Отму ти територију, желе још, праве “Велику Албанију” па са њима направиш “Мали Шенген” за лакши “проток”?!

5
(2)

Састанак посвећен економском повезивању Северне Македоније, Албаније и Србије је завршен.
У Официрском павиљону на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, председник Србије Александар Вучић се састао са премијерима Северне Македоније и Албаније, Зораном Заевом и Едијием Рамом.

“Договорили смо се после напорног рада, да кажемо суштину. Овај састанак је од изузетног значаја за наше три земље. Документ који потписан заснован је на четири кључне слободе, које и заступа ЕУ. А то је проток робе, капитала, услуга и људи. Грађани три државе ће имати велике користи. Заслужују бољу будућност, виши стандард, нижу стопу незапослености. На овај начин регулишемо међусобне односе. Да имамо убрзани развој и да заједнички делујемо. Наш циљ је да до краја 2021. године створимо могућност да границу пређемо са личном картом, што са Албанијом сада није могуће”, рекао је Вучић нагласивши да камиони на Западном Балкану губе 26 милиона сати само на чекању на границама.

Према Вучићевим речима, договорили су се да подрже принципе заједничке декларације, чији наслов говори све – Спорођење четири фундаменталне слододе Европске уније.

Председник Србије је нагласио да ће се баријере склањати кроз формирање кластера којим би омогућии лакши прелаз, и олакшали промет роба и људи.

“Са капиталом неће ићи тако једноставно, али сигуран сам да у годинама које долазе можемо и то да променимио. Од пресудног значаја је ово што смо урадили и на конкретан начин се боримо за интересе наших земаља“, рекао је он.

Вучић је поручио да је жеља да се спусти ниво незапослености на Западном Балкану, која је сада 19,1 одсто.

“Отворени смо за партнере из западнобалканске шесторке, али ово смо иницирали и хоћемо да поставимо правила, а сви су добродошли”, рекао је Вучић.

Истакао је да су три земље на ЕУ путу и у име Србије изразио очекивање и наду да ће Унија отворити преговоре са Северном Македонијом и Албанијом.

“То је наша нада, очекивање и жеља, али и наша молба и захтев ЕУ, јер су грађани две земље то заслужили”, рекао је Вучић и додао да ако овог пута и не буде отварања преговора, то није кривица грађана Северне Македоније и Албаније, већ ЕУ има своје унутрашње разлоге због којих одлука може да буде и другачија. За нас у региону, подвукао је, најважније је да се бавимо суштинским питањима.

“Ово што радимо и што ћемо да радимо је од апсолутно есенцијалног значајан за наш економски и сваки други напредак”, подвукао је председник Србије.

Он се захвалио Рами и Заеву што су провели дан и по у Србији и изразио уверење да ће међусобна сарадња бити све ближа и боља, на добробит грађанима.

“Можете ли да замислите да имамо једно тржиште рада? Повећава се конкурентност, лакше се долази до решења и нема проблема. Kо има радну дозволу у Скопљу, има је у Београду, ко је има у Београду има је у Тирани… То су фантастиочне ствари, ако то успемо да решимо… А, план је да решимо до 2021. године”, рекао је Вучић.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да иницијативи за ближе економско повезивање земаља региона треба да се прикључи свих шест западнобалканских земаља.

Заев је рекао да је Северна Македонија подржала иницијативу ;јер мора бити урађено много више на економском приближавању.

“Потребна је пуна сарадња у спровођењу четири фундаменталне слободе – слободе протока људи, роба, услуга и капитала. Сматрам да ће то дефинитивно створити оно што сви очекујемо, а то је Балкан који ће бити више поштован у свету, конкуретнији и привлачнији за стране инвеститоре”, рекао је Заев.

Заев је најавио да ће наредни састанак посвећен уклањању ванцаринских баријера у пословању и слободнијем протоку роба, људи, услуга и капитала бити одржан 10. новембра у Охриду и позвао све земље региона да се прикључе.

“Шаљемо поруку да полтички односи у региону постају једноставнији, да Балкан више није буре барута већ регион стабилности економског развоја посвећен евроинтеграцијама и унапређењу стандарда својих грађана”, рекао је.

Рама је нагласио да све државе Западног Балкана немају времена за чекање.

“Ово није изненадни састанак и нема никакве ексклузивности, то је корак који је уследио после низа договора и састанака. То је процес који је обавезао све нас да дамо подршку, научимо нешто ново и урадимо сами што можемо за добробит наших грађана”, рекао је Еди Рама након завршеног састанка.

Премијер Албаније Еди Рама каже да отворена питања међу земљама Западног Балкана не треба да спречавају договоре око онога што се тиче доборобити свих грађана региона.

Рама је рекао да је данашњи састанак драгоцен због усвајања заједничке декларације о спровођењу четири основне слободе ЕУ – слободе протока људи, робе, услуга и капитала – у региону Западног Балкана.

“Циљ који нас је окупио у овом формату је од суштинског значаја”, рекао је Рама на конференцији за новинаре.

Он је позвао и све друге земље Западног Балкана да се прикључе иницијативи.

Трилатерални састанак одржан је на позив и на иницијативу председника Србије Александра Вучића. Председник Србије најавио је следећи састанак већ за 10. новембар.

Узимамо судбину у своје руке

Албанија, Србија и Северна Македонија су земље које су на европском путу, али су данашњим договором решиле да своју судбину узму у своје руке и да више не чекају на нечије одлуке о томе шта и колико можемо да урадимо у сопственом интересу, рекао је председник Србије Александар Вучић.

“Ми све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучујемо о својој судбини, да не чекамо никога. То што чекамо питање је када ћемо да дочекамо, а нама је сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава”, упитао је Вучић.

Председник Србије изразио је уверење да ће бити велике опозиције овом пројекту без икакве аргументације, да ће их бити више у иностарнству него у домаћој јавности, јер су три земље решиле да узму судбину у своје руке.

Одговарајући на питање новинара да ли постоје пројекције економских аспеката какви ће бити бенефити договора које ће грађани моћи осетити, нагласио да је све што се ради у циљу поправљања квалитета живота грађана.

“Окупили смо се овде, показујући поштовање једни према другима, али због наших грађана. Нисмо се окупили што нам је лепше да будемо у Новом Саду, Београду или на неком другом месту: Чини ми се да смо донели фантастичне ствари за наше земље”, рекао је Вучић најавивши да ће експерти спремити целовиту студију до 10.новембра.

Изразио је уверење да ће оно што је договорено, када буде урађено наредних година, за 20 одсто повећати привлачност нашег региона за стране инвеститоре.

“Мислим да ћемо тиме што ће радити увећати привлачење страних инвестиција повећати за 20 одсто. Укупно поправљање економском амбијента, отварање граница и успостављањем истих услова привицућиемо стране улагаче”, рекао је он.

Због чекања камиона на границама повећани су оперативни трошкови за 7 до 9 одсто, новац који може да се намени, када се уклоне баријере, грађанима, за веће плате.

Истакао је и да ће бити снажнији глас региона, када се појаве сва тројица, а не само један представник једне земље и каже ово је наша молба или захтев.

“Не можете да не слушате шта кажу људи који представљају 12 милиона грађана. То је нешто више него што имају Аустрија, Бугарска и многе друге земље. Овим јачамо своју политичку позицију”, поручио је Вучић.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев каже да је важно да грађани буду у могуцности да схвате циљ и дух данас потписане декларације – а у једној реченици то је виши животни стандард за грађане, већа економска моћ, најстабилнија економија, нова радна места.

То, такође, значи, рекао је Заев, и право за младе да једноставније уче, студирају и запошљавају се широм региона, као и привредницима да, кад је реч о фабрикама и квалитетној радној снази, могу да посматрају регион у целини.

Поновио је да позив упућен и другима на Балкану а да ће све бити усмерено ка већем расту БДП, сигурности када је реч о радним местима, слободном протоку робе, услуга, капитала и услуга.

“Мислим да смо кроз све то показали да нас је наше нестрпљење довело до тога да радимо на унапређењу живота”, закључио је Заев.

Подсећамо, главна тема данашњег састанка био је предлог српског председника о формирању такозваног “малог Шенгена”. Циљ тог предлога је боље повезивање тржишта земаља региона и уклањања баријера у пословању и слободнијем протоку робе, људи, услуга и капитала на тржишту које обухвата 20 милиона људи.

На састанку је потписана декларација о намерама.

Вучић, Рама и Заев су о “малом Шенгену” већ неформално разговарали током Генералне скупштине УН у Њујорку у септембру. Том приликом Вучић је рекао да је за ту идеју добио “пун консензус” премијера Северне Македоније и Албаније.

Намера је и да се оде корак напред у односу на ЦЕФТА споразум, који је доведен у питање након што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поглавник Вучић: Биће више Хрвата на власти у Србији

5 (2) * Поводом захтева хрватске мањине да више учествује у власти у Србији, Вучић …

Бизговчина преговара осам година и понуда коју ће Србија добити је да је признају шиптарске нарко и терористичке банде

5 (6) Београд је добио одговор на питање — шта добија уколико призна независност Косова? …

4 Коментара

  1. Ma nosite se u pizdu materinu sva trojica.

  2. Posle ovoga nebi trebao niko da udje u crkvu.
    Koga ova mantijaska marva predstavlja?

  3. Безумно! Па шиптари не дају Црвеној Звезди да привири на Косово а он ће да отвара границу да они могу несметано да се насељавају, теже посао по Србији и купују куће…
    ЧИСТО ЛУДИЛО

  4. Kako je Srbija nastupila u ovim dogovorima, kao Srbija sa Kosovom ili Srbija bez Kosova? Jer Albanija i Makedonija su priznale Kosovo a mi jos uvek nismo? Da li je to neki novi zadatak iz Brisela ili nas predsednik sebe promovise? Pa oni su nas finansijski ostetili taksama, koriste nasu imovinu na Kosovu, arce nasa bogatstva a mi njima olaksavamo trgovinu i pomoci cemo im da se bogate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend