Пољопривреда у проблемима: Прошлу годину завршили у минусу од милијарду динара

0
(0)

Београд — Пољопривредни произвођачи су за собом оставили не тако успешну годину. Прошле године у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства је пословало 3.875 привредних друштава, пет више него у 2017. години. Број радника је, међутим, незнатно мањи. У 2017. години упошљавали су 32.197, а лане 32.096 људи.

Анализа финансијских извештаја говори да је сектор пољопривреде, шумарства и рибарства 2018. завршио у минусу од милијарду динара. Годину раније уписали су профит и то од седам милијарди динара. Стручњаци верују да је лош резултат последица ниских цена пољопривредних производа, пре свега ратарских.

Цене пшенице и кукуруза, тврде упућени, биле су ниске до скоро последњег дана прошле године. Јефтино су се, касније, продавале и јабуке.“Прошла година је била лоша у неким секторима, пре свега у ратарској производњи“ објашњава Милан Простран, агроаналитичар.

Из Белорусије долази кромпир, а Русија је највећи извозник жита. Журили смо ка Европској унији, па смо прерано отворили тржишта.

„Смањена је производња шећерне репе, кукуруза, пшенице, а реч је о великим количинама. Пратила их је ниска цена. Цена пшенице се мало опоравила тек у другој половини децембра, али цена кукуруза је и данас ниска. Верујем да је ниска цена производа сировина, као резултат слободног тржишта и велике конкуренције, утицала на крајњи финансијски резултат. Kасније су биле и ниске цене појединог воћа, мислим пре свега на јабуке. Због отвореног тржишта смо под великим притиском увоза. Остварујемо око 3,3 милијарде долара извоза, али је увоз достигао две милијарде долара. Некада се кретао око 1,2 милијарде долара. То је притисак на цене, објашњава Простран.

Анализе финансијских извештаја фирми које послују у овом сектору откривају да су лане за 42 одсто порасле дугорочне обавезе и резервисања, са 95 милијарди из 2017. године на 135,8 милијарди динара у 2018. години. Порастао им је и губитак из финансирања, са 2,4 на 3,9 милијарди динара. За четвртину су повећали залихе.

Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни идиоти би да улупају 4.4 милијарде евра у БГД метро док је остатак Србије на граници сиромаштва!

5 (4) ЦЕНА метроа у Београду неће бити нижа од 4,4 милијарде евра, каже председник …

Нико није поштеђен: Главна привреда Европе ће утонути у дугове

5 (1) Немачка би следеће године могла да се задужи до 180 милијарди евра – …

2 Коментара

  1. @ne kontam sva četir točka pogonski i opet u glibu 🐒🐒🐒🐒

  2. Dok se nekom ne smrkne drugom ne svane

    A šta reče, mi to dobijamo od rusa … ili si ti brate zabrljo u ovom textu.
    Kako ono kažu ; ako hoćeš da se obogatiš idi među bedu

    Ili su plodne oranice već označene …100%

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend