Одакле директорима силне куће и станови

0
(0)

Унија послодаваца Србије (УПС) затражила је преиспитивање порекла имовине бивших и садашњих директора јавних предузећа и детаљно истраживање сваког појединачног случаја богаћења.

УПС у саопштењу наводи да су многи директори и други руководиоци ових предузећа у протеклих 10 година постали милионери и стекли значајан број некретнина и другу вредну имовину, а да губитке покривају привреда и грађани. Унија послодаваца Србије упозорава да приватни сектор више не може да покрива нагомилане губитке јавних предузећа и да је поред доношења новог Закона о јавним набавкама хитно потребно увести професионализацију у управљање јавним предузећима.

Једно од најчешћих обећања у протеклој предизборној кампањи било је и департизација и увођење професионалног управљања у републичка и локална јавна предузећа, подсећају у УПС-у.

Без ових промена у руковођењу јавним предузећима и даље ће њихови губици, како је наведено, бити покривани из буџета Србије, од пореских и других прихода убраних из приватног сектора.

„Овако ће се наставити вишедеценијски парадокс да они који здраво привређују финансирају рад губиташа”, каже се у саопштењу. Унија истиче да је нестручно вођење јавних предузећа и нагомилавање губитака, упркос монополима које имају, довело је до тога да је 45 одсто њихове тржишне вредности „поједено” протеклих 10 година.

Корупција у процесу јавних набавки, опрема, алати, технологије и новчана средства која непрестано „цуре” обележја су пословања ових предузећа, сем ретких изузетака.

„До сада су ова и друга државна предузећа првенствено служила за ухлебљавање партијских кадрова и непотизам”, кажу у УПС – у.

Само од новца уштеђеног на јавним набавкама може се формирати Развојна банка Србије и та преко потребна средства се уложе у развој перспективних привредних грана.

Привреда поздравља доношење новог Закона о јавним набавкама који треба да смањи обим и учесталост злоупотреба, али без бирања стручних и искусних појединаца за менаџере републичких и локалних ЈП, наставиће се са праксом лошег вођења ових фирми и наношењем штете буџету Републике Србије.

Због свега тога привредници апелују на владајуће структуре да изврше обећану департизацију и деполитизацију јавних предузећа и кроз нови Закон о јавним предузећима уведу прекршајне и казнене мере за све оне који буду злоупотребљавали руководеће функције у овим предузећима.


За плате 97 милиона евра

Једно истраживање показало је да у 570 локалних и републичких јавних предузећа постоји укупно 8.242 директора, помоћника, заменика и саветника директора и других руководилаца.

Њихове просечне плате су веће од 70.000 динара, а на највишим функцијама више и од 120, 150 и 200 хиљада динара. Само бруто зараде ових намештеника износе приближно више од 97 милиона евра годишње (без амортизације службених аутомобила, горива, топлих оброка, регреса, бонуса, трошкова репрезентације, додатних бенефиција…). Рачуница показује да би за Србију (државни буџет) било исплативије да за исти новац ангажује 570 врхунских менаџера из иностранства са месечним нето платама од 10.000 евра, под условом да се ефикасним управљањем ова предузећа изведу из губитака.

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо ће прекинути „пословање“ премијерке са братом Игором?

4.4 (32) Игор, брат премијерке Ане Брнабић од државе добио послове вредне преко 40 милиона …

Судски вештак на жетон: Чудни детаљи са суђења сину Жељка Митровића

5 (4) Поступак против Александра Митровића, сина власника ТВ Пинк Жељка Митровића, који је по …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend