понедељак , 28 септембра 2020

Погледајте видео о девастацији Савског насипа (видео)

0
(0)

Девастација Савског насипа, који од поплава штити преко 100 000 људи и одакле скоро 2 милиона београђана добија воду за пиће! Савски насип заједно уништавају политичари, криминалци, полицајци и тајкуни.

Савски насип је изграђен да брани од поплава преко 100 хиљада грађана који живе у савским блоковима: 44, 45, 70, 70а, 72, 61, 62, 63, 64, 65. Ови блокови су непосредно поред савског насипа, на до два километра од њега. Савски насип поред блокова је дугачак око три километра, а осам километара обале узводно ка Обреновцу до остружничког моста није насељено, бар не по урбанистичком плану. У овом делу су изграђени бунари (рени и цевасти) који црпе подземну воду из приобалног, шљунковито-песковитог аквифера (водоносног слоја) и снабедавају Београд и околину квалитетном пијаћом водом.

Такође, да би се омогућило поуздано снабдевање водом Београда, а и целог Београдског регионалног система, све до Младеновца (цевовод је у изградњи), вода се пумпа из Саве у први базен Савског језера, одакле се води у постројења за пречишћаване воде Макиш 1 и Макиш 2. Због тога је веома битно да се одржавају прописани режими санитарне заштите и шљунковито-песковитог аквифера (јер се таква водоносна средина може трајно загадити и деградирати као извориште) и тока Саве у зони која је близу захвата за убацивање воде у Савско језеро. Такав систем је планиран и изграђен у доба када се струка ценила и када су инжењери били питани за мишљење.

@savski_nasip, Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

3 Коментара

  1. Čelnici institucija (vodoprivredna preduzeća, ministarstva, opštine i Grad Beograd) će biti odgovorni ukoliko dođe do poplava u savskim blokovima i više od 100 hiljada ljudi pretrpi veliku štetu. Oni će takođe snositi odgovornost ako se prošire zaraze zbog zagađivanja reni bunara ili proizvodnje nedovoljnih količina zdrave vode.

  2. Ove kuće se grade u koritu za veliku vodu Save, između osnovnog korita i nasipa (tzv. inundacija), koje se po zakonskoj regulativi (Prostorni plan Srbije, Zakon o vodama) tretira kao vodno zemljište.

    Gradnja na vodnom zemljištu, koje obuhvata celu inundaciju, ali i pojas širok 50 metara od nožice nasipa sa branjene strane, je strogo zabranjena jer se tako dovodi u pitanje zaštita od poplava i povećava opasnost od plavljenja područja na kome živi preko 100 hiljada ljudi. Istovremeno, ove kuće su u neposrednoj blizini 16 od 99 beogradskih reni bunara koji prečišćavaju vodu za grad Beograd i okolinu.

    Pored toga, brojna motorna vozila, kamioni i teške građevinske mašine nezakonito koriste put na vrhu nasipa, na kome je dozvoljeno kretanje samo servisnim vozilima za održavanje nasipa i reni bunara. Takvo korišćenje nasipa kao javne saobraćajnice nije dozvoljeno bilo gde u svetu, jer uništava njegovu geotehničku konstrukciju, a i kod nas je izričito zabranjeno članom 133 Zakona o vodama.

  3. Izgradnja u rečnom koritu je zabranjena prema Zakonu o vodama i Prostornom planu Srbije. Vrlo je jasno da sužavanje rečnog toka uzvodno od gusto naseljenog grada povećava verovatnoću od poplava i velike štete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *