Економија

Пољопривредници огорчени: Један министар обећао једно, други спроводи друго

Пољопривредни произвођачи који су купили минерално ђубриво преко рачуна суочавају се са проблемима у остваривању свог права на регрес, изјавио је Тањугу директор удружења “Жита Србије” Вукосав Саковић.

“Сви смо ми у овој држави убеђивали пољопривредне произвођаче, посебно велике, да не раде са кешом, да отворе рачуне, да уђу у систем ПДВ-а и да робу купују преко рачуна”, казао је Саковић, додајући да сада они пољопривредници који су купили ђубриво преко рачуна не могу да остваре право на подстицаје.

Саковић тврди да је пољопривредницима претходни министар у време предизборне кампање, обећао да ће сво ђубриво, које буде набављено и купљено преко рачуна, бити изједначено са оним које је купљено за кеш.

“Међутим, та обећања нису саставни део уредбе која је изашла и у озбиљном проблему се налазе сви пољопривредни произвођачи, који су ђубриво купили преко рачуна… Они не могу да поднесу захтев за подстицај”, тврди Саковић.

Удружење “Жита Србије” је на захтев произвођача упутило писмо Министарству пољопривреде тим поводом, и замолило да га узме у разматрање и нађе адекватно решење, указао је Саковић.

“Знамо да се сусрећемо са проблемом новца, сви ми у земљи, па и Министарство пољопривреде са својим буџетом. Али, ако је неком обећано то право, онда би му требало омогућити да га оствари, па таман и са закашњењем, од годину дана ако другог решења нема”, закључио је Саковић.

Министарство пољопривреде донело је у априлу Правилник о условима и начину остваривања права на регрес за гориво, као и Правилиник о условима и начину остваривања права на регрес за ђубриво са циљем унапређења производње кроз стимулисање набавке одређених инпута за производњу.

Регистровани пољопривредни произвођачи (правна лица, предузетници и физичка лица – носиоци комерцијалног породичног пољопривредног газдинстава) имају право на коришћење регреса за гориво (евро дизел, односно дизел гориво гасно уље 0,1).

Такође имају право и на коришћење регреса за ђубриво (азотно дубриво – АН, УРЕА, КАН, УАН и САН, као и разлиците комбинације НПК, НП и ПК комплексних и мешаних, гранулисаних ђубрива, које у свом саставу имају више азота) ако у периоду од 1. јануара до 15. новембра текуће године, ове инпуте купе за радове у пољопривреди.

Како до регреса

Свако регистровано газдинство има право на 3.000 динара по хектару за куповину дизел горива и 3.000 динара по хектару за куповину минералног ђубрива.
Регрес за купљено гориво одобрава се у висини од 50 динара по литру купљеног горива односно одобрава се регрес у висини од 10 динара по килограму купљеног ђубрива.

Захтеви за остваривање права за регрес за гориво односно ђубриво подносе се једанпут годишње у два примерка Министарству финансија – Управи за трезор и то у периоду од 5. маја до 20. новембра текуће године. Пољопривредници су у обавези да уз захтев за регрес прикажу и фискалне рачуне купљеног инпута.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!