четвртак , 24 септембра 2020

„Платформа“ као карикатура владајућег режима

0
(0)

БАЊАЛУКА – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Платформа за Косово и Метохију мора бити усвојена до 10. јануара, а да „нико не зна шта ће бити 11. јануара“.

Николић је у интервјуу агенцији Срна који преносе Независне новине рекао да би коначни текст Платформе за Косово и Метохију морао да буде готов до 10. јануара, јер се тада наставља дијалог Београда и Приштине и јер је са Албанцима договорено да нема царине за северно Косово до тог датума.

„Нико од нас не зна одговор шта од 11. јануара, шта се онда примењује“, рекао је Николић.

Председник Србије је, такође, навео да нису тачна тумачења да је платформом предвиђена ентитетска подела Косова.

„Разлика измеду Републике Српске и српске заједнице на Косову и Метохији јесте у томе што је Српска део једне међународно признате државе, а српска национална заједница на Косову и Метохији била би део суштинске аутономије, а не међународно признате државе, јер Србија нити хоће, нити може нити сме да призна независност Косова и Метохије“, објаснио је Николић.

Он је навео да је у платформи предложио да се формира српска национална заједница која ће зависити од тога где су Срби у већини, а не где се то географски налази, те додао да од Срба са југа и севера Космета није чуо ниједну критику на рачун платформе.

Николић је истакао да је платформа подложна променама, као и да ће инсистирати да из тог документа проистекну принципи које ће да усвоји Народна скупштина Србије и на којима ће се заснивати будући разговори са Албанцима и будуће одлуке које ће Србија да доноси, јер 10. јануара чека наставак преговора са Албанцима.

Николић сматра да ће платформом Албанци бити доведени у ситуацију да се изјасне шта желе, док Европа треба да посредује и омогући да се расправља о сваком документу, а да се Срби и Албанци договарају.

Како је додао, Србија више не може да буде страна која извршава вољу албанске стране или диктат међународне заједнице, први пут је истакла шта жели а иза тога треба да стане цела Србија и да се постигне најшири могући консензус.

Николић је навео и да га забрињава део опозиције, а посебно Демократска странка, која је довела Србију на овај ниво на којем се сада налази у вези Косова и Метохије и која покушава да пронађе разлог да буде против платформе.

„Она нема разлог за то, изузев ако није замишљала независно Косово“, додао је председник.

Према речима премијера Србије Ивице Дачића, нема размимоилажења у владајућој коалицији у вези са тим шта треба да иде у Скупштину Србије и до краја седмице требало би да буду сумирани предлози текста платформе о Косову

Председник Владе Србије је прецизирао да се платформа састоји из три документа:

„У пвом су садржани основни принципи који су важни као наша полазна становишта и темељна определења да не прихватамо независност Косова, затим нас интересује статус Срба на Косову и да тај разговор мора да буде везан са процесом европских интеграција“, навео је Дачић.

Према његовим речима, други документ садржи став Србије како треба да изгледа аутономија у оквиру нечега што није признато као независно, а трећи део је анализа спољно-политичких и прилика у окружењу о томе шта је неопходно да би се водила реална политика.

Дачић је подвукао да ће на скупштинско изјашњавање ићи само први део, а све остало је основа за даље разговоре.

Према речима премијера, проценило се, да принцип – да ништа није договорено док све није договорено, иако као такав постоји у међународним преговорима, највише је засметао међународној заједници, односно ЕУ, јер се сматра да је тиме исказана жеља српских власти да прекину дијалог који се води.

„Какав год буде дијалог, у било којој форми,овој или у некој другој, на папиру то јесу теме о којима се разговара, а то је, како ми мислимо, да Косово треба организовати док се не реши статус покрајине“, рекао је Дачић.

*****
СРБИ СА КОСОВА ПОДРЖАЛИ ПЛАТФОРМУ

ПРЕДСТАВНИЦИ косовских Срба подржали су Платформу о Косову и Метохији, оцењујући да је тај документ важан јер третира интересе свих Срба у покрајини и предлаже решења.

Косовски Срби су на састанку у Косовској Митровици изразили очекивање да ће у Србији бити постигнута највећа могућа политичку сагласност у вези са овим документом и затражили да Платформу о Косову као обавезујући документ у што краћем року усвоји Народна скупштина Србије.

Срби са Косова посебно су подржали став да Влада Србије, у циљу заштите националних интереса, више не постиже парцијалне договоре са привременим косовским институцијама у оквиру техничког дијалога.

То, како сматрају, води промени стања на терену у корист привремених институција самоуправе у Приштини, слабљењу преговарачке позиције Србије у дијалогу на високом новоу и потенцијалној дестабилизацији безбедносних прилика.

Према оцени косовских Срба, у платформи је потребно још јасније истаћи да је Косово и Метохија саставни и неотуђиви део Србије као што је то јасно дефинисано Уставом и Резолуцијом 1244 СБ УН.

Срби су у закључцима са заједничке седнице истакли да сматрају изузетно важним то што политички предлог платформе третира интересе и предлаже решења за све Србе на Косову и Метохији.

Они су затражили да платформа садржи посебно поглавље које ће регулисати обавезу међународне заједнице да омогући безбедност и материјлне услове за одрживи повратак 250.000 прогнаних и интерно расељених.

У закључцима се додаје да је важно што платформа третира и питање узурпиране или уништене имовине Срба и Републике Србије у покрајини, најширу заштиту СПЦ и њене имовине и друга важна питања.

Срби сматрају да свака евентуална промена предложене платформе треба да буде усаглашена са њима, уз нагласак да подржавају став да основни принцип преговора буду разговори у пакету, тј. да ништа није договорено док све не буде договорено.

Седници, која је трајала скоро четири сата, поред представника српских општина са Косова и Метохије присуствовали су и представници Канцеларије за Косово и Метохију, СПЦ, као и представници породица киднапованих и несталих са Косова.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин после телефонског разговора са Вучићем: Косово и Метохија не може без Савета безбедности

5 (3) МОСКВА – Председник Србије Александар Вучић јутрос је телефоном разговарао с руским колегом …

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *