Пола милиона грађана Србије не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе

5
(2)

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорио је да по резултатима истраживања око 500.000 грађана Србије не може да задовољи основне егзистенцијалне потребе при чему су ризику од сиромаштва највише изложени млађи од 18 година.

Омбудсман је у саопштењу поводом 20. фебруара, Светског дана социјалне правде, навео и да су породице са троје или више издржаване деце, старији, болесни и незапослени у Србији често у „посебно тешком положају“.

„Упркос мерама штедње, мере социјалне политике морају укључивати даље развијање услуга подршке деци, младима и старијима, јачање права у области социјалне и здравствене заштите, улагање у образовање и запошљавање. Важно је да као друштво подстичемо солидарност и одговорност за оне који су најугроженији и који без помоћи шире друштвене заједнице не могу решити своје основне егзистенцијалне проблеме“, навео је омбудсман а пренела та институција.

Одлуком генералне скупштине УН, Светски дан социјалне правде обележава се 20. фебруара, како би на посебан начин били истакнути глобални проблеми сиромаштва, социјалне и економске искључености и незапослености на нивоу светске популације.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Делови Србије под водом: Ванредно у неколико општина, у току евакуација (видео)

0 (0) Због обилних падавина у неколико општина у Србији проглашена је ванредна одбрана од …

Успорен саобраћај на ауто-путевима, пиротски округ БЕЗ СТРУЈЕ, проглашена и ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА (видео)

5 (2) Широм Србије снежни намети направили су ошти хаос, многа села су одсечена, велики …

Један коментар

 1. malo brojacu, mnogo malo, znam kuce gde nisi bio, tamo se cuti i krije; na praznom loncu poklopac, frizider iskljucen a spajz za goste uvek nepristupacan, nista tamo za vidjenje nije.
  znam one sto koprive jedu, zelje sa livada i popare bez masti il sira.
  ni komsija se u kucu vise ne pusta, jos manje stranac.
  ,,zastitnik gradjana,, cara genocidnog, verni sluzbenik zaboravlja; na mnogo hiljada nestale dece, na teror izvrsitelja, na lazi u skolama, na lekare koji traze nezasluzeno, na razbojnike i lopove, bastovane i hijene koje kruze sa namerom oteti poslednju paru i poslednji zalogaj.
  ne vidi progon u izgnanstvo i na otimanje nasih dedovina, ni najezdu copora i hordi tudjina, koje su se uvek docekivale oruzijem, na samovolju i teror teskog dusevnog bolesnika.
  tvoja briga za gladne i nesrecne je prazna prica.
  kako smo iz literature i iz iskustva pouceni djavo je pravnik, uzurpator i tirana sluzbenik u lazima vican a nasa dusa, a ne nase dobro, je njegov cilj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend