fbpx

Од убиства Оливера Ивановића прошло 22 месеца, убице и налагодавци и даље на слободи

3.3
(7)

Пуна 22 месеца истраге, седам јавности познатих осумњичених, двоје осумњичених у притвору скоро годину дана, више најава о проширивању истраге и ниједна оптужница – тренутни је резултат косовских истражних органа када је реч о случају убиства Оливера Ивановића. Међутим, према најавама тужиоца Суља Хоџе, овог месеца могло би доћи до подизања првих оптужница, пише KоССев.

Половином октобра, специјалне јединице Kосовске полиције у северном делу Kосовске Митровице ухапсиле су полицајца Радета Басару, а током потраге за дугогодишњим шефом оперативе KПС-а за Север, који радио на случају убиства Оливера Ивановића Жељком Бојићем ухапшен је његов син Василије Бојић, код кога је нађено оружје. Док се за Жељком Бојићем још трага, његов син је истог дана пуштен да се брани са слободе.

Управо се Бојић најчешће оглашавао у медијима непосредно након убиства Оливера Ивановића.

Он је дан после убиства рекао да полиција ради пуном паром на том случају, као и да је основан специјални тим који се бави искључиво истрагом убиства Ивановића.

Бојић је говорио и о камерамама које су постављене на седишту Ивановићеве странке. Он је тада рекао да је полиција скинула видео запис са сигурносних камера и сав материјал, заједно с оним прикупљеним током увиђаја, послала на даљу обраду у Приштину.

Оглашавао се и о запаљеном аутомобилу, за који се тврдило да су га користиле убице Оливера Ивановића. Два дана након убиства изјавио је да је косовска полиција идентификовала власника запаљеног возила нађеног у Kосовској Митровици.

Хоџа је навео да двојица осумњичених „нису адекватно обавили посао или да су чак сакрили доказе, не само у случају убиства Оливера Ивановића, већ и у осталим нерасветљеним случајевима”. Рекао је да косовско тужилаштво има доказе да су „радили и деловали под наредбом Милана Радоичића, потпредседником Српске листе”. Радоичића тужилаштво у Приштини такође сумњичи у случају убиства Оливера Ивановића. Он је избегао хапшење 23. новембра 2018. и за њим је расписана потерница, док Радоичић од тада редовно присуствује састанцима Српске листе са највишим званичницима Србије у Београду.

Хапшења, саслушања, притвори…најава оптужнице
Хапшењем Басаре и покушајем хапшења Бојића, листа оних које тужилаштво у Приштини привело по различитим основама, а у вези са убиством Ивановића, доспела је до седам. Тужилаштву у Приштини није доступан Милан Радоичић, у притвору су готово годину дана полицајац Недељко Спасојевић и митровчанин Марко Рошић, један од двојице полицајаца који су се први нашли на лицу места – Драгиша Марковић, пуштен је на слободу и није познато да ли ће и какав поступак против њега бити покренут.

Тужилаштво у Приштини неколико пута је саслушавало Силвану Арсовић, секретарицу и једну од најближих сарадница Оливера Ивановића у вези са тим што, како наводи тужилаштво у Приштини, страначке камере нису радиле неколико дана пре убиства, да би прорадиле неколико минута након што је Ивановић убијен испред седишта странке.

Потупајући тужилац Суљ Хоџа недавно је најавио да ће ускоро бити подигнута оптужница против Недељка Спасојевића и Марка Рошића.

Према косовским прописима осумњичени не може провести у притвору више 12 месеци, без оптужнице. Међутим, како је за KоССев потврдио и адвокат, Љубомир Пантовић, на захтев тужиоца, у посебно сложеним предметима, одлуком судије тај рок може бити померен и на 18 месеци.

„Након истека и овог рока, уколико оптужница не буде подигнута, осумњичено лице се пушта на слободу, а у случају подизања оптужнице, законска ограничења о томе колико година је могуће провести у притвору, не постоје”, објаснио Пантовић.

Судећи према најавама тужиоца, извесније је подизање заједничке оптужнице против свих осумњичених. Он је почетком овог месеца за KоССев потврдио да се „ради на томе“.

„Овог месеца, у наредних 15 до 20 дана, биће подигнуте оптужнице“, рекао је Хоџа.

Према писању медија, Спасојевић се сумњичи да је помогао извршиоцу тако што му је олакшао да побегне са лица места службеним возилом полиције, а Рошић због цедуље пронађене у џепу Оливера Ивановића на којој је написан регистарски број џипа у власништву Рошићеве породице.

Хоџа је рекао за НИН да је Тужилаштво дошло до основаних сумњи да је Милан Радоичић сарађивао, односно координирао са људима који су у притвору, а који се сумњиче да су учествовали или помагали извршиоцима.

„Осумњичени су повезаниса прикривањем доказа и организованим криминалом“, изјавио је Хоџа, након хапшења Басаре.

За организовани криминал, односно трговину дрогом сумњичи се и Милан Радоичић.

Потпредседник Српске листе осумњичен за умешаност у убиство Ивановића
За Миланом Радоичићем, потпредседником Српске листе, Приштина је расписала локалну потерницу, а Основни суд у Приштини је 24. јануара, по захтеву Специјалног тужилаштва Kосова, издао интерни налог за хапшење.

Полиција је по налогу косовсог тужилаштва, његово хапшење покушала у новембру прошле године у северном делу Kосовске Митровице, али га није пронашла у стану. Тада су у акцији специјалних полицијских снага РОСУ ухапшени припадници KПС Недељко Спасојевић и Драгиша Марковић, као и Марко Рошић.

Само дан пре ове акције Радоичић је био у Београду на састанку Српске листе са председником Србије, који су снимали сви медији. У првом тренутку након хапшења није се знало где је Радоичић, да би МУП Србије три дана касније саопштио да га је саслушао, не наводећи где.

Потом су председник Србије Александар Вучић и директор канцеларије за KиМ Марко Ђурић јавно тврдили да је Радоичић прошао полиграф и да нема никакве везе са убиством Ивановића. Радоичић се већ 29. новембра заједно са представницима Српске листе састао поново са председником Вучићем.

На јавном сервису председник Србије тврдио је и да је Радоичић саслушан неформално и на Kосову још 21. фебруара, али да је Приштина то крила.

„Они су сада хтели да га убију. Прво је уцењиван један други човек, припадник нарко-клана ухапшен на Kосову по црногорској потерници, коме је нуђено да оптужи Радоичића да би могли да упакују причу и оптуже Београд. Пошто он то није могао да им каже и учини, они су дошли до овога”, рекао је Вучић крајем новембра за РТС.

Сам Радоичић се неколико дана након покушаја хапшења огласио писаном изјавом.

„Нећу им се предати, јер не желим да будем искоришћен као препарирана лутка за показивање онима који воде специјални рат против Србије и српског народа или инструмент у заташкавању нечијег гнусног и злочиначког напада на једног од српских политичких лидера Оливера Ивановића, посебно зато што они нису дошли да ме одведу живог. Нисам био најближи пријатељ са Оливером Ивановићем, али нисам убица и никакве везе са убиством немам”, навео је Радоичић.

Београд Приштину оптужује да истрагу воде са циљем да се за убиство Оливера Ивановића оптуже Срби. Док званичници из Приштине тврде да се убице налазе у Београду, званичници у Београду тврде да подаци које су прикупиле српске институције воде на албанску страну.

Случај Милана Радоићића је сликовит пример правног вакуума који постоји већ годинама и због којег је могуће да иста особа на територији Србије буде осуђена за кривична дела, а на Kосову слободан и чак угледан грађанин, и обрнуто.

Таргетирање пре убиства

Оливер Ивановић, лидер ГИ Слобода, демократија, правда убијен је испред страначких просторија у северном делу Kосовске Митровице 16. јануара 2018. године.

Ивановић је све што му се дешавало уочи убиства – од упада непознатих лица у његов стан, убијања његовог сарадника, паљења аутомобила – повезивао са својим политичким деловањем.

Политички притисци на Оливера Ивановића појачали су се након што је његова Грађанска иницијатива поднела званичне листе за локалне изборе који су на Kосову одржани 22. октобра 2017.

Током кампање неколико кандидата на листама Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда” повукло је своје кандидатуре и то тако што су сви потписивали истоветни текст.

Ивановић је тада за Инсајдер рекао да је јасно да су само потписали оно што им је неко други написао. О писцу текста Ивановић је рекао да је „то неко ко је у време док је он био у притвору прешао у Српску листу”.

Ивановић је поднео кривичне пријаве због претњи кандидатима и позвао све, од Београда преко Приштине до ЕУЛЕX-а и KФОР-а, да реагују. Ни српско ни косовско тужилаштво никада нису саопштили шта су урадили поводом ових кривичних пријава.

Током кампање за локалне изборе заказане за октобар 2017. године Оливер Ивановић проглашаван је издајником, сарадником Приштине који подрива јединство српског народа.

О томе да разбија јединство српског народа говорили су о Ивановићу и челници Српске листе као и директор Kанцеларије за KиМ Марко Ђурић.

Српска листа коју је подржао званични Београд објавила и спотове у којима Ивановића оптужује да има подршку Приштине, да га више интересује његов запаљени аутомобил него убиство једног човека у Митровици, да је непоштен.

Спотови су емитовани на ТВ Мосту из Звечана и телевизији са националном покривеношћу ТВ Пинк. Оливер Ивановић је поднео кривичне пријаве због спота. Међутим, ни у том случају, као ни у случајевима паљења аутомобила, просторија, упада у његов приватни стан – одговорни нису откривени.

У једном од последњих интервјуаа за Време изјавио да се Срби на косову плаше не Албанаца већ Срба, како је рекао, локалних кабадахија и криминалаца. Након његовог убиства објављен је и тонска изјава за БИРН где конкретно помиње Милана Радоичића за кога каже да је неформални центар моћи у Приштини. Ни сам Ивановић прво није желео да се то објави јер нема доказе, али је тражио да новинар запише име.

Тврдње Београда

Истог дана када је убијен Оливер Ивановић истраге су најављене и у Београду и у Приштини. У Београду је поступак, који води Специјално тужилаштво за организовани криминал, и даље у предистражној фази.

У вези са детаљима се зада не оглашавају. Уместо тога, представници власти у Београду тврде да су српске службе прикупиле информације, председник Александар Вучић је чак рекао да мисли да имају име убице, а да Приштина не доставља доказе који би то могли да потврде. Такође је рекао да Приштина води политичку истрагу са једином жељом да окриви Србе.

У контексту истраге о убиству Ивановића поменуо је два имена – Фљорин Ејупи и Неџмедин Зекај, који је, како је навео Вучић, у међувремену променио име Лирај Зекај.

„Мислимо да имамо и име убице. Албанци га немају. Имамо комплетно сачињену причу са мотивима. Уверени смо да знамо ко је извршилац. Због различитих ствари и недостатака ДНK анализе, снимака и пластичних члаура не можемо да имамо материјалне доказе, али ћемо наставити да радимо. Ми имамо све поткрепљено фотографијама и покушаћемо да дођемо до материјалних доказа. Истрага се никада неће прекидати док не дођемо до убица”, рекао је Вучић.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредна секта јуче у Земуну прославила формирање нове шиптарске „владе“ на Косову и Метохији (видео)

5 (4) Напредна лоповско-велеиздајничко-глобалистичка секта којој је на челу сатаниста Александар Вучић јуче је у …

САД: Покренута петиција за покретање истраге против Била Гејтса због „злочина против човечности и злоупотребе медицине“

5 (16) У САД је покренута петиција за покретање истраге против Фондације оснивача Мајкрософта Била …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *