Нови детаљи о тужби против НАТО: Немачки мајор главни сведок

0
(0)

Нишки адвокат Срђан Алексић иницирао је поново стару причу о тужби против чланица НАТО које су учествовале у бомбардовању Савезне Републике Југославије 1999. године и том приликом користиле муницију с осиромашеним уранијумом (ОУ).

– У овом моменту не желимо да оптерећујемо своју државу, већ ћемо као грађани тужити државе чланице НАТО-а у њиховим националним државама и пред њиховим судовима. Ангажоваћемо њихове адвокате – прецизира Алексић.

Већа сада, наставља он, имају подршку многих адвоката из ЕУ, из САД, а помоћ је понудила и Руска адвокатска комора.

Балкански синдром

На опаску да су досадашње сличне тужбе прошле без успеха за тужиоца и питање зашто мисли да њихова има више шансе, Алексић каже да је искуство италијанских судова, као и недавни став комисије италијанског парламента, дало додатни ветар у леђа.
– Италијански судови већ имају шест извршних пресуда у којима је утврђена узрочно-последична веза здравственог стања италијанских војника са боравком свега три месеца на КиМ које је, као што знате, такође бомбардовано са ОУ. Та масовност у оболевању названа је балкански синдром.

– Наш циљ је интернационализација овог проблема, а позивамо и нашу дијаспору да нам се придружи – упућује позив нишки адвокат.

Он за јун најављује велики међународни скуп у Нишу на коме ће учествовати и немачки научници, као и они попут немачког мајора Пфафа који је одбио да учествује у НАТО бомбардовању Србије, првој војној акцији у којој су Немци, кршећи сопствени устав, учествовали од Другог светског рата.

– Мајор Пфаф ће нам бити један од главних сведока. У принципу, ми немамо ништа против НАТО-а, али тражимо подједнака права на лечење наших војника и цивила који су оболели од најтежих болести због употребе ОУ. Државе које су учествовале у овоме то су дужне да обезбеде жртвама, баш као и надокнаду штете – каже Алексић.

Мајка преминула од канцера

Алексић каже да је и лично мотивисан да докаже узрочно-последичну везу великог пораста оболелих од канцера и бомбардовања пројектилима са ОУ. Његова мајка је преминула од канцера, а бројни чланови фамилије су оболели од ове смртоносне болести.
– У Врању је репетитор Пљачковица бомбардован, а да када девет радника после рашчишћавало терен, од њих деветоро осам је преминуло од канцера, док је девети оболео. Ми ћемо сарађивати са Удружењем Пљачковица који су установили да у њиховој средини има велики број оболелих, а желимо и све друге људе да позовемо на сарадњу који могу да нам помогну да добро припремимо тужбе.

У Нишу је пре недељу дана формиран Савет за припрему тужбе против земаља чланица НАТО-а које су бомбардовале Србију који чине, како каже Алексић, професори, академици и интелектуалци који ће својим знањима помоћи у формулацији тужбе и секцији доказа.

– Формираћемо савет и у Лесковцу и у Врању јер желим да и интелектулаце на југу Србије укључим у овај рад, пре свега лекара који прате здравље пацијената и који ће нам обезбедити доказе, јер је управо овај део територије Србије највише бомбардован ОУ. И статистика говори да је на југу Србије највећи проценат оболелих од канцера.

Ј. Арсеновић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Аутопут и железница НИШ-МЕРДАРЕ- ПРИШТИНА – лажни НАТО и “великоалбански “пут мира”

5 (10) Већ дуже време у медијима у Србији, посебно након тзв. Вашингтонског споразума, говори …

Захтеву Тексаса да се пониште избори у четири државе прикључили се Трамп и 17 држава САД

5 (3) * Поништавање – фактички нове изборе у Висконсину, Пенсилванији, Мичигену и Џорџији – …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend