fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Нови закон: Сви постају обавезни донатори органа уколико се писмено не успротиве
Нови закон: Сви постају обавезни донатори органа уколико се писмено не успротиве 1

Нови закон: Сви постају обавезни донатори органа уколико се писмено не успротиве

Београд – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће се предлогом новог Закона о пресађивању људских органа и Закона о људским ћелијама и ткивима решити лоша пракса из прошлости, смањити листе чекања, јер се њима системски уређује област донирања органа, ћелија и ткива у складу са европском регулативом.

Лончар је образлажући предлог закона у парламенту, казао да је кључна новина закона о пресађивању људских органа, то што је поједностављен поступак пристанка, јер се свака пунолетна особа дефинише као потенцијални донор.

Он је казао се на тај начин смањују трошкови, јер нема регистра с обзиром да донор неће бити само онај ко се томе успротиви током живота, односно ако се томе није изричито успротивио родитељ, супружник, ванбрачни партнер или пунолетно дете донатора.

Према Лончаревим речима, уколико неко не жели да буде донор то треба да пријави усмено или писмено Управи за биомедицину, која је и надлежна за спровођење закона.

“Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби да се област пређивања органа системски потпуно уреди, односно да се утврде услови о постизању стандарда квалитета и безбедности људских органа за пресађивање и услова рада и начина организације здравственог система, како би се постигла висока заштита људског здравља”, рекао је Лончар.

Према његовим речима, предлогом закона се омогућава уважавање приоритетних интереса за очување живота и здравља, као и заштита основних људских права и достојанства даваоца и примаоца људских органа.

Он је навео да је ова област до сада била уређења Законом о трансплатацији, из 2009. године, који није у складу са европском регулативом, али и који је имао пропуста у уређивању ове области.

Лончар је казао да је је завршено с лошом праксом и да се овим законом детаљно дефинишу услови за донаторство у које спадају послови даривања, добијања, тестирања, обраде, очувања, складиштења, дистрибуције и примене људских ћелија и ткива од живог или од умрлог.

“То је проузроковало лошу дугогодишњу праксу да се у здравственим установама спроводе поступци у овој области, али без дефинисаних услова на републичком нивоу како ће се они обављати”, рекао је министар.

Додао је и да закон предвиђа и прецизно дефинисање здравствених институција и то тако да постоје установа за обављање послова пресађивања органа и болница за даривање органа.

Говорећи о закону о људским ћелијама и ткиву, Лончар је казао да важећи закон није дефинисао постојање банака људских ткива, због чега оне нису ни формиране.

“Ствари се сад значајно мењају: Предлогом закона о људским ћелијама и ткивима дефинише се које здравствене установе могу поднети захтев за обављање послова у тој области, као и који су услови које банке људских ткива треба да испуњавају”, рекао је Лончар.

Нови закон је прописао поједностављење процедуре издавања дозвола здравственим установама за обављање послова из области људских ћелија и ткива, као и успостављање информационог система у овој области.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Та идеја са конопчетом и "ветрогенератором" ака ветрењачом ти уопште није лоша! ПОДРЖАВАМО! (видео) 11

Та идеја са конопчетом и „ветрогенератором“ ака ветрењачом ти уопште није лоша! ПОДРЖАВАМО! (видео)

Да спасиш и нас и себе велике беде. Конопче у руке и правац на ветрогенератор …

Шиптари и Хрватица шетају Новим Садом (видео) 12

Шиптари и Хрватица шетају Новим Садом (видео)

Председник Србије Александар Вучић и председница владе, Ана Брнабић, прошетали су вечерас новосадским улицама са …

7 Коментара

  1. Mnogo ce imati vajde od nas matorih i bolesnih…

  2. zemunac krpidupe naucio da otima pa sad kad vise niko nista nema on bi da lesinari.

  3. A u kojoj to EU zemlji je to reseno na ovakav nacin da su svi donatori dok se ne izjasne drugacije?i drugo pitanje, dali to znaci da ce drzava i da izvozi nase organe van Srbije ,posto to mirise na malverzacije i punjenje necijih dzepova. I trece, ako ja pristanem da budem donor, hocu da se moji organi mogu dati deci do 18 god SRPSKE nacionalnosti koja i NIKOME vise. I to pod uslovom da nisu pripadnici LGBT i slicnih sodomista.

  4. Ako se izbroje sve transplatacije koje se u Srbiji rade i broj koji će morati dati organe, hteli ili ne, jasno je da će neko debelo profitirati na prodaji organa. Uostalon za vreme našeg samoupravnog socijalizma drugo mesto po izvozu bila je krv za transfuziju. Ko je stariji seća se da su na svakom ćošku u gradovima bili autobusi za dobrovoljne davaoce krvi. Oni su makar imali neku kontrolu pa su to radili, a tek ovi koji ne poštuju nikakve zakone.

  5. Zlikovac i mafijaš, ubijaće ljude zbog organa. To je naučio od svojih instruktora zemunaca..

  6. Да би неко постао донор органа,неопходно је да прође не тако просту процедуру медицинскког истраживања,додатак је и психолог,ради уверења да то желите да урадите.А на овај начин све то личи на пијацу органа,кванташ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *