Хроника

Обруч око “Раткова“

ОЏАЦИ – Катастар непокретности у Оџацима укњижио је на своју руку, мимо закона и не обазирући се на инструкције Министарства пољопривреде, државну земљу ПП „Ратково“ као друштвену и признао регуларност њене продаје, те на крају цело имање у књигама незаконито пренео на страног власника, утврдило је удружење за борбу против корупције „Обруч“ из Раткова.

По Закону о претварању друштвене својине у друге облике својине, Катастар непокретности Републике Србије, одељење у Оџацима, имало је обавезу да пољопривредно земљиште које су обрађивала друштвена предузећа, а није стечено „теретним правним послом“ односно куповином, укњиже као државно.

– У ПДП „Ратково“ у нашем селу Раткову таквог земљишта које није стечено правним послом, него припада држави Србији, било је 2.004,63 хектара. Са престанком постојања друштвене својине, на основу закона, то пољопривредно земљиште је у Катастру у Оџацима требало да буде укњижено још 2000. године као државно. Оно је, после две купопродаје између домаћих правних субјеката 2003. године и 2006. године, 2009. године укњижено као приватно власништво, директно из друштвене својине и пренето на страну фирму – предочава Ненад Илић, лидер „Обруча“, друштва које су формирали радници који су некада радили у ПП „Ратково“ за „борбу против лоповлука“.
ШТЕТА НАНЕТА ДРЖАВИ У ДИРЕКЦИЈИ за пољопривредно земљиште кажу да је у Србији, углавном у АПВ, чак 158 предузећа која су располагала државном земљом продато, а један значајан број странцима. – На тај начин катастри су нам направили велику штету – наглашава Зоран Кнежевић.

Како је то могло да буде реализовано у оџачком катастру, питају се чланови „Обруча“, иако је тај државни орган добио од Министарства пољопривреде 25. јула 2000. године наредбу којом се изричито налаже да се „пољопривредно земљиште које користи ПДС „Ратково“ укњижи као државна својина“. Међутим, изгледа да су у катастру радили по неким другим инструкцијама.

– „Жито група“ Осијек је путем хипотекарних задуживања, за рачун претходног власника сомборске „Паноније“, постала власник предузећа „Ратково“ 2009. године, а оџачки катастар је омогућио да ова државна својина буде укњижена на странца. Какви су били дугови, о чему се ту радило, то је питање за истражне органе – каже Милорад Анђелић из „Обруча“ и додаје да он као аматер зна да при тој купопродаји држава није добила ни динара, који јој по основу пореза припада.

Да би дошли до свих докумената и детаља који показују читав пут трансформације ПП „Ратково“ кроз три купопродаје до странаца, активистима „Обруча“ требало је пуне три године. О ономе што су нашли, упознали су Владу Србије и председника Томислава Николића. Зоран Кнежевић, директор Дирекције за пољопривредно земљиште у државној својини, каже да се власничко стање мора вратити на стање из 2000.

ПАЗАР

– У РУКЕ „Жито групе“ из Хрватске могао је да пређе само бивши друштвени капитал ПП „Ратково“, али не и пољопривредно земљиште. Они могу сматрати да су законито купили објекте, канцеларије, телефоне, краве и слично, али не и земљу, јер то по закону није било могуће – јасан је Анђелић.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!