fbpx
Насловна / Србија / Подижу наталитет улагањем у тракторе и саднице
Подижу наталитет улагањем у тракторе и саднице 1

Подижу наталитет улагањем у тракторе и саднице

Како је 16 милиона динара из пројекта против беле куге у Гаџином Хану завршило у пољопривредној механизацији
– Општина Гаџин Хан спроводиће државну политику подстицаја рађања, не куповином ултразвучног апарата, што је можда логичније, већ куповином трактора, стоке и садница воћа, чија расподела није адекватно контролисана.

На основу Уговора о суфинансирању мера популационе политике, општина Гаџин Хан добила је од кабинета министра без портфеља за демографију и популациону политику 15.958.750 динара бесповратних средстава у јуну ове године, намењених за ублажавање економске цене подизања детета, усклађивање рада и родитељства, и едукацију становништва о овој теми.

Тај новац, по одлуци Министарства на чијем је челу Славица Ђукић Дејановић, неће бити усмерен на ставке које се чине логичним подстицајем за рађање као што је мобилни гинеколошки сто, ултразвучни апарат или ангажовање педагошких асистената који би радили са децом а које су овој општини преко потребне, већ на развој пољопривреде и сточарства.

Под мером ублажавања економске цене подизања детета, у уговору је наведена искључива куповина механизације, садница воћа, јуница, јагњади и опреме за пчеларство. Скоро половина новца потребна за куповину апарата за ултразвук, отишла је на сумњиву категорију едукације пољопривредника и медијску промоцију.

Уговором није прецизирано као обавеза општине да сав новац додели младим људима који заснивају породице, па остаје нејасно коме и по којим критеријумима је новац додељен, што даље отвара сумњу да су средства и механизација дељени и старијем становништву, које ипак не може значајно допринети подизању наталитета.

Иако је општина била у обавези да кабинету Министарства достави извештај о спроведеним активностима и утрошеном новцу, није познато да ли су то заиста и урадили, док је такође нејасан критеријум по ком је општина доделила новац односно која је старосна структура људи који су добили средства. На питања како су бирали ко ће добити новац за пољопривреду, из општине Гаџин Хан, листу Данас већ више од месец дана нису стигли никакви одговори.

Док општина ћути, министарство се оправдава тврдњом да они немају механизам по ком би утицали на начин поделе новца, као и да општина сама одлучује о томе да ли ће средства за пољопривреду доделити младим будућим родитељима или већ регистрованим пољопривредним газдинствима која би даље можда могла запослити будуће родитеље.

– Средства су пребачена на рачун општине, која их у складу са динамиком прописаном пројектом даље дистрибуира крајњим корисницима. Циљ мере је подстицање запошљавања младих, незапослених родитеља, објашњавају у Министарству, иако је нејасно зашто је сав новац уложен искључиво у пољопривреду.

Из Кабинета министарке Славице Ђукић Дејановић за Данас објашњавају одлуку о намени средстава тиме што за друге ставке општина може да конкурише и код других министарстава, па рецимо, ангажовање педагошких асистената није, како истичу, „популациони фокус пројеката“.

Иако је читав пројекат био усмерен на подстицај рађања, општина Гаџин Хан није набавила ни ултразвучни апарат, ни осталу медицинску, гинеколошку опрему, јер то такође није одобрено у Министарству, под изговором да могу конкурисати за те уређаје и у Министарству здравља.
– Општина је имала свеобухватан и захтеван пројекат и једна је од оних која је по пројекту добила највише средстава. Комисија је проценила да је могуће за нову медицинску опрему аплицирати и кроз буџет Министарства здравља, наводе из кабинета Славице Ђукић Дејановић.

Новца нема за директну помоћ деци

Неке од ставки за које је општина Гаџин Хан тражила новчану помоћ су ангажовање два педагошка асистента, једног персоналног асистента и једног возача, такође куповина комби возила за превоз деце са посебним потребама, ромске деце и старијих лица, набавка интерактивне табле, док се у оквиру мера за подстицање рађања као преко потребно наводи, мобилни гинеколошки сто, ултразвук са абдоминалном и вагиналном сондом, стерилизатор, као и биохемијски анализатор, електронски микроскоп и комплет медицинске опреме за преглед на терену.

Пише: С. Милошевић – А. Поповић, Данас.рс

Фото: Фонет/Драган Антонић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од доласка Вучића на власт у Србији је угашено 62.000 пољопривредних газдинстава! 11

Од доласка Вучића на власт у Србији је угашено 62.000 пољопривредних газдинстава!

БРАНИСЛАВ ГУЛАН: Од последњег пописа пољопривреде у 2012. године угашено је 62.000 пољопривредних газдинстава у …

"Најгоре до сада": Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију 12

„Најгоре до сада“: Фармери у САД напуштају њиве и продају механизацију

Бити — Мање од четири сата било је довољно да се распродају сви трактори, комбајни …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *