Њемачке пословне вијести: Велики савез Енглеске и Турске поприма контуре
Британски амбасадор у Анкари Доминик Чилкот и турски министар трговине Рухсар Пекчан после потписивања трговинског уговора између Велике Британије и Турске, 29. 12. 2020. (Фото: Анадолија)

Њемачке пословне вијести: Велики савез Енглеске и Турске поприма контуре

Њемачке пословне вијести су у протеклих 12 мјесеци више пута указивале на обрисе не само економског, већ и војног и обавјештајног споразума између Енглеске и Турске

(Њемачке пословне вијести/DWN, 29. 12. 2020)

Турска и Велика Британија потписале су 29. децембра споразум о слободној трговини, у склопу међусобног привредног, обавјештајног и војног савеза. Лондон и Анкара су најгласнији заговорници кинеског Новог пута свиле у Европи.

Њемачке пословне вијести су у протеклих 12 мјесеци више пута указивале на обрисе не само економског, већ и војног и обавјештајног споразума између Енглеске и Турске. Између осталог писали смо:

„Постављање Ричарда Мура за Генералног директора МИ6 одјекнуло је широм свијета. Мур, некадашњи енглески амбасадор у Анкари, савршено говори турски и залаже се за блиске енглеско-турске односе.“

Енглеска и Турска су 11. септембра 2020. извели поморски маневар у источном Средоземном мору, као поруку француском предсједнику Макрону, који хоће да стекне контролу над тим подручјем. У Вашингтону је, међутим, то схваћено и као порука Америци.

Петнаестог маја 2020. смо најавили: „Велика Британија и Турска граде нову осовину у Европи“.

Енглези и Турци подржавају кинески нови пут свиле „Појас и пут“

Нови савез у настајању није за потцјењивање. Простираће се и на азијско-пацифички регион, и обухватати све државе „Комонвелта“. Насупрот, рецимо, САД и Француској, Енглеска и Турска подржавају кинеску иницијативу „Појас и пут“. Може се претпоставити да ће се по Бајденовом преузимању власти успоставити два табора – савез САД, Њемачке и Француске уперен против Русије, Турске и Кине. С друге стране, пак, стоји и тијесна спрега Енглеске, Кине и Турске.

Ваља напоменути и да би се спољнополитичка оријентација Турске могла промијенити дође ли до пада садашње турске владе, јер је цјелокупна опозиција окренута трансатлантском табору.

Њемачка нема пуно избора. И садашња и све будуће владе мораће се оријентисати према САД, јер је Њемачка војно, обавјештајно, а и привредно упућена на њих.

Постоји, међутим, опасност да нова администрација у Вашингтону истури Њемачку на прву линију фронта против Русије, Кине и Турске, да би се потом, Њемачкој иза леђа, нагодила с Енглезима и Турцима. Овај сценарио је веома вјероватан, јер се САД на Блиском истоку ослањају и на Енглеску и на Турску.

Сасвим је могуће да се Њемачка сроза до крајње потчињеног статуса америчке „муштерије“. У погледу економских односа с Америком то и не мора бити тако лоше – али за независну спољну политику и те како јесте.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Први контигент руских падобранаца вратио се из Казахстана

Први контигент руских падобранаца вратио се из Казахстана

ПРВЕ јединице руских падобранаца из састава мировних снага ОДКБ вратиле су се из Казахстана. Ово …

Џејк Саливан: Обавештајна заједница САД није дошла до закључка да ће Русија напасти Украјину

Џејк Саливан: Обавештајна заједница САД није дошла до закључка да ће Русија напасти Украјину

AМЕРИЧКА обавештајна заједница није дошла до закључка да се Русија одлучила за војни развој ситуације …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *