Нишки аеродром у губицима

Нишки аеродром у губицима

0
(0)

Упркос томе што је Аеродром Ниш престао са објављивањем финансијских извештаја када га је преузела држава, Национална коалиција за децентрализацију (НKД) је дошла до докумената о финансијском пословању који указују да је нишки аеродром у 2018. години пословао са губитком од више од 13 милиона динара.

То је први пут да Аеродром остварује губитак још од 2014. године, саопштила је Национална коалиција за децентрализацију.

Нискотарифне компаније лете из Ниша од 2015. и биле су покретач развоја аеродрома, који је сваке године остваривао добит све до поклањања Републици, пише у саопштењу. Kако се наводи, посебно брине што Аеродром остварује једва 81 одсто планираних прихода у 2018, док је у 2017. то било изнад 90 одсто.

Исти документи сведоче да је нераспоређени добитак из претходних година био преко 135 милиона динара и да је тај новац ушао у потрошњу у 2018, што значи да не само што је настао губитак, већ је потрошен и новац који је из добитка претходних година пренет у 2018. годину, наводи НKД. Даље се истиче да је нето зарада запослених на Аеродрому „Kонстантин Велики“ опала у 2018, а зараде се исплаћују у износу који је 13 одсто мањи од планираног. Управо то указује да је „нови власник“ аеродрома планирао да просечне зараде буду у просеку 10.000 динара ниже у односу на план рада док је Град био власник.

То је директно у супротности са обећањем да ће плате радника бити веће када их преузме Република, подсећа НKД. Насупрот томе, накнаде за чланове Надзорног одбора, који су такође промењени политичком одлуком након преузимања, повећане су са 1,9 на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније. У финансијским извештајима није могуће уочити „инвестиције“ Републике о којима политичари редовно говоре, наглашава НKД. Национална коалиција наводи и да је у првих пет месеци ове године нишки аеродром имао 6,37 одсто мање путника него у истом периоду прошле, док је истовремено број путника по лету мањи за 5,2 одсто.

Пад у карго саобраћају је обележен преласком карго саобраћаја из Ниша за Београд, што се такође може видети у документима и записницима које објаљује НKД.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Затвара се београдски аеродром, могуће потпуно затварање граница

Затвара се београдски аеродром, могуће потпуно затварање граница

1 (1) Аеродром „Никола Тесла“ данас у подне затвара се за међународни саобраћај, сазнаје Танјуг. …

Обуставља се међународни саобраћај са нишког аеродрома "Константин Велики": Нема летова због короне

Обуставља се међународни саобраћај са нишког аеродрома „Константин Велики“: Нема летова због короне

0 (0) Влада Србије донела је на данашњој седници нове мере у циљу сузбијања ширења …

2 Коментара

  1. након преузимања, повећане су са 1,9 на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније. У финансијским извештајима није могуће уочити „инвестиције“

    Svaka čast na trudu, iako nema prometa povišica je bila, a i isti broj članova.
    Nije moguće uočiti 😂😂😂😂😂

    Predlog

    Pa ništa, nek uvedu veće kazne pilotima za prolazak kroz crveno na semaforima, iznad Bugojna

  2. Sasvim u skladu sa politikom: unisti, cega god se docepas!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend