Немачка на ивици побуне: Привредници пуни беса због корона мера
фото: Ројтерс

Немачка на ивици побуне: Привредници пуни беса због корона мера

Нове одлуке о додатним мерама против пандемије у време Ускрса су за привреднике задња кап у чаши стрпљења.
Неке одлуке савезне владе и влада покрајина су зато очигледно већ укинуте.

Број новозаражених у Немачкој расте: прошле недеље их је било 13.435, а овог уторка 15.813. Индекс новозаражених на 100.000 становника попео се на 108,1. Зато је било за очекивати да ће на састанку канцеларке Ангеле Меркел и премијера немачких покрајина бити одлучено о новим мерама у циљу обуздавања пандемије, преноси ДW.

Али одлуке, иако су опет донете након дугог натезања, једва да ико може да разуме. Све се у суштини своди на то да нове мере не ступе на снагу одмах, него тек око Ускрса. У почетку је било одлучено да већ четвртак уочи Ускрса буде проглашен за “дан мировања”, а исто је требало да важи и за суботу уочи Ускрса, када би смеле да раде само продавнице животних намирница.

Шта то значи? У предузећима узалудно покушавају да добију одговор од надлежних институција владе: “Једноставно је немогуће ођедном зауставити погоне у привреди која послује са читавим светом”, упозорава председница Удружења немачких произвођача аутомобила Хилдегард Милер. “Не можете само тако да прекинете рад лакирера или електрана кад неко то тако одлучи”.

Политика је заказала

Расположење у привреди пуно је беса. И збуњености, каже председник Удружења послодаваца Рајнер Дулгер: “Многи послодавци су огорчени због тога што наше федерално устројство земље и политичка елита иду ка томе да пропадну на овом изазову.” Политичарима је очигледно једноставно да нешто изјаве или потпишу, иако ни сами не знају да објасне шта то конкретно значи.

Наиме, шта би то значило “дан мировања”? Да ли је то онда званично празник? Па и када је стварно неки празник и тада много људи мора да ради. А наравно, тада им се плаћа и додатак: “Да ли то значи да су четвртак и субота празници? Да ли то важи и за услужне делатности, за занатлије и индустрију? Kо ће да плати тај мањак прихода? У влади очигледно влада парола да новац пада с неба”, љути се Рајнхолд фон Ебен-Ворле из Удружења породичних фирми.

И председник Удружења немачке индустрије Зигфрид Русвурм више нема разумевања за политику која се води у Немачкој: “Док друге државе више и брже вакцинишу, како би одржали слободу њихових грађана, Немачка сад уводи време мировања”.

“Дани мировања” већ укинути

Одлуке су изазвале жестоке критике, не само привредника, већ и медија и опозиционих политичара. Председник Либерала (ФДП) Kристијан Линднер је закључке Ангеле Меркел и покрајинских премијера назвао “потресним сведочанством политике без икаквог концепта ове канцеларке којом је начело ’останите код куће’ и након више од годину дана још увек главни одговор на пандемију”.

С обзиром на то да ће ове среде канцеларка и у Бундестагу морати да образложи посланицима своју политику у сузбијању пандемије, она је јутрос је поново хитно сазвала премијере покрајинских влада како би “мало поправила” оно што је претходно закључено. Већ у првим реченицама на видео-конференцији Меркел је одустала од тих “дана мировања” у четвртак и суботу.

Али то је разбеснело политичара Социјалдемократа (СПД) Kарстена Шнајдера, јер је, каже, канцеларка очигледно веома брза кад треба да удовољи привредницима, па чак и ако притом треба да заборави на мишљење и здравље грађана.

Нејасно, нелогично – а можда и незаконито и противуставно

Но главна критика привреде нису нови празници, него свеукупан концепт: све више предузећа сама спроводе тестирање својих запослених, иако је читав тај поступак на добровољној основи. Али ту се појављују још два, пођеднако велика проблема: први је што фирме наравно немају могућности да укину нека од ограничења које је прогласила влада, а други се тиче самих запослених. Ту послодавац савим очигледно задире у личне и поверљиве податке својих запослених – да ли су или нису били у контакту с вирусом – а запослени није у стању да одбије такав тест ако жели и даље да ради. Ништа од тога није регулисано неким правним прописима и законима.

А ту је и закључак канцеларке и покрајинских премијера о једном сасвим посебном “послодавцу”: цркви. Одлучено је да верницима буде забрањено да лично присуствују на миси, што је разбеснело и немачког министра унутрашњих послова Хорста Зехофера. Теоретски, цркве спадају у надлежност његовог министарства, али он није био ни информисан да се тако нешто спрема. Зато је упозорио да су многе цркве учиниле све како би спречиле могућност заразе, а и додао да га је “стварно запрепастило да баш странке које имају ’х’ у свом називу (хришћанске) су тако лаке у забрани божијих служби. И то чак на Ускрс”, изјавио је Зехофер за таблоид “Билд”.

дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

KОНАЧНО ОДЛАЗИ: Тотално неспособна, од ЕУ направила мигрантску колонију

KОНАЧНО ОДЛАЗИ: Тотално неспособна, од ЕУ направила мигрантску колонију

Са одласком са политичке сцене де факто лидера Европске уније Ангеле Меркел, блок је упловио …

Нове велике поплаве широм ЕУ, више стотина жртава и неколико хиљада несталих (видео)

Нове велике поплаве широм ЕУ, више стотина жртава и неколико хиљада несталих (видео)

Невреме, праћено непрекидном кишом, бујицама и поплавама, погодило је Немачку, Белгију, Аустију, Холандију. Обилне кише …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *