fbpx

Орвелова „1984“ је ништа! Уводи се систем КОНТРОЛЕ ГРАЂАНА! Сви ће имати друштвене бодове?!

0
(0)

Свет ће ускоро, барем у Кини, постати још страшније место. Тамошње власти намеравају до 2020. да уведу јединствен и застрашујући систем надзора грађана, систем такозваног ‘друштвеног кредита’, који ће утицати на живот сваког појединца.

Све, као и увек, почиње причом о сигурности грађана. Кина тако тврди да је досад успешно ускратила укрцавање на летове за чак седам милиона људи који представљају сигурносну претњу, док су још три милиона спречили да се укрцају на брзе возове.

Следећи је корак систем Друштвених кредита (СЦС) који би требало да заживи за само две године а који би, према писању аустралијског АБЦ-а, награђивао лојалне и вредне грађане и кажњавао непослушне.

Међу АБЦ-евим саговорницима је и Лиу Ху који се шокирао када је схватио да је у пилот пројекту. Због једне неплаћене казне није могао да уђе у авион, јер је стављен у категорију непожељних, а да му притом нико то унапред није рекао. Осим што не може да се укрца на лет, забрањено му је одседање у луксузним хотелима, куповина куће, годишњи одмор, па чак и слање детета у приватну школу.

Противници идеје сматрају како се ради о грозоморном покушају да се људи у Кини потпуно контролишу и да се утиче на њихово понашање вештачким стварањем идеалног друштва. У социјалне ‘бодове’ улази све, од кредитног рејтинга и уредности у отплати банковних услуга, до саобраћајних казни, прекршаја, казнених дела… Систем ће бележити и ако сте закаснили с плаћањем рачуна, јер вас и то ставља у категорију оних који су мање одговорни и поуздани него други.

Они који се нађу с друге стране лествице, односно, „у минусу“ са друштвеним бодовима, могу очекивати низ ограничења у свакодневном и друштвеном животу, међу којима је и оно да ће значајно теже моћи да пронађу посао.

Грађане ће притом надзирати страшна мрежа од чак 200 милиона уличних видео-камера које ће користити биометријску технологију како би препознавале лица и додељивала или одузимала грађанима њихове ‘друштвене бодове’.

Чак и куповина велике количине алкохола може да доведе до смањења броја друштвених бодова, док с друге стране куповина нечег „друштвено одговорног“, као што су потрепштине за дете, може да поправи резултат. Бодови ће се додељивати и за донирање крви, учествовање у хуманитарним акцијама, волонтирање у организацијама…

Многи су згрожени идејом потпуног друштвеног инжињеринга, али треба истаћи како је степен контроле над грађанима и послушности према држави у Кини међу највећима на свету, па не чуди да ће се ова технолоогија најпре применити овде. Али, није немогуће да ће за само неколико година и неки други државници открити „делотворност“ ове методе апсолутног друштвеног надзора.

Кетрина чаролија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јањић: Протест ће се поновити кад се појави “окидач”

4.5 (2) Уредник новинске агенције Бета Драган Јањић оценио је у Новом дану да ће …

АКО ДАНАС ЋУТИТЕ, КАД СРБИЈА ПАТИ ВИШЕ НО ИГДА У ПОСЛЕДЊИХ ДВАДЕСЕТАК ГОДИНА, ЋУТАЛИ ДА БОГ ДА ЗАУВЕК!

5 (23) Човече који седиш на трону Светог Саве, Епископи Српске Православне Цркве, Срце сваког …

2 Коментара

  1. E, to vam je novi svetski poredak na delu!
    Uskoro ce i cipovanje, pa izvol’te!
    Prve ce da potrce plasticne droljuse i ostali sljam sa dna.

  2. da nije drugi problema i ovde bi to bilo mnogo vidljivije. — rade slozna braca i kumovi, ne sede dokoni. — kad bas vremena se nadje jasu jedan drugog ko kerovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *