П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7
(6)
Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, могла би да значи и да се до окончања конфликта може доћи искључиво уз договор, разумевање, компромис

Званична Америка признала је да је последњих 20 година водила погрешну косовску политику. Практично, као да је Вашингтон коначно сагласан са Србијом да су гажење Резолуције 1244, погром 17. марта, проглашење независног Косова, нерекидни притисак на Београд да пристане на комадање државне територије – били погрешни.

Дошао је и тај дан: Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине открио је у интервјуу за српски радио у Чикагу да Трамп гледа на косовски конфликт у последњег 20 година као на нешто што је погрешно вођено. Први пут, тако, званична Америка има начелно исти став са Србијом – да је дипломатски процес који је усмеравао запад од 2000. до 2020. године био потпуно погрешан.

ТРАМП ВИДИ ГРЕШКЕ КОСОВСКЕ ПОЛИТИКЕ

То би, верујемо, могла да буде историјска и прекретничка изјава уколико се покаже да је Америка по први пут спремна да одустане од условљавања Србије, што је била политика те велесиле у последње две деценије. Кренимо редом. Шта би све за Трампа, из ове наше перспективе, могло да буде погрешно када се осврне уназад:

Погрешно је, дакле, што после бомбардовања Србије 1999. године, Америка није дозволила да се поштује слово и дух Резолуције 1244 и територијални интегритет Србије (тада СЦГ). Није исправно ни што се, под вођством САД, није дозволило да се 1.000 српских војника и полицајаца врати на територију аутономне покрајине Косово и Метохија.

Верујемо да Трамп мисли и да је потпуно погрешно што је Америка дозволила да 17. марта 2003. године Албанци протерају више од четири хиљаде Срба, побију на десетине људи, поруше око 1.000 српских хућа и спале и униште око стотину светиња на КиМ. Судећи по садашњим порукама из Беле куће, претпостављамо да Трамп не би инсистирао да исход свих разговора од 2000. до 2008. године буде искључиво независност јужне српске покрајине, што су радили сви амерички званичници у том периоду.

Хоћемо да живимо у нади, дакле, да актуелне поруке председника Америке значе да он не би 2008. године, по суноврату Ахтисаријевог плана у СБ УН, подржао једнострано проглашену независност Косова и да не би пљунуо у лице Србији како би добио споменик у Приштини. Надајмо се, такође, да Трамп не би инсистирао да Косово изађе из система СБ УН и дозволио да ЕУ води лажне преговоре Београда и Приштине, тако што ће сталним условима на путу европских интеграција практично присиљавати Србију да се одрекне Косова.

Треба веровати, наиме, да ове последње Трампове речи значе и да је сам схватио да се мора прекинути са речником уцена према Београду и да више неће слати емисаре као што је, на пример, био Хојт Ји, који је у време његовог мандата Београду завртао руке да призна Косово док га Бела кућа није прецртала. Најзад, очекујемо да је Трамп, као верујући човек, свестан суштинске грешке Америке у косовској политици – да постоји Србин који ће издати срце свог постојања, свој Јерусалим, своје небо на земљи.

Коначно, Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, могла би да значи и да се до окончања конфликта може доћи искључиво уз договор, разумевање, компромис. Никако уз ултиматум.

СВЕ ЗВУЧИ НАИВНО, АЛИ…

Просто, тешко је поверовати да Трамп мисли да је грешка што Америка није у последњих 20 година била још бруталнија према Србији. Што није дозволила да се протерају и побију сви Срби, попале све светиње, Дечани и Пећка Патријаршија дигну у ваздух, а Београд неким новим санкцијама и бомбама натерао да призна Косово.

Пошто то, ипак, искључујемо, остаје нада да је Америка спремна на историјски заокрет у косовској политици, на сарадњу са великим силама, пре свега са Русијом и Кином како би се подстакли Срби и Албанци да сами реше историјски спор. И да је то суштина нове Гренелове поруке.

Можда ово све делује наивно и нереално. Али, ко је могао помислити да ће и Америка после 20 година признати да је западна политика на Косову била – погрешна.

Аутор Предраг Васиљевић

Насловна фотографија: AP Photo/Evan Vucci

Извор Спутњик, 15. септембар 2020.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

4.8 (6) Албанцима се на КиМ љуља тло под ногама, пре свега због суморне стварности …

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

Галијашевић: Србију на „линију ватре“ изводи мрежа која се финансира са највишег глобалног нивоа

4.3 (11) * Србија је за Британце најважнија земља овог простора. Она је, у ствари, срце Балкана и …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend