Ништа од обнове флоте Ер Србије

Ништа од обнове флоте Ер Србије

0
(0)

Изгледа да је Ер Србија одустала од обнове флоте која је 2013, с толико помпе најављена на сајму авијације у Дубаију. Тада су бивши генерални директор српске националне авиокомпаније Дане Кондић и Синиша Мали, данас председник Надзорног одбора, у име Ер Србије закључили уговор о купивини 10 авиона типа ербас А320 НЕО, последње речи технике у цивилној авијацији.

Вредност посла је нешто више од милијарду долара. Ер Србија нема те паре, наравно, и посао је заправо требало да заврши Етихад, чији је тадашњи челник Џејмс Хоган и покренуо иницијативу инвестирања у неколико пропалих европских авиокомпанија.

Хоган је најурен, Кондић је поднео оставку, а читав план набавке авиона тихо је одбачен.

Ербас на својој листи испорука за ову годину нема Ер Србију, а управо су први авиони планирани за испоруку ове године, док би пуна замена флоте била завршена до 2020. Од тога нема ништа.

Национална авиокомпанија тренутно располаже са 21 летелицом, од чега је 10 ербасових ускотрупних авиона А319 и А320, четири боинга 737 старих преко 30 година, шест регионалних АТР-72 и један широкотрупни ербас А330 који се користи за лет према Њујорку.

Све мере радикалне штедње до сада су и у самом Етихаду биле узалудне. Колико год да штеди, Етихад тешко поправља своје финансијско здравље, јер изнова испливавају нови проблеми.

Најновији је тај да немачки судови спремају тужбе против авиокомпаније из Уједињених Арапских Емирата, одговорне за стечај Ер Берлина, чија тежина може бити између две и четири милијарде евра.

Бесни су и власници обвезница вредних 1,2 милијарде долара које је издао умирући ЕАП фонд иза којег стоји Етихад и пет авиокомпанија – чланица Етихадове партнерске Алијансе.

Љ. Ивановић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У затвор ће отићи гола и боса: За девет година власти Зорана Михајловић је приграбила 108 милиона евра

У затвор ће отићи гола и боса: За девет година власти Зорана Михајловић је приграбила 108 милиона евра

4.9 (16) За девет година власти Зорана Михајловић је приграбила 108 милиона евра, по милион …

Душан Никезић: Вучићу, Србија је међу четири најсиромашније европске земље, ви то добро знате

Душан Никезић: Вучићу, Србија је међу четири најсиромашније европске земље, ви то добро знате

5 (12) Да буде јасно, у 10 година пре ваше власти, БДП по глави становника …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend