Отварате Србију за неконтролисан увоз робе и шиптара из Албаније и Македоније и то је добро за нас?! Море јебем ли ти мајку наркоманску!

Отварате Србију за неконтролисан увоз робе и шиптара из Албаније и Македоније и то је добро за нас?! Море јебем ли ти мајку наркоманску!

Председник Привредне коморе Србије (ПKС) Марко Чадеж оценио је да би успостављањем „малог Шенгена“ на Западном Балкану, компаније из региона добиле веће, заједничко тржиште са готово 20 милиона потрошача.

Без баријера и кочница за више међусобне трговине и улагања, што би им како је навео, омогућило да буду продуктивније, конкурентније, да више производе, извозе, саме више инвестирају и привуку више страних инвестиција.

„То подразумева да наш заједнички простор уредимо као заједничко тржиште и јединствену инвестициону дестинацију, да хармонизујемо прописе унутар региона и са европским стандардима, поједноставимо процедуре, усагласимо ветеринарске и фитосанитарне сертификате, да међусобно признајемо прекограничну документацију и ускладимо радно време граничних служби, како би роба, људи и капитал, што је и кључни захтев привредника, неометано пролазили кроз цео регион“, навео је Чадеж а пренела Привредна комора Србије.

Он је додао да је та иницијатива „управо оно на чему инсистира пословна заједница и на чему посвећено ради заједничка регионална привредна комора која представља више од 350.000 компанија – кроз повезивање привредника, представљање привреде региона у свету и препоруке владама за отклањање баријера и стварање заједничког тржишта“.

Изразио је уверење да ће се тој инцијативи врло брзо прикључити све земље у региону, јер је реч о, како је навео, отвореној платформи у интересу свих западнобалканских економија.

„Чвршће регионалне интеграције, уз унутрашње реформе, западнобалканским економијама би у наредним годинама омогућиле преко потребан већи раст, од седам – осам одсто годишње, бржи од процењеног просечног – 3,7 одсто за ову и наредну годину“, навео је Чадеж.

Додао је да би временом та иницијатива требало да обухвати „све елементе будућег заједничког регионалног простора, од усаглашавања прописа, стандарда и пракси, преко питања инвестиционих политика, до дигиталног повезивања и образовних система“.

„Идеја је да се формира заједница региона по успешном моделу европске економске уније, чиме би се обезбедио и политички оквир за дубље интеграционе процесе између економија Западног Балкана и наше економије на најбољи начин припремиле и лакше ушле у Европску унију“, навео је председник ПKС.

Чадеж је као пример таквог повезивања навео земље Вишеградске групе, коју чине Чешка, Мађарска, Пољска и Словачка, и које данас, како је рекао, „не само заједнички наступају у Бриселу у остваривању својих регионалних интереса, него су, кроз процес европских интеграција и као део ЕУ, достигле завидан ниво економског развоја и по неким параметрима стале раме уз раме са старим чланицама“.

„Посматрано по становнику бруто домаћи производ вишеградске четворке прошле године био је готово три пута а извозни учинак пет пута већи од западнобалканског, уз двоструко веће учешће извоза у изградњи БДП-а и вишеструко већи прилив инвестиција из света“, навео је Чадеж.

Иницијативу о стварању „малог Шенгена“, односно укидању царинских и других баријера у промету роба и услуга између Србије, Северне Македоније и Албаније покренуо је раније председник Србије Александар Вучић.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Напредни идиоти Србима уместо обећане ЕУ увалили шиптаре којима су отворили српске границе и тржиште!

Напредни идиоти Србима уместо обећане ЕУ увалили шиптаре којима су отворили српске границе и тржиште!

Лидери земаља Западног Балкана су на Самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса потписали Декларацију …

ФИРМЕ Чеде и његове жене дугују 10 милиона евра, без парчета хлеба оставили стотине радника

ФИРМЕ Чеде и његове жене дугују 10 милиона евра, без парчета хлеба оставили стотине радника

Сваки бизнис подухват лидера ЛДП и његове супруге завршавао се пропашћу предузећа због кредита, дуговања …

3 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Marko Smradež i njegov gazda vučko, govnari paar exelans! Jebo om pas mater i jebo ih voz koji ih u Srbiju dovede! Sva ta govna treba okačiti po Beogradu kao lampione za sva zla koji su naneli Srbskome Rodu na svim terotorijama bivše šugoslavije!

  2. cadjo majmune, supak meraklio, kada volis arnautske zaguljene banane.

  3. a jebo majku svoju, dal taj majmun masonsko-satanisticki jede arnautski paradajz, luk, lubenice i krastavce ili ih samo gura u dupe, od kojih se svi koje znam prosrase i jedva zivi ostase. — nekad su u leb turali vunicu staklenu, sad hemiju monsanto-bajer; brkova firma gim im ne treba, bez dima i eksplozija ucinak veci; alooo majmuni, zar ne primecujete, decu nam oduzimaju nasiljem, a hemijom nas ucinise sterilnim, pa treba neka izdrkotina iz bosne il ustasluka da nam zene osemeni i to za velike pare.
    — reko bi vam i neke stravicne istine, kad bi i ove novine to podnele. — ni najgrublje reci vas iz sna ne bude, ni naj uzasnije bolesti ne pokrecu da nesto preduzmete. — iz ovog pakla samo potoci krvi mogu nas spasti od nasih dusebriznika iz samog pakla. — kaki hitler, veceg zla od amerike i nemacke babe i vestice nema. — pogledajte na taj lik ludoga vodje, zar tu iko normalan ne vidi ludaka i manijaka, sibicara i narkomana kako se krevelji, kako nam se otvoreno ruga i zlo cini, tudjina i krvnika nad krvnicima.
    — alooo robovi, ustajte i svoju buducnost u svoje ruke uzmite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *