Пољопривредници крију податке о земљи

0
(0)

ДРЖАВИ прети опасност да на папиру изгуби готово трећину свог пољопривредног земљишта, од којег је већина у Војводини и најбољег је квалитета.

То ће се догодити ако закупци, али и власници државних и приватних парцела наставе да одбијају да дају податке анкетарима Републичког завода за статистику који већ месец и по дана спроводе попис пољопривреде. Уз хронични страх и неповерење пољопривредника, који прикривају или лажирају информације, ово је највећи проблем државне акције током које је пописано 470.872 сеоска домаћинства, од 909.000, колико се претпоставља да их постоји.

Део сељака врда због неразумевања смисла пописа, али и због злоупотреба приликом давања државне земље у аренду. Пољопривредници који су земљу дали у подзакуп, или се само формално воде као закупци, што закон забрањује, због тога бирају да – слежу раменима. Држави, али и сељацима, то може да се обије о главу када буду конкурисали за средства из ЕУ, али и у подели пара из домаћег буџета.

Први статистичар Србије Драган Вукмировић напомиње да је реч о изузетно великим површинама, чије би неевидентирање под знак питања довело читаву акцију. Он истиче и да држава, без обзира на проблеме, неће дозволити да земља остане непописана.

АНКЕТАРИМА ПО 45.000 ДИНАРА 

ПОПИСИВАЧИ пољопривреде за првих месец дана у просеку су зарадили 45.000 динара. До половине месеца исплаћено је 111 општина у Србији, које ће додељени посао моћи да заврше тек када исплате и последњег анкетара. Хонорар су добили и пописивачи са клупе за резерве, којима је РЗС платио по 5.000 динара.

– Део пољопривредника прикрива истините податке, иако информације које прикупљамо немају везе са плаћањем пореза, нити са чињеницом да ли се парцеле обрађују или не – објашњава Вукмировић. – Свако друго домаћинство у Војводини негира да испуњава услове за газдинство, иако су на попису становништва пре годину дана рекли супротно. У централној Србији тога је упола мање.

Вукмировић истиче да ће пописивачи у свом послу ићи до краја – податке о земљи, осим код власника и корисника, прикупљаће у општинама, месним канцеларијама, али и код комшија и пољочувара:

– У случају да утврдимо да грађанин не даје тачне податке сматраћемо да је одбио да учествује у попису, за шта је по закону предвиђена прекршајна пријава.

Да лош однос људи према попису може да направи велики проблем држави сматра и професор Пољопривредног факултета Миладин Шеварлић. То се већ догодило Румунији и Бугарској, које су после тога одустале од пописивања ”на реч”.

– Подаци о закупљеној државној земљи могу да се нађу у општинама, чије су комисије одлучивале о додели. Најтеже ће бити расветљена међусељачка аренда, без трагова и докумената.

ОДЗИВ НАЈБОЉИ У БАНАТУ

НАЈВИШЕ домаћинстава пописано је у средњобанатској, а најмање у браничевској области. Одзив изнад очекивања забележен је и у Ковачици и Бачком Петровцу, али и Бујановцу и Прешеву. Капију пред носем пописивача залупило је свега 0,03 посто анкетираних.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Полиција блокирала Газелу – пописују возаче (видео)

3.7 (6) Полиција је данас после 16 часова блокирала аутопут у висини моста Газела и …

Ухапшена екипа KТВ телевизије (видео)

5 (21) Чланови екипе KТВ телевизије ухапшени су данас јер су желели да правовремено и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend