Подршка Срба чланству у ЕУ је најмања у протеклој деценији!

0
(0)

Грађани Србије су наклоњенији Русији и Kини у односу на САД и ЕУ, а наклоњеност Русији је у Србији порасла за више од 20 одсто у односу на 2013. годину, показало је истраживање Националног института за демократију из Вашингтона (НДИ) „Западни Балкан између Истока и Запада“.

У Црној Гори, како се наводи, предњаче Русија, Kина и ЕУ, грађани у БиХ најпозитивније мишљење имају о ЕУ, док у Македонији најбоље оцењују ЕУ и НАТО.

Kако преноси Глас Америке, истраживање је спроведено у четири земље током 2018. и обухвата ставове грађана и извештавање медија о страним факторима.

Већи проценат грађана у Србији ЕУ види у негативном него у позитивном контексту, а подршка јавности чланству у ЕУ је најмања у протеклој деценији. Наклоњеност Русији је у Србији порасла за више од 20 одсто у односу на 2013.

На Kину се такође гледа позитивније него на ЕУ и САД. Слична је перцепција грађана у Црној Гори: наклоњеност ЕУ, Русији и Kини је на сличном нивоу, док се САД котирају мало боље него у Србији.

Ипак, упркос чланству у НАТО, већина испитаника исказала је негативан став према алијанси.

Грађани БиХ деле проевропску оријентацију, али су Срби, Бошњаци и Хрвати подељени по ставовима о Русији и НАТО. Грађани у Македонији исказали су највећу подршку евроатлантском путу.

У делу истраживања о томе како медији на Западном Балкану извештају о страним факторима циљ је био да се утврди да ли постоји веза између медијског извештавања и ставова грађана на Западном Балкану.

Српски медији највише извештавају о ЕУ, САД и Русији. Русија и Kина су углавном представљене позитивно, док се о САД и ЕУ извештава углавном неутрално, или негативно када је реч о Америци. У Србији се, наводи се у истраживању, види веза између медијског извештавања и ставова грађана.

У Црној Гори, наводи се у истраживању, Запад и Kина медијски су представљени углавном у позитивном контексту, док је Русија приказана у негативном контексту.

Извештавање медија у овој земљи није у директној вези са ставовима грађана. Медији у БиХ међу страним факторима највише извештавају о САД и ЕУ.

О ЕУ се извештава најшешће позитивно или неутрално, док се о САД извештава пођеднако и позитивино и негативно. У Републици Српској ЕУ је представљена у позитивном контексту, следи Русија, док су САД и НАТО приказани негативно.

У Македонији су ЕУ и НАТО представљене у позивитном контексту. Медијско покривање САД и Русије је другачије: о обе земље извештава се више у негативном него позитивном контексту.

Истраживање о медијима на Западном Балкану НДИ је радио у сарадњи са локалним организацијама: Под Лупом (БиХ), Центар за демократску транзицију (ЦГ), ЦРТА (Србија) и МОСТ (Македонија).

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (3) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

За време досадашње владавине Вучића и СНС само у Београду извршена 53 мафијашка убиства, 2 решена

5 (3) Бивши шеф посланичке групе Савеза за Србију у Скупштини града Београда написао је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *