Нема плаћања за јесењу сетву

0
(0)

РАЧУН Министарства пољопривреде од петка је у блокади, а пољопривредници који чекају на субвенције за јесењу сетву – без пара. Разлог су нагомилани стари дугови који су стигли на наплату по судским решењима. Од почетка године са рачуна министарства је скинуто 1,2 милијарде динара, а у четвртак је на наплату стигао и нови износ од 204 милиона динара.

– Највероватније ћемо се за један дан извући из блокаде, али ће се проблем понављати, јер ће очигледно и даље пристизати налози за исплату – каже за „Новости“ Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде. – Нико не зна о колико је још новца реч, али се прибојавамо да ће стићи додатних 1,5 милијарди динара. Некоректно је да та средства нису исплаћена, а претходници су за то имали прилике. Министар Саша Драгин је донео уредбу по којој газдинству припада по 40.000 динара, а онда су самоиницијативно исплаћивали по 20.000 динара, и ту стали. И министар Душан Петровић је имао прилику да у буџету за наредну годину предвиди та средства као пренете обавезе. Не знамо да ли је то учинио, али је очигледно да су пољопривредници остали без пара и тужили Министарство. И добили су спорове без проблема.

Голубовић истиче да због овог проблема сетва неће каснити, али ће појединим пољопривредницима каснити исплата субвенција.

– Сви пољопривредници имају подједнака права на субвенције и није фер да некоме она касне или да ми морамо да правимо некакву вештачку селекцију ко ће средства добити. Са те ставке се, иначе, исплаћују и субвенције за гориво, и за ратаре по хектару, и за млеко – објашњава Голубовић.

УПРАВА ЗА ТРЕЗОР СРЕДСТВА за субвенције, како истичу у Министарству финансија и привреде, не могу да буду предмет блокаде. – Исплата субвенција за пољопривреду иде са посебног рачуна који није блокиран, а исплата средстава по извршним решењима по основу принудне наплате са рачуна буџета Републике Србије – речено је у петак у Министарству финансија и привреде. 
– У току 2012. године, извршена је уплата 1.137.061.235,36 динара Министарству пољопривреде. На дан 19. октобар обавезе по налозима из принудне наплате са каматом, трошковима и тарифом НБС износе 208.564.535,26 динара.

Мирослав Ивковић, ратар из Суботице, и председник Скупштине Асоцијације пољопривредника, истиче да ће, заједно са осталим удружењима пољопривредника, тражити од најодговорнијих, односно од министра финансија и председника Владе, да спрече блокаду рачуна Министарства пољопривреде, бар док се не приведе крају исплата субвенција, која је већ почела.

Бивши министар пољопривреде Душан Петровић оценио је да су проблеми који тренутно постоје у исплати обавеза тог министарства пре свега последица лошег планирања ребаланса буџета за 2012. годину.

– Све чињенице јасно су предочене министру Горану Кнежевићу приликом примопредаје дужности, после формирања садашње Владе Србије – тврди Петровић.

СРЕДСТВА

– Ова влада обезбедила је до краја године 150 милиона евра како би се санирале последице суше и за редовне мере у пољопривреди – истиче Данило Голубовић. – То таман покрива све наше обавезе, али смо се суочили са овим исплатама. У почетку је то било од по 15 до 20 милиона динара, никада овако велика сума.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСТОРОВИЋ: Швеђани нису закључавали народ, а сада имају колективни имунитет на Kорону!

4.6 (21) Пулмолог Бранимир Несторовић рекао је да је важно то што је опао проценат …

Грађани плаћају, картел троши: Ребаланс Буџета Србије доказује да је он Вучићева крава музара

5 (5) Ребаланс буџета Републике Србије за ову годину показује да држава решава на првом …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend