понедељак , мај 21 2018

Политика као најсигурније занимање (3): Од „гологузије“ до ролекса

Богатство у Србији иде руку под руку са политиком, што је грађанима голим оком видљиво у медијима и из имовинских карата које функционери предају Агенцији за борбу против корупције.

Приметно је и да су многи од њих у политику ушли са скромним иметком, а да су данас „пуни као брод“. Носе и фирмирана одела, скупе сатове, а неретко их папараци улове на егзотичним дестинацијама.

Сладак политички хлеб једе лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, судећи према написима медија да је на монденском острву Миконос имао кућу вредну шест милиона евра коју је продао због дугова у приватном бизнису. Он, према имовинској карти, поседује кућу и окућницу од 120 квадрата и 25 ари, па још једну од 300 квадрата и 40 ари, стан од 86 м квадратних и 36 ари и 80.786 метара квадратних обрадиве земље.

Занимљиво је да је све некретнине пријавио као наследство и навео да има ауто тојота пријус и мотоцикл. Противници су му замерали што у Грчку са породицом путује приватним авионом и обезбеђењем, као и да авантуристички дух храни скупим хобијем успињања на највише светске планинске врхове.

Високи функционер СПС-а и бивши министар без портфеља Бранко Ружић, усликан са сатом ролекс дипси вредним 10.000 евра, критикован је у јавности због изјаве да је просечној српској породици за пристојан живот довољно 35.000 до 50.000 динара. Ових дана се овај дипломирани политиколог одбранио тезом да се и са скупим сатом на руци може борити за права радника и сељака. Да код овог политичара важи она „има се, може се“ показало се када је покушао да сакрије власништво над луксузним дуплексом, петособног стана од скоро 200 квадрата на Бановом брду, који је те 2013. вредео 450.000 евра.

Шумадијски гроф

Син још актуелног председника Србије Радомир Николић је 2014. с доласком на функцију градоначелника искочио из анонимности, па се чуло да је завршио приватни факултет за менаџмент, али не и где је и шта радио. Његова имовинска карта показује прилично богатство стечено пре 40. године живота које му је донело надимак Шумадијски гроф. У власништву има близу десет хектара земље и неколико некретнина површине 740 метара квадратних. Осим породичне куће и око седам ари земље које је добио на поклон, све остало је купио, а како је навео у имовинској карти, изградио је три викендице, летњу кухињу и гаражу. Једна од „викендица“ има чак 225 квадрата, друга је попут петособног стана, али без тавана, а са подрумом.

Лидер ДС-а и бивши министар одбране Драган Шутановац, дипломирани машински инжењер, без професионалног је искуства у позиву за који се школовао. Када га је корисница Фејсбука својевремено запитала како је успео да стекне богатство са платом политичара од 1.000 евра, када и она толико зарађује, али себи не може да приушти живот ни близу оног који он има, узвратио јој је да је његова супруга Марија школована у иностранству и одлично зарађује.

Имућна фамилија

Према имовинској карти на сајту Агенције за борбу против корупције, премијер Александар Вучић је један од најсиромашнијих државника у региону са власништвом над гарсоњером од 30 метара квадратних. Међутим, сајт Крик је објавио да чланови његове породице имају шест некретнина у српској престоници, вредних више од милион и 100.000 евра, као и да су Вучићи имали још један стан који су продали, а да су од државе Србије 90-их откупили два стана према повлашћеним условима.

Овом политичару је приписивано да има стан у центру Београда, који скрива тако што га води на име најбољег пријатеља, Александра Бапца. Оправдао га је таст, познати певач Мирослав Илић, који је признао да је он ћерки и зету купио тај стан. Остало је, међутим, нејасно зашто се власништво води на другог човека.

Бајатовићево брдо

Директор Србијагаса, социјалиста Душан Бајатовић, на три функције месечно зарађује више од 20.000 евра. Потпредседник СПС-а поседује право мало царство на Дунаву, у викенд-насељу близу Беочина. Уз три викендице, од којих једна има и соларне плоче, саградио је испред главне куће кошаркашки терен, а уз другу рибњаке. Имање је делом на узвишењу које су мештани по њему назвали Бајатовићево брдо. Поседује и велелепну кућу у Новом Саду, а пријавио је Агенцији за борбу против корупције две њиве и два воћњака, аутомобиле тојота ланд крузер и фолксваген туарег Њ10, као и камион из 1980. и уштеђевину у банци.

СУТРА – Политика као најсигурније занимање (4): Народ и глув и слеп

Д. Декић – Вести

Један коментар

  1. Pohapsiti sve i svu imovinu vratiti Srbiji …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons