fbpx
Фото С. Бабовић

ОГОРЧЕНИ ЖИТЕЉИ: Не желимо цевовод на својој реци

5
(1)

МЕШТАНИ села Жиљци и других поткопаоничких села и заселака са територије општине Брус блокирали су у у четвртак пут ка Копаонику, незадовољни због изградње мини-хидроелектране на Грашевачкој реци. Ово је био њихов други протест у протеклих месец дана.

Због изградње хидроцентрале мештани су организовали свакодневна дежурства, али су их у четвртак предухитрили извођачи радова који су на локацији на реци били још у 5.30. Одмах су оградили будуће градилиште и истоварили машину за рад.

Огрочени житељи су поручили да неће прекидати блокаду докле год Општина не поништи претходно донете одлуке, које практично дозвољавају градњу МХЕ на реци од које живе.

– Задња три месеца смо дежурали, јер је ово наша река, том водом поливамо наше баште. Зато чекамо да се те дозволе пониште, а тако нам је обећао председник општине – износи мештанин Горан Чоловић.

Житељи поткопаоничких села упозоравају на низ наводних неправилности у издавању дозвола. Једно одобрење из своје надлежености издали су општински органи 2015. године.

– Овде бранимо не само нашу реку, већ све реке Србије – наводи Стеван Марковић из Жиљака.

Делегацију мештана примио је председник општине Саша Милошевић, који је потом изашао на терен и окупљеним суграђанима рекао да се ради на поништењу дозволе за МХЕ, али да је она, практично правоснажна. Како је истакао, инвеститор, формално не крши закон, али је сигуран да ће се утврдити низ неправилности. Нагласио је и да је контактирано са надлежним министарством.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Десети дан заредом: Протести широм Бугарске, народ тражи оставку Владе (видео)

5 (4) У Софији и другим градовима широм Бугарске, десети дан заредом, одржавају се протести …

ГАЈИЋ: Суд потпуно у служби власти, на дугме слали демонстранте у затвор

5 (5) У суђењима грађанима ухапшеним током протеста у Београду показало се да је суд …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *