Немачки медији: НАТО Франкештајн Косово* – легло радикалних исламиста и терориста

0
(0)

Стручњаци упозоравају да последњих година на Косову јача строги облик ислама, који је на Балкан стигао под саудијским утицајем и потискује ранији либерални ислам, а то се и те како тиче и Европе, поготову Немачке, наводи „Дојче веле“ (ДВ).

Наводи се да је од 2012. до данас Косово напустило 316 људи у намери да се прикључе терористичкој организацији Исламска држава (ИД).

– Наводно их је 58 у међувремену погинуло, а 117 их се вратило – каже за ДВ портпарол косовског Министарства унутрашњих послова Баки Келани.

Он такође наводи да се против 237 особа води истрага због сумње да су учествововали у организовању и извршењу терористичких дела, регрутирању и у подршци и финансирању тероризма. Од 2013. до данас ухапшено је 127 особа.

Косовски џихадисти

ДВ подсећа да је нападач који је 2011. на франкфуртском аеродрому убио два америчка војника, био дете косовских досељеника и додаје да и хапшење два косовска Албанца ових дана, због сумње за припремање терористичког напада, показује шта за Немачку представља радикализација Косова.

Косово не влада ситуацијом

ДВ наводи да нема сумње да је радикални ислам све већи проблем и на Косову, где је већинско становништво муслиманско. Према немачком међународном радију, један од разлога за радикализацију је и то што косовске власти, упркос великој међународној подршци, не успевају да завладају ситуацијом.

Наводи се да се иза бројки крију друштвени феномени већих размера: раширено сиромаштво, 40 посто незапослених и недостатак перспективе. ДВ оцењује да из свега тога настају фрустрације, а из њих окретање строгом тумачењу ислама каквог раније на Косову није било.

Према подацима безбедносних стручњака, данас и до 50.000 Косовара следи конзервативни ислам. Већина становника су муслимани: Албанци, Роми, Турци, Бошњаци. Данас се у Приштини, као и у провинцији, све чешће виђају жене и девојке с традиционалном марамом на глави. То је још пре 15 година била реткост. А сада има и потпуно покривених жена.

Саудијски утицај појачао радикални ислам

Већ ту је видљиво да се потискује ранији либерални ислам, а уместо њега је све јачи строжи облик, који је на Балкан стигао под саудијским утицајем. Институт за политичке студије (КИПРЕД) је у лето 2016. објавио студију о утицају вере на косовски идентитет. Аутор те студије Лулзим Пеци каже да се 57 посто муслиманских Албанаца на Косову пре свега осећају као Албанци, док се 32 посто првенствено дефинишу као муслимани, а тек онда као Албанци.

– Код тих људи видимо велики помак идентитета од лингвистичке етничке припадности, такозване говорне нације, према верско-етничком друштву – објашњава Пеци за ДВ.

Наводи се да је исламизација Албанаца после рата на Косову почела полако. Саудијска Арабија, Кувајт и друге исламске државе навелико су инвестирале у обнову и изградњу џамија, слале су проповеднике и помагале сиромашне. Данас на Косову постоје 742 џамије, а ту су још и друге муслиманске установе попут школа Курана. Но заједно с новцем и проповедницима у земљу је стигао и један другачији ислам.

ДВ наводи да политиколог Агон Демјаха, који је такође радио на истраживању о промени идентитета, каже да су политичари и странке дуго били неодређени и неодлучни према том феномену. А социолог Смајл Хасани кривцем за ту појаву сматра и лош образовни систем на Косову.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *