Нема пара за веће плате и пензије

0
(0)

НЕМА економског оправдања за враћање снижених пензија и плата у јавном сектору на пређашњи ниво, и то не само ове године, већ у трогодишњем периоду фискалне консолидације, став је Фискалног савета. Павле Петровић, председник Савета, истакао је да би се, у случају да се плате и пензије сада врате на пређашњи ниво, и дефицит вратио на ниво из прошле године од око 6,5 одсто БДП, што би значило да консолидације није ни било.

– Фискални планови за 2015. годину успешно се остварују, али се још чека отпочињање реформи које су кључне за трајно оздрављење јавних финансија Србије – истакао је Петровић. – Први корак фискалне консолидације који почива на смањењу плата и пензија довео је до планираног умањења дефицита државе у овој години. Међутим, смањивање дефицита након 2015. године почиваће на структурним реформама, чије би темеље требало поставити у овој години, али се са тим касни.

Ове реформе односе се на решавање статуса државних предузећа из проблематичног петрохемијског комплекса, чији статус још није решен. Затим, на план финансијског реструктурирања ЕПС-а, који је усвојен у јуну, уместо у марту и то са мањим повећањем цене струје од најављеног. Још увек нема ни плана трансформације Пореске управе, нити је почело отпуштање прекобројних у јавној управи, указују у Фискалном савету.

Говорећи о отпуштањима у буџетском сектору, Петровић је рекао да је потребно да се ове године реализује најава Владе о отпуштању девет хиљада запослених, а да та динамика буде настављена и у следећој години када би фонд плата требало смањити за пет одсто.

Ако не би било отпуштања у овој години, онда би се у 2016. фонд плата уместо пет морао смањити 10 одсто – истакао је Петровић додајући да би то знатно отежало ситуацију.

ТУРИСТИЧКИ ВАУЧЕРИ

На питање да ли подела ваучера за летовање у Србији представља субвенционисање потрошње председник Фискалног савета, Павле Петровић је одговорио да не може да коментарише јер нема податке о тој мери, али да би субвенције требало планирати у буџету на почетку године.

 

Новости

Карикатуриста Тошо Борковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Злочиначко пљачкашко пустошење Бора: Kинези гори од атомске бомбе

5 (9) Kада упоредимо финансијске извештаје из последње године наше управе у РТБ „Бору“ и …

Рудна налазишта литијума код Лознице су плен који Вучић не испушта: Страној компанији налазишта и профит, Србији – нада

4.7 (12) За осам и по година власти, Александар Вучић је од Србије направио колонију …

2 Коментара

  1. zlocinacka banda, mislim da su se penzosi zalili US koji ne odgovara ali prima ogromne plate, a Ustav menjaju

  2. U bankrotiranoj Grckoj prosecna penzija je 850 eura, a u Vucicevoj Srbiji meni od pezije koja iznosi 40000 dinara se odbija 10%, jer sam „bogat“ penzioner! Postavlja se pitanje kad ce nas snaci Grcki scenario, jer bi i Srbi voleli takvu prosecnu penziju kao u Grckoj? Takodje je interesantno da losi politicari i jos losiji ekonomisti tvrde da je sad Srbija daleko od bankrota, kad je 90% gradjana realno u bankrotu! Dokle ce nesposobni politicari da unistavaju narod Srbije? Ima li nasa agonija kraja? Kada ce i kako lopovi odgovarati pred opljackanim narodom?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend