fbpx

ПЉАЧКА! Неплаћање ТВ таксе рачуна се као дуг за струју

0
(0)

Уместо да су већ платили јануарске рачуне за утрошену струју, потрошачи их још нису ни добили. Електропривреда Србије почела је тек пре два дана да их шаље на адресе 3,5 милиона власника бројила, али то неће бити проблем да потрошачи искористе право на попуст од пет одсто за редовно плаћање, јер је рок продужен до последњег дана фебруара, потврђују из ЕПС-а.

Јануарски рачуни касне из два разлога: због обавеза законског усклађивања обрачуна накнаде за коришћење обновљивих извора енергије, али и због нове ставке на рачуну – ТВ таксе.

Требало је, кажу у ЕПС-у, припремити нови образац на којем се сада под бројем 13 налази и обрачун ТВ таксе (таксе за јавни медијски сервис) од 150 динара.

Накнада за обновљиве изворе енергије није се мењала у односу на 2015. годину и остаје 0,0093 динара по утрошеном киловат-сату. Без обзира на то, објашњавају у ЕПС-у, морали су да сачекају доношење нове Уредба о висини посебне накнаде за подстицаје у 2016. години. Пракса је да се уредба доноси сваке године.

И док са јавног сервиса поручују да им је такса за ТВ претплату довољна „тек да преживе”, чини се да ће на губитку много више бити ЕПС, јер се ТВ такса плаћа по бројилу, а не по телевизору.

У ЕПС-у кажу да ће се онима који не буду плаћали ових 150 динара месечно на име ТВ претплате то зарачунавати као дуговање за струју. За ову услугу, РТС и РТВ ће ЕПС-у плаћати три одсто од уплаћених средстава на име фактурисања и наплате таксе.

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од данас скупља струја: Просечан рачун биће већи за 110 динара

5 (1) Београд — Струја за домаћинства од 1. децембра ће бити скупља за 3,9 …

Струја од данас скупља

5 (1) Електрична енергија за домаћинства од данас је скупља за 3,9 одсто, што ће …

3 Коментара

  1. Е чекај само да полудим па да вам све платим!

  2. ДАНАС ВЕЛИКИ АНТИ-НАТО ПРОТЕСТ: Србија устаје против споразума са НАТО алијансом,БЕОГРАД – Данас испред зграде Председништва на Андрићевом венцу у Београду, у 13 часова, почеће велики анти-НАТО протест. – На протест су позвале готово све опозиционе снаге ПАТРИОТСКОГ БЛОКА, а очекује се присуство великог броја људи.

    Подсећамо, Скупштина Србије је усвојила одлуку о потписивању новог споразума са НАТО алијансом, а председник Србије, Томислав Николић, потписао је Закон о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а.

    Опозиција овај споразум означава као велеиздају, Вучић и Николић тврде да споразум никако не нарушава интересе Србије и војну неутралност Србије.

  3. Samo po kom zakonu ce EPS to zaracunavati kao dug za struju kada cu ja potrosenu struju da platim. Ja nemam ugovor sa EPS o placanju nikakve takse za RTS, niti imam ugovor sa RTS o placanju nekakve takse. Kao u svakoj pravnoj drzavi potrosac ima ugovor sa pruzaocem usluga, imamo ugovo sa mobilnim operaterom, sa fiksnim operaterom, sa infostanom, sa EPS, ugovor o kupovini stana, ugovor o kupovini automobila,…ugovori koji su potpisani sa obe strane, pruzalac i korisnik usluga. Ako ne postoji ugovor ne postoji ni osnova za utuzenjem. Po kom ugovoru ce EPS da tuzi korisnika. Ako pokrene pitanje ne placanje elektricne energije, racun i placen celokupan iznos utrosene energije su dokaz na sudu. NE PLACAJTE RTS PLJACKU… Molio bih nekog pravnika da potvrdi ili negira moje tvrdnje. Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *