понедељак , 21 септембра 2020

Папрени минус без лимита

0
(0)

С. МОРАВЧЕВИЋ | 30. јун 2011.

Од петка банке могу да повећају износе коришћења позајмице по текућем рачуну

ОД у петка, банке могу грађанима да повећају осим оптерећење плате ратом кредита и дозвољени минус по текућем рачуну. Неке, попут Комерцијалне банке, су то већ и учиниле и својим клијентима увећале позајмицу за 50 одсто. Да ли ће овај лимит бити још већи, још се не зна, јер се банкари прерачунавају. То што је лимит за задуживање значајно повећан не значи да ће банке свима дозволити да се максимално и задуже.

– Грађани ће моћи да користе и већи дозвољени минус од 1.јула, али је наш савет да се одлуче за неку другу услугу, односно готовински кредит, јер је то јефтиније – кажу банкари. – Има банака које са повећањем или смањењем плате коригују и позајмицу, али и оних које потписују уговоре од једне до три године на одређени износ.

Коришћење дозвољеног минуса по текућем рачуну и даље је веома скупо. Каматне стопе на позајмицу по текућем рачуну у првом тромесечју кретале су се у распону од 19,73 одсто, па чак до 38,42 одсто. Улазак у „црвено“, односно у недозвољени минус може да кошта и до 78 одсто годишње!

Грађани се, управо због овако високих камата, све ређе одлучују да користе дозвољени минус. Тако, према подацима Кредитног бироа, одобрена позајмица за 4,3 милиона корисника текућих рачуна износи око 37 милијарди динара, али се знатно мање од тог износа и користи. Забрињава, међутим, што расте кашњење у отплати обавеза по текућем рачуну.

– Грађани касне са отплатом обавеза по текућем рачуну пре свега због нередовних и смањених зарада, као и због губитка запослења – каже Верољуб Дугалић, генерални секретар Удружења банака Србије. – Уколико у „црвеном“ остану два месеца, бележи их Кредитни биро, а онда годину дана не могу да користе ову врсту позајмице.


КАМАТА

УКОЛИКО неко има плату од 50.000 динара, и позајмицу по текућем рачуну и користи је у пуном износу годину дана, после истека на име камате банци плаћа 14.000 динара или готовину трећину одобреног лимита.

Због тога је препорука централне банке да се позајмица користи у крајњој нужди и што мањем износу.

{ Новости}

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋ ОТВОРЕНО ИЗДАО РУСИЈУ: Шокантна анализа руског војног аналитичара

5 (5) Недавно је Београд ужасно увређен објавом коју је на Фејсбук објавила портпаролка руског …

Вучићев антисрпски глобалистички режим уводи Србију у банкрот, ево шта следи

5 (9) Економски биланс стања монетарно одређује номиналну вредност својине у датом тренутку. Он на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *