Незапамћено невреме у Блацу донело муке пољопривредницима, у неким селима штета стопостотна (видео)
фото: ЈужнаСрбија. инфо

Незапамћено невреме у Блацу донело муке пољопривредницима, у неким селима штета стопостотна (видео)

Јака киша и град падали су јуче широм Србије, а највећу штету претрпеле су пољопривредне културе. Незапамћено невреме у Блацу уништило је род шљиве, али и другог воћа и поврћа. У неким селима штета је стопостотна.

Драги Јездић из Кашевара код Блаца очекивао је ове године да убере око 100 тона шљива. Незапамћено невреме му је уништило све.

“Не само што је уништена шљива него је свака грана као да си ножем дељао, оно секиром да дељеш, свака грана. Онда орах, јабука, повртарске културе, кромпир, паприка, парадајз, све је то уништено, сравњено са земљом. Ако не добијемо неку помоћ од државе, тешко је”, каже Драги Јездић из Кашевара код Блаца.

“Падао је 40-50 минута, на таласе. И то је био јако крупан град. Видели сте и сами на јабукама горе како је. Јабука је баш тврда, отпорна, а на пола је пукла”, додаје Радомир Ђокић из Кашевара код Блаца.

Колика је количина града пала, говори и податак да се на блачким пољима није отопио ни дан после невремена.

Град је падао на читавој територији општине Блаце, али је највише штете причинио селима Кашевар, Трбуње, Кутловац и Ђуревац, где је штета на пољопривредним културама стопостотна.

Становници блачке општине углавном живе од пољопривредне производње. Више од половине њих ће ове године остати без прихода.

“На свим пољопривредним културама штета је готово стопроцентна. Износ штете је сигурно преко два буџета локалне самоуправе, то је неких 700-800 милиона динара”, наглашава Иван Бургић, председник Општине Блаце.

Након процене штете, Општина Блаце упутила је Влади РС захтев за проглашење ванредне ситуације на делу своје територије, како би пољопривредницима надокнадила део штете.

Најављено је и отказивање традиционалне Шљивијаде, а новац предвиђен за те сврхе поделио онима којима су страдале пољопривредне културе.

РТС.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сточари у Србији позајмљују новац, а држава дугује сточарима

Сточари у Србији позајмљују новац, а држава дугује сточарима

„У дуговима сам, позајмио сам новац и храну за овце од познаника, а овамо мени …

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

МИГРАНТИ обили кућу Николе Пашића у центру Београда, штета 700.000 динара

Кућа Николе Пашића у Француској 21 на Старом граду обијена је јутрос око 6.30, потврђено …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *