fbpx

ОД ИЗВОЗНИКА ДО УВОЗНИКА: Кромпира мање производимо а највише увозимо из Немачке

0
(0)

Од некадашњег значајног извозника кромпира на тржишта Румуније и Бугарске, са садашњом просечном производњом на 28.000 хектара и просечним приносом од 14 тона Србија је постала значајан увозник кромпира, најчешће из Немачке, Белгије и Холандије, подаци су Привредне коморе Србије.

„Када су Румунија и Бугарска ушле у Европску унију изгубили смо та тржишта“, каже секретар удружења за биљну производњу Привредне коморе Србије Александар Богуновић и додаје да Србија и када је 2012. године успела да испуни стандарде да извезе више није имала количине, асортиман и цене.

Површине под кромпиром у Србији су за пар година са 41.000 хектара спале на 28.000 хектара, а са просечних 14 тона по хектару произведе се око 400.000 тона кромпира годишње.

Богуновић је рекао да је Србија земља која троши доста кромпира, па расте увоз који је прошле године достигао 30.000 тона и вредност од 7,5 милиона евра.

„Проблем је што ми нисмо само изгубили тржишта за извоз, него нисмо добро испратили нове сорте нити примене нових агротехника, тако да су приноси код нас до 17 тона а у свету су сорте с приносом и до 70 тона по хектару, па је производња тамо јефтинија а количина кромпира увезеног у Србију већа“, рекао је Богуновић.

Као највећег светског произвођача он наводи Кину, која произведе 89 милиона тона кромпира годишње, док цела ЕУ има производњу од око девет милиона тона, а Србија највише кромпира увози из Немачке, Белгије и Холандије.

Новости, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нико ништа не зна о забрани увоза возила са „евро 3” мотором

0 (0) Иако уредба о увозу аутомобила приписује да се увоз половних аутомобила са мотором …

Србија увози 30.000 тона пшенице из Мађарске

5 (1) Србија ће до краја априла увести око 30.000 тона висококвалитетне пшенице, јер овогодишње …

5 Коментара

 1. ako oces zarade i posla moras raditi ono sto oce drzavna mafija; sijati maka, konoplju saditi i uzad praviti da bi narod mogao ista nekim oko vrata, ko ukras prirodni, pritegnuti.
  — ko vajde sem golja od krompira video, kome lukac i praziluk treba, kad mafijI vucijoj to samo raste tamo gde se ocekuje, a cesnjakom se djavo isteruje. — zar ima ista lepse nego kad nasem vodji iz dupeta na vetru praziluk se leprsa a na suncu se sija, ostavljajuci miris bosanskoustaskih basci i mirodjija.

 2. Цела Србиja треба да сади на герилски начин на сваком педльу и ствара БЕСПЛАТНУ ХРАНУ – то убиja сатански економски систем коjи jeбазиран на профиту

 3. Vec mi je mucno od svega!
  Od svih ovih sprdacina i isprdaka, slinavih i mlitavih i mlohavih sizofrenih manijakalnih i smrdljivih trulih karikatura i kreatura, pedera i kepec pedercica, od slina pedercica na usluzi svakome i zvalavog umisljenog faraona koji sada kidise na Kalemegdan, razbija, sece i unistava, valjda to umislilio da ce svoj trag smrdljivi moci da ostavi kad unisti ono sto ni vreme, ni nevreme, ni Nemci, niko ne unisti!
  Bez’te primitivne nakaze, trulezi usmrdjene i vracajte se u svoje duboke crne septicke jame!
  Niko vas zapamtiti nece!
  Zatrce vam se seme, k’o da vas nije ni bilo, trulezi!

 4. IZDAJNIK RADI SVOJ POSAO
  Srbijo “CRVENI” i “ŽUTI” te ubiše!

  I pored toga što nas istina i Vučićevo zlo svakodnevno šibaju po ušima, mi kao srpska nacija još uvek to ne osećamo, odnosno ne vidimo pravo lice Aleksandra Vučića. Mi ne vidimo da mu njegova zla ne dozvoljavaju da otvori ni te medije u Srbiji. A mediji su danas najvažniji faktor u Srbiji. U pitanju su prikrivena i neverovatna zla koja je ovaj srbožder počinio. On je lagajući i obmanjujući ovaj srpski narod, celo vreme samo “radio” na štetu Srbije i srpskog naroda. Mnogi Srbi još ne vide da je Srbija u pravom rasulu. Zbog bolesne pohlepe za ličnom reputacijom, Vučić je podlegao pritiscima naših neprijatelja, i postao njihov verni sluga. Saradnja sa našim tradicionalnim neprijateljima traje i danas. Uz to Vučić je izvršio i protivusravnu predaju Kosova, koju je dobro sakrio od srpskog naroda. On je stvorio i prvu albansko-srpsku vladu Kosova. A Marko Djurić je stvorio carinu “Jarinje, i kosovsku granicu. To smo svi videli. A (briselsku) izdaju Vučić je sakrio proglašabajući to zlo kao: “Državna Tajna”. Zato Srbi još uvek ne znaju da je on dana: 30. juna 2015.god u 22 č. i 54 m. predao Kosovo Albancima. I umesto da iseli kosovske Srbe u praznu Srbiju, i da uvede Kosovu trajne sankcije, Vučić se odlučio za trajnu predaju-izdaju Kosova.
  Za sve ovo Evropa dobro zna, zna da je Vučić veliki srpski izdajnik, pljačkaš i lažov, ali im to ne smeta da sarađuju sa njim.. U njemu su videli tu “zlatnu koku-polugu” sa kojom mogu da ostvare sve svoje (zle) ciljeve oko uništenja, i Srbije i srpskog naroda. On je ta njihova perjanica i milostiva sa kojom se oni ljube i jedino mogu da sarađuju. U njemu vide uvek nasmejanog srpskog izdajnika i poniznog ulizicu, koji svoje izdajstvo potvrdi i rečima: “Zalažem se za Balkan bez granica, ali da se zna gde je Srbija”. A čim se vrati u Srbiju VUČIĆ JE USPEO

  Vučić je uspeo preko Merkelove da žvajzne Kosovo od Srba i da ga preda doduše protivusravno Albancima. Pored briselskog pregovaračkog štapa, on je koristio dimne kompromise, lažitakse i ronio suze, samo da bi završio tu igranku. Nije izdaja Kosova samo u pitanju, on je uspeo i da opljačka Srbiju i da rasprčka sav srpski kapital. Za vreme tog rada on je imao besomučnu podršku ali samo ošišanih Srba. Oni su nosili opasač na zadnjoj rupi, ali im to nije smetalo da se vozaju autobusima po celoj Srbiji. A kad ne dobiju ni sendvič onda se ponašaju kao na groblju, ali su ga ljubili i milovalii i plakali za njim od sreće. Dok na drugoj strani mnogi su tvrdili da je on patološki lažov, da on patološki obmanjuje narod, pa su tvrdili da je nervni bolesnik, svašta se pričalo.
  Međutim niko ne pominje njegovu drugu osobinu sa kojom je sve ovo uspeo da postigne, njegovu (nije podmuklu) nego nasmejanu perfidnost. On je prvi političar koji je otkrio pravo lice Srba, zaostalost i lakovernost. Otkrio je i da mi nismo patriotski, državotvoran narod i da više volimo njega nego Srbiju. Uvek je uspešno koristio i klackalicu “Srpske nesloge”. Znao je da udpešno čuva i ovce. One su blejale za njim i ako ih nije hranio.
  Sve je to on vrlo lepo i znalački iskoristio, prvo je dobro napunio svoje džepove, a za druge ako ostane, pa je završio izdaju, i to je uspešno uradio. Na kraju se pripremio za bekstvo, ako zagudi ovde u Srbiji. Sada razmišlja dali pre bekstva da upotrebi pušku ili ne. Na veliku našu žalost, mnogi Srbi mu dalje daju podršku, iako on ne izvlači ruku iz naših džepova. Što da ne, boli ga pi.ka.
  Na kraju, siguran sam da su sve ovo Srbi zaslužili, ali to još ne shvataju. Danas je Srbija potpuno uništena, a ja nemam koga da pitam gde je bio do sada?… Srbi sramotaa…

  P. Sajdzo Bogutovac
  on nastavlja kao patološki lažov, koji hoće da pobije sve žive kritičare. Istina mu je najveći neprijatelj, i ta “junačina” beži od nje hoće noge da polomi.

  O kakvom se izdajniku radi najbolje govori cinjenica, da je on od samog’ dolaska na mesto predsednika non-stop kršio Ustav Srbije. U stvaranju ovog’ velikog’ zla Vučić ima mnogo pomagača, pri ruci mu se našla i naša pravoslavna crkva, i svi će oni morati da sednu na optuženiču klupu, i da završe tamo gde im je mesto. Dokazi za izdaju i pljačku postoje, jer se radi o velikom zlu. Pitam! Kako se u svetu kažnjava ovakva izdaja države i naroda? U Americi na primer!? O istorijskoj pljačci Srbije i Srba neću govoriti…

  Da bi se Srbija rešila ovakvih, i zaustavila ovakvo nemilosrdno uništenje, mi moramo uvesti smrtu kaznu u Srbiji, bilo vešanjem ili streljanjem, svejedno. Zašto je ona potrebna!?

  Zato što mi hoćemo da živimo potpuno normalno na svojoj zemlji. Hoćemo da sačuvamo svoju nacionalnu kulturu, istoriju, teritoriju, svetinje koje mi imamo ovde na Balkanu. Hoćemo da imamo normalan standard, a ne najniži. Mi želimo patriotstvo, poštenje i pravnu državu, odgovornost, rad i red. A to nam ne dozboljavaju upravo ti instalirani kriminalci u Srbiji. Mi kao nacija jednom moramo da viknemo: “DOSTA”, i da pogledamo šta je ko radio sa ovom državom. Krivci mora da se suoče sa istinom i pravdom. Zato nam treba nezavisan sud i ta lustracija. Ko to opet neće? Opet kriminalci, a mi opet “DOSTA”.

  Ponavljam, na tom putu nam stoji Vučić i njegovi oligarsi, koji su dobro napunili svoje džepove. Zato svi lopovi moraju biti procesuirani i žigosani. Dosta više sa izdajom, pljačkom, rasprodajom, lažima i obmanama naroda. Nažalost to je naša svakodnevnica. Dosta više! Nećemo više rekla-kazala, nego hoćemo da pogledamo šta je ko radio. Dosta više…

  Što se tiče opozicije, Srbi i ne znaju šta je prava opozicija. Sve ovo što vidimo i što zovemo opozicija, to su ustvari (moram da kažem) nusproizvodi komunizma, koji isto nisu patriote i rodoljubi Srbije. I njihova ideologija je usmerena protiv Srba. Srbi još ne znaju da takvi samo uništavaju naš interes. A državu stvaraju i brane nacionalisti i patriote. Pogledajte Hrvate…

  Što se tiče protesta ja ga potpuno podržavam, i sam učestvujem u njemu. Ali tamo sam video mnogo bivših lopova kojima nije mesto na protestu. Mislim na “žute” koji sve rade da se ništa ne promeni, mrze lustraciju, jer su oni prvi na tapetu. Zato gaze po sporazumu sa narodom. A ugovor je perfektan, on smeta samo bivšim i sadašnjim lopovima u Srbiji. Na kraju krajeva daleko su oni od tog Djindjića. Znači polažem velike nade u protest.

  Zbog velike pohlepe za ponovnim dolaženjem na vlast, “žuti” nisu sposobni ni da formulišu svoje zahteve. Još ne znaju da VUČIĆ BEŽI IZ SRBIJE kad mu otmu televiziju!? Njima nije u interesu sloboda medija i sudstva u Srbiji, već se bore za stolici i nastavak pljačke. Srbija i srpski interes im nije ni na kraj’ pameti. Umesto svih tih izdajnika i pljačkaša Srbije, na vlast treba dovesti trezvene patriote može i monarhija, koja je sušta suprotnost i žutima i komunistima. Oni vole srpsku državu i srpski narod, i srpsku vojsku. Biće to borba rušitelja i neimara srpske države, naravno da će patriotizam pobediti.

  Videli smo da za komuniste ne postoji nikakav zakon, i odgovornost. Oni vrše izdaju, pljačku, krše Ustav Srbije, obmanjuju, lažu, klevetaju koga god hoće, a nizašta ne odgovaraju. Kod njih nema slobodnog sudstva i slobodnih medija. Oni uništavaju zemlju otvoreno i slobodno. Ogledalo njihovog’ “uspeha” je današnja Srbija. Da li je to istina? Jeste.

  Inače komunisti brane vlast puškom, a ako im to ne uspe oni izazivaju krvoploliće, i beže iz zemlje.
  Na samom kraju sveća je dogorela i ovoj se vlasti crno puše, i što se budu više natezali platiće još veći ceh. Pa izvolite.
  Šta hoćete još da Vam kažem!?
  A vi narode kad pukne televizor sve ćete saznati… Hvala…

  Poz. “Sajdzo” Bogutovac.

  • Ко о чему „баба о колачима“!!! Аман-заман, људи божји, докле више тог слепила?!? Какви комунисти, какви бакрачи?!? Па сваки нормалан човек зна да је једино у том социјализму живео људски и достојанствено. Сваљивати кривицу на неког ко деценијама није на власти и лечити своје комплексе због слепила и глупости, тако што ћете кривицу свалити на „комунисте“ је крајње лицемерно, зло и подло!
   Господо драга, најпре широм отворите очи и погледајте себе у огледалу, а затим часно и поштено (што је прилично невероватно за људе којима је Тито и дан данас главни кривац) признајте најпре себи да сте испали наивчине, похлепне будале и глупани и да су вас управо НАЦИОНАЛИСТИ-ДЕСНИЧАРИ превели жедне преко воде служећи се лажним обећањима о бољем животу, „великој србији“, швајцарском стандарду (даље наставите сами…). Ови који раде то што раде нису никакви комунисти већ неоливерални олош и једино са чиме се у претходном коментару слажем је смртна казна за издају земље (која је, успут буди речено, код комуниста постојала али су је ови неолиберални капиталисти укинули, као и само кривично дело велеиздаје)!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *