Србија

Нишки аеродром у губицима

Упркос томе што је Аеродром Ниш престао са објављивањем финансијских извештаја када га је преузела држава, Национална коалиција за децентрализацију (НKД) је дошла до докумената о финансијском пословању који указују да је нишки аеродром у 2018. години пословао са губитком од више од 13 милиона динара.

То је први пут да Аеродром остварује губитак још од 2014. године, саопштила је Национална коалиција за децентрализацију.

Нискотарифне компаније лете из Ниша од 2015. и биле су покретач развоја аеродрома, који је сваке године остваривао добит све до поклањања Републици, пише у саопштењу. Kако се наводи, посебно брине што Аеродром остварује једва 81 одсто планираних прихода у 2018, док је у 2017. то било изнад 90 одсто.

Исти документи сведоче да је нераспоређени добитак из претходних година био преко 135 милиона динара и да је тај новац ушао у потрошњу у 2018, што значи да не само што је настао губитак, већ је потрошен и новац који је из добитка претходних година пренет у 2018. годину, наводи НKД. Даље се истиче да је нето зарада запослених на Аеродрому „Kонстантин Велики“ опала у 2018, а зараде се исплаћују у износу који је 13 одсто мањи од планираног. Управо то указује да је „нови власник“ аеродрома планирао да просечне зараде буду у просеку 10.000 динара ниже у односу на план рада док је Град био власник.

То је директно у супротности са обећањем да ће плате радника бити веће када их преузме Република, подсећа НKД. Насупрот томе, накнаде за чланове Надзорног одбора, који су такође промењени политичком одлуком након преузимања, повећане су са 1,9 на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније. У финансијским извештајима није могуће уочити „инвестиције“ Републике о којима политичари редовно говоре, наглашава НKД. Национална коалиција наводи и да је у првих пет месеци ове године нишки аеродром имао 6,37 одсто мање путника него у истом периоду прошле, док је истовремено број путника по лету мањи за 5,2 одсто.

Пад у карго саобраћају је обележен преласком карго саобраћаја из Ниша за Београд, што се такође може видети у документима и записницима које објаљује НKД.

ФоНет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. након преузимања, повећане су са 1,9 на чак 3,9 милиона динара годишње, иако Надзорни одбор има исти број чланова као раније. У финансијским извештајима није могуће уочити „инвестиције“

    Svaka čast na trudu, iako nema prometa povišica je bila, a i isti broj članova.
    Nije moguće uočiti 😂😂😂😂😂

    Predlog

    Pa ništa, nek uvedu veće kazne pilotima za prolazak kroz crveno na semaforima, iznad Bugojna

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!