fbpx
Насловна / Србија / Параћин против изградње мини-хидроелектране на Грзи

Параћин против изградње мини-хидроелектране на Грзи

Одборници Скупштине општине Параћин донели су одлуку о покретању иницијативе за обустављање изградње мини-хидроелектране на Грзи.
На званичном сајту СО стоји да је „одлука донесена гласовима свих присутних одборника“.

Грађани Параћина су почетком децембра, протестима и скупљањем потписа за петицију Влади, затражили обуставу изградње мини-хидроелектране на речици Грзи, левој притоци Црнице, на Kучајским планинама.

Ток Грзе је дуг свега 23 километра, важне су јој притоке Иваништица и Велика Честобродица, на свом току има два језера, горње и доње, а на доњем је планирана изградња МХЕ.

У организацији невладине организације Алтернативни парламент, грађани су одржали 1. децембра протест на реци, око 20 километара од Параћина, путем према Зајечару, а три дана касније започели са прикупљањем потписа за петицију, коју су упутили Вади, надлежном министарству и локалној самоуправи.

Изградња МХЕ на Грзи, снаге 499 киловата, требала би почети на пролеће, инвеститор је из Тополе а вредност радова је већа од 80 милиона динара

Општина Параћин је инвеститору издала дозволу за градњу 27. септембра. Локацијски услови су му издати почетком јула.

„Од тог датума тече двогодишњи рок за пријављивање и почетак градње“, стоји у извештају Одељења за урбанизам и имовинско правне послове општине Параћин.

„Уцевљивање“ Грже, која је са околином заштићено природбно добро треће категорије, имало би погубне последице за флору и фауну овог дела нетакнуте природе Kучајских планина и за туризам једну од важних грана развоја општине Параћин, тврде у Народном покрету „Сви за Параћин“.

Председник општине Параћин Саша Пауновић рекао је тада новинарима да је реч „о државном пројекту који се спроводи у Србији“.

– Нама (општини) није потребна МХЕ на Грзи, не доноси ново запошљавање, не доприноси побољшању локалне инфраструкртуре – рекао је Пауновић тада.

На званичном сајту општине Параћин, стоји да су „катастром МХЕ Србије, утврђеним 1987. године, на територији општине Параћин предвиђене четири локације за изградњу, две на Црници и две на Грзи“.

План је имплементиран у „важећи Просторни план Србије од 2010. до 2020. године и усклађен у план општине Параћин“, истакнуто је на сајту.

Инвестирор има „прибављене услове“ за изградњу од Телекома, Србијагаса, Србијаводе, Водовода, Електродистрибуције, Дирекције за изградњу, ЈП Путеви Србије, Сектора за ванрдене ситауације МУП Јагодине, Завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту природе Србије, речено је Тањугу у одељењу за урбанизам.

Урбанисти Параћина истичу да пројектом изградње, предвиђена траса цевовода за МХЕ, „не пролази реком и не дира водне објекте, већ левом страном заштитног појаса државног пута, за коју је надлежно ЈП Путеви Србија, дало сагласност“.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОГОРЧЕНИ ЖИТЕЉИ: Не желимо цевовод на својој реци

5 (1) МЕШТАНИ села Жиљци и других поткопаоничких села и заселака са територије општине Брус …

Мештани блокирали пут од Брзећа ка Копаонику – не желе мини-хидроелектрану (видео)

5 (8) Мештани села Жиљци и још неколико околних насеља блокирали су данас пут од …

Један коментар

  1. Ostavite reke na miru pasji sinovi! Te cevi gurnite sebi u bulju pa pravite energiju! Pa zar sve sto je lepo morate upropastiti zarad profita! Ovakav nacin iskoristavanja, reka je jedino u banana drzavama dozvoljen od strane vlasti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *