Насловна / Србија / Економија / Ознаке за гориво од данас другачије

Ознаке за гориво од данас другачије

На пумпама у Србији данас би требало да почне примена директиве Европске уније о новом, јединственом обележавању деривата. Поред 28 земаља ЕУ, уз Србију, ова директива примењиваће се и у Турској, Норвешкој, Швајцарској, Исланду, Лихтенштајну и Македонији, док ће се Велика Британија изјаснити тек после Брегзита.

– Од ове директиве се очекује да ће држава, пре свега, још сигурније наплаћивати акцизе, да ће возачи знати шта купују и да ће оне који поштено послују заштитити од оних који лове у мутном – каже Боривоје Татић, заменик председника Удружења приватних бензинских станица Србије.

Директива је ступила на снагу 12. октобра и за контролу њеног спровођења у Србији ће бити задужене надлежне инспекцијске службе. У пракси ће то значити да на резервоарима на бензинским станицама, као и на врховима „пиштоља“ за точење, морају да буду истакнуте одговарајуће налепнице, баш као и на свим возилима произведеним, односно продаваним на овим тржиштима после 11. октобра ове године.

Етикете за дизел ће бити квадратног облика са ознакама Б7 (до седам одсто) и Б10 и означаваће максимални проценат биогорива у дизелу, а ознака XТЛ ће стајати ако је у питању синтетички дизел.

Етикете за бензин биће округле и имаће натписе Е5, Е10, Е85, а бројеви ће се односити на проценат етанола у мешавини горива.

Вредност етанола је важна, јер многи мотори аутомобила не реагују најбоље на више вредности етанола, који може нагризати одређене материјале (пластика, гума, алуминијум). Процена је да, на пример, у Немачкој чак 90 одсто свих аутомобила може користити Е10 горива без већих проблема.

Према садашњем стању, најчешћа ознака горива на нашем тржишту ће бити Е5, што значи за мотор најмање агресивних до пет одсто етанола у гориву. ТНГ ће имати етикету у облику ромба, баш као и ЦНГ.

Директивом Европске уније у суштини се дефинише инфраструктура за алтернативна горива у целој ЕУ. Она обрађује алтернативна горива, односно њихову јаснију презентацију грађанима.

Вестионлине

Актуелно

Гориво све скупље и скупље

Ако разлог за поскупљење горива није скок цене сирове нафте на светској берзи, онда су …

Србија: Опет поскупело гориво и то за пет динара!

Гориво у Србији је од 4. фебруара до 1. априла поскупело у просеку за нешто …

Један коментар

  1. Па ово је бар један, од стотину разлога ДА ГОРИВО ПОСКУПИ у Србистану !
    Треба само смислити довољно ИДИОТСКИ разлог, а има их на хиљаде, од водостаја Дунава, па до пустињских олуја у Сахари или миграције скакаваца у Саудијској Арабији, па да србски нафташи у садејству са ЛОПОВСКОМ влашћу ове МАФИЈАШКЕ КОЛОНИЈЕ подигну цене горива.
    Просечан Србин вероватно „скаче од среће“ са овако „брижном“ влашћу, која га већ деценијама НЕМИЛИЦЕ ПЉАЧКА !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *