Српска православна црква (СПЦ) позвала је грађане да у среду, 8. јануара, дођу …

Зашто нема побуне? Волови јарам трпе, а не људи

5 (8) Kартел Александра Вучића је окупирао, опљачкао и понизио Србију. Седам и по година …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *