„Никад мања подршка уласку у ЕУ“

0
(0)

Београд — Подршка грађана Србије уласку земље у Европску унију пала је на најнижи ниво у последњој деценији и износи 41 одсто, сазнаје Данас.

Истраживање које је у децембру прошле године урађено за потребе Канцеларије за европске интеграције Владе Србије показује да је у другој половини 2012. дошло до даљег значајног пада евроентузијазма, и то у односу на јун за читавих осам одсто.

Ово истраживање ће бити представљено јавности у четвртак, 31. јануара, пише Данас. 

Предраг Симић, председник Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, потврђује податак до којег је дошао Данас и указује да се земља налази у апсурдној ситуацији. 

„Све парламентарне странке, осим ДСС, су за европске интеграције земље, а подршка тим интеграцијама пала је на 41 одсто. Тај податак говори да 59 одсто грађана не верује да ће Србија чак ни за десет или 15 година ући у ЕУ, јер јој то нико не гарантује“, објашњава Симић. 

Према његовим речима, узрок тако малој подршци је ситуација око Косова и неизвестан датум за почетак преговора о приступању. 

„Овдашња јавност осећа да Унији не треба Србија са својим проблемима и зато не верује да ће до скорог и извесног уласка у њу доћи. Европропаганда је затајила. Сада уместо крилатице Европа нема алтернативу имамо поруке да Србија неће моћи да преживи без Европе. Уз то, када је реч о Косову, стране дипломате долазе и говоре да уступци које је Србија направила нису довољни и да треба још да их буде“, наводи за Данас Симић. 

Он додаје да би оваква ситуација могла да изазове проблеме уколико Србија не добије датум за почетак преговора до краја године. 

„То би могло да сруши кредибилитет владајуће коалиције, која је пуно уложила у испуњавању захтева ЕУ и отишла даље у односу на прошлу владу. Сада када су напредњаци и социјалисти заменили улоге с демократама, ако Србије не добије тај датум, то би могло да доведе до ванредних избора због којих је Србија у интеграцијама изгубила целу прошлу годину“, упозорава Симић. 

Према претходном истраживању Канцеларије за европске интеграције средином 2012, за улазак Србије у ЕУ гласало би 49 одсто грађана, док би против било 25 одсто, подсећа овај лист. 

Истраживања о мишљењу грађана Србије о европским интеграцијама обављају се од септембра 2002, када се за улазак државе у ЕУ изјаснило 68 одсто испитаника, а 13 одсто је било против. 

Највећу подршку ЕУ је у Србији имала у децембру 2003, када се у прилог придруживању изјаснило 72 одсто грађана, а само осам одсто је било против. Наредних година подршка полако опада, у септембру 2004. „за“ је било 71 одсто, а против 12 процената, а годину дана касније „за“ је 64 одсто, а против 12 одсто испитаника. Од септембра 2006. до јуна 2007. подршка је на истом нивоу од 69 процената, али у истом периоду расте број оних који су против уласка Србије у ЕУ – са 12 одсто, колико је било у септембру 2006, на 15 процената у јуну 2007. 

Истраживање урађено у мају 2008, неколико месеци после једностраног проглашења независности Косова у фебруару те године, показује да би улазак у ЕУ подржало 67 одсто грађана, док је против 12 процената. У децембру исте године подршка пада за шест одсто, на 61, а против гласа 13 одсто испитаника. 

У мају 2009. подршка је на истом нивоу као и у мају 2008, док се повећава број оних који не би гласали за улазак Србије у ЕУ и то на 17 одсто. Од децембра 2009. до јуна 2010. ситуација је готово иста – за је 65 одсто, а против интеграција је 15 процената испитаника. 

Од децембра 2010. приметан је пад подршке и пораст оних који не подржавају интеграције. У том тренутку за улазак Србије у ЕУ би гласало 57 одсто, а против 18 одсто грађана. Наредне године у јуну „за“ би гласало 53 одсто, а против 24 одсто. У децембру 2011. противљење уласку Србије у ЕУ је највише, чак 28 одсто, док је „за“ 51 одсто испитаника.

 

Данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Срби некад и сад (видео)

5 (2) “Срби некад и сад”, документарни филм Продукције Пријатељ Божији, бави се питањем духовног …

НАПРЕДНА ИЗДАЈНИЧКА ФУКАРА задужила Србију 225 милиона евра да направи ауто-пут Велике Албаније (видео)

4.3 (7) МИНИСТАР финансија Синиша Мали потписао је данас уговор о кредиту за пројекат изградње …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend