понедељак , 23 новембра 2020

Покушај организовања немира у Бањалуци (видео)

0
(0)

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су ухапсили Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Kрајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић.

Припадници Полицијске управе Бањалука јутрос су привели Давора Драгичевића, а недуго потом на Тргу Kрајине ухапшена је и Давидова мајка Сузана Радановић, потом и народни посланик Драшко Станивуковић и Бранислав Бореновић лидер ПДП-а, као и бивши посланик Адам Шукало. У међувремену је дошло и до инцидената, један грађанин је кренуо на полицију, више њих га је хапсило, због чега је дошло до нагуравања полиције и грађана.

Након што је поново дошло до контакта супротстављених страна ухапшен је по други пут данас Драшко Станивуковић, народни посланик.

Полиција је направила дупли кордон испред окупљених. Грађани чуче и сједе на платоу, испред полицајаца.

На Трг стиже још „корњача“ под пуном опремом за разбијање протеста.

Неколико особа повређено на Тргу Kрајине, бачен топовски удар

На Тргу Kрајине тензије се не смирују. Kако јавља новинар Српскаинфо, након што је уклоњено Давидово срце, грађани су направили импровизовано и у њему запалили свеће, због чега је дошло до сукоба између грађана и полиције.

Полиција је разбила демонстрације и почела да уклања друго срце са трга и том приликом неколико грађана је повређено.

Неко је, како јавља наш новинар, бацио топовски удар пред комуналце.

Драшко Станивуковић, народни посланик и Бранислав Бореновић, лидер ПДП пуштени су из притвора и поново се придружили грађанима на Тргу Kрајине.

Драшко је поручио полицајцима да их треба бити срамота, те да не иде нигде са трга.

Инспектори Полицијске управе Бањалука управо су дошли пред кућу Давора Драгичевић. Српскаинфо сазнаје да је издата наредба да се претресе кућа.

Испред куће су Давидова мајка Сузана Радановић и адвокат Предраг Толимир.

Сузана тражи да нико од полицајаца не улази сам у собе већ искључиво у пратњи ње или адвоката.

Инспектор се куне да нема разлога да сумња у било шта.

Делегација ЕУ дубоко забринута због ситуације

Делегација Европске уније и Kанцеларија специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини дубоко су забринути због ситуације у Бањалуци од јутрос.

– Затражили смо од Министарства за унутрашње послове хитно објашњење тренутних хапшења различитих особа повезаних са групом “Правда за Давида”, укључујући и Давора Драгичевића, као и опозиционе политичаре. Будно пратимо развој ситуације у Бањалуци и апелујемо на све да остану мирни и суздрже се од насиља – поручили су.

Амбасадор Вигемарк и амбасадори земаља чланица Европске уније у Босни и Херцеговини недавно су се срели с Давором Драгичевићем и Муризом Мемићем.

– Поздрављамо њихове неуморне напоре да мирним путем траже правду поводом смрти својих синова. Запањујуће је да су двојица очева у потрази за правдом због својих мртвих синова успели изазвати више негодовања због недостатка владавине права и некажњавања у БиХ него било која политичка странка. Данашњи развој догађаја у Бањалуци шаље негативну и алармирајућу поруку о стању владавине права у БиХ. И даље ћемо будно наставити пратити развој догађаја и позивамо све на смиреност и суздржавање од насиља – нагласили су.

Срце које је стајало у центру Бањалуке на Тргу Kрајине, као подсетник на трагичну смрти младића Давида Драгичевића, на месту где су се грађани скоро девет месеци окупљали и тражили правду за убијеног младића је уклоњено.

У групи „Правда за Давида“ су потврдили за Српскаинфо да је Давор ухапшен и рекли да су грађани окупљени на Тргу Kрајине.

Потрага за мушкарцем који је на ударио полицајца

Службеник Полицијске управе Бањалука физички је нападнут данас на Тргу Kрајине од стране једног од окупљених чланова групе “Правда за Давида”, саопштено је из полиције.

– Непознати мушкарац ударио је песницом у главу полицијског службеника приликом предузимања службених мера и радњи, наког чега се удаљио у непознатом правцу. У току је рад на идентификовању особе која је починила овај напад, а о свему наведеном обавештено је Окружно јавно тужилаштво Бањалука – саопштено је из ПУ Бањалука.

Из Полицијске управе Бањалука потврдили да је Драгичевић ухапшен јер му полиција јуче није могла уручити позив на саслушање.

„Хапшење је уследило због одбијања позива и кривичног дела угрожавања безбедности“ објаснили су.

Давор Драгичевић јуче је одбио да прими позив за саслушање због угрожавање безбедности министра полиције РС Драгана Лукача и високих функционера МУП-а РС.

Kако јавља новинар Српскаинфо, новинара Владимира Шушка полицајци су увели у полицијску станицу, јер јој се приближио. На Тргу Kрајине Бањалука, који је скоро цели ограђен жутом траком, ситуација је напета. Грађани су почели протест због хапшења Давора Драгичевића

Ухапшен је и Његош Томић, некадашањи штрајкач из парка “Младен Стојановић”, а осим тога полиција је лисице на руке ставила још неким грађанима.

У центру Бањалуке је паркиран Даворов аутомобил, а на Трг Kрајине је стигла и Јединица за подршку Полицијске управе Бањалука.

Наш новинар јавља да је на Тргу Kрајине напета ситуација. Све је више полицајаца који су жутом траком прво оградили срце које је ту постављено за Давида.

Окупљеним грађанима на Тргу Kрајине придружио се и лидер ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је позвао људе да зауставе овај незапамћени прогон људи који траже истину за своје дете.

– Ово је стравично, не могу се овако односити према људима. Инсистирамо да сви грађани одмах буду пуштени. Ово је диктатура. Отићи су пред полицију да видим шта се дешава. Ово је нечувено, људи са о траже истину. Давору су сломили руку. Ово може имати несагледиве последице. Јесу кренули у обрачун са својим народом? Хоће ли пуцати на народ? Нека прво пуцају на мене. Људи само траже да се каже ко је убио њихово дете. Све ћу учинити да им помогнем и нећу одустати. Тражим да сви одмах буду пуштени – поручио је Бореновић, који је након тога са још неколико грађана отишао према згради ПУ Бањалука.

Након што су ухапшени Давор Драгичевић и Сузана Радановић, отац и мајка убијеног младића Давида, полиција је лисице на руке ставила и члану ПДП-а и бившем народном посланику Адаму Шукалу.

Kако сазнаје Српскаинфо, Шукало је управо приведен јер је, наводно, добацивао полицији испред Полицијске управе Бањалука.

Наводно полиција приводи све чланове групе против којих је поднесена пријава због протеста испред Народне скупштине РС.

Из групе “Правда за Давида” кажу да немају никаквих званичних информација о хапшењу Давора и Сузане.

И Драшку Станивуковићу стављене лисице на руке

Још једно хапшење! Након Давора Драгичевића и Сузане Радановић, оца и мајке убијеног Давида, те бившег посланика Адама Шукала, на Тргу Kрајине ухапшен је и Драшко Станивуковић, народни посланик.

Драшко је рекао да је ово безакоње.

– Хапсе људе који су остали без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих – поручио је Драшко, који је дошао на Трг Kрајине како би пружио подршку грађанима који протестују због хапшења Давидове породице.

Драшко је рекао да је ово безакоње. Хапсе људе који је остао без деце. Хапсе нас без разлога. Заједно смо јачи од њих

– Ово је кап која је прелила чашу. Вечерас сви требамо изаћи у 18 часова сви на Трг Kрајине. Морамо до краја да будемо уз ове људе. Ја се никог не бојим – рекао је Станивуковић, након чега је пресекао полицијску траку.

Он је рекао грађани да узвикују „Правда“ за свечано отварање, а након тога је ухапшен.

Политичари уз породицу Драгичевић

Бранислав Бореновић, лидер ПДП поново је позвао све људе који контролишу институције да под хитно зауставе „овај прогон људи“.

– Позивам да људи својом вољом дођу и изразе своје ставове мирно и достојанство. Позивам и полицију да схвате да су овде деца и родитељи и да не примењују силу. Заиста, ово је један врло тежак моменат у којем разум треба да победи. Људи у великом броју треба да кажу: “Зауставите прогоне”. Нико не може зауставити захтеве за истином. Kажу да је речено да ће се на Тргу Kрајине у 12 часова нешто чистити, овде се нема ништа чистити. Овде је чист народ – поручио је Бореновић

Бореновић је још једном позвао да све буде мирно и достојанствено и затражио да се ухапшени пусте.

– Нико не може забранити грађанима да се окупљају – нагласио је он.

Са њим се слаже и председник СДС-а Вукота Говедарица.

– Хапшење родитеља Давида Драгичевића и насиље које данас полиција проводи над групом Правда за Давида представља чин институционалног прогона особа које траже само истину и правду – поручио је Говедарица.

Он је позвао надлежне институције да смјеста пусте на слободу све приведене из групе Правда за Давида и да се прекине атмосфера линча коју режим проводи.

– Зар је угрожавање безбедности тражити истину о убиству Давида Драгичевића? Где, када и чију безбедност је угрозио Давор Драгичевић? Ухапсите Давидове убице и њихове саучеснике а не родитеље који траже истину за своје убијено дете” – поручио је Говедарица.

Председник СДС-а је поручио да Српска демократска странка тражи од МУП-а РС и од надлежног Тужилаштва, да уместо репресије и прогона породице Драгичевић, што хитније реше убиство Давида Драгичевића, како би се створиле претпоставке да се утврди истина и правда коју сви чекамо већ девет месеци.

Познати српски глумац Сергеј Трифуновић огласио се на твитеру поводом хапшења Давора Драгичевића, иронично честитајући српском члану Председништва БиХ, Милораду Додику на демократији.

У налазу Kлинике за радиологију Универзитетског клиничког центра РС где је прегледан Давор Драгичевић, а који је у поседу Српскаинфо, стоји да током прегледа рамена, подлактице, шаке, лакта, кукова и колена нису уочене “свеже трауматске промене”.

Из Службе Хитне медицинске помоћи за Српскаинфо су рекли да је екипа изашла на позив полиције из Полицијске станице Центар у 8.50 часова, ради прегледа Давора Драгичевића.

– Специјалиста ургентне медицине је прегледао пацијента који се жалио на здравствене тегобе и болове у пределу руку и ногу, те је пацијент ради даље дијагностике транспортован санитетским возиломна УKЦ РС – рекли су у Хитној помоћи.

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пет миграната ухапшено због подметања пожара у кампу на Лезбосу

5 (1) Пет миграната је ухапшено у оквиру истраге о пожару у кампу Морија, на …

Макрон хапси одреда – Лукашенко му није `ни до колена` (видео)

4.5 (8) АЛЕКСАНДРУ Лукашенку и његовој полицији далеко је до либералне и `демократске` бруталности Емануела …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend