Пољопривредно становништво све старије, просечно газдинство 4,5 хектара

0
(0)

Пољопривредно становништво све старије, просечно газдинство 4,5 хектара

На основу Анкете о структури пољопривредних газдинстава у Србији има 569.310 пољопривредних газдинстава што је за 9,9 одсто мање у односу на попис 2012. године.

Републички завод за статистику спровео је Анкету о структури пољопривредних газдинстава од 1. октобра до 30. новембра 2018. године. Анкетирано је 120.000 пољопривредних газдинстава, а прикупљени су подаци о пољопривредној механизацији, земљишту, радној снази на газдинствима, броју животиња и примењеним агротехничким мерама. За спровођење ове анкете утрошено је 2,59 милиона евра, а средства су обезбеђена из претприступних фондова ЕУ и националног буџета.

На основу првих резултата ове анкете процењује се да у Србији има 569.310 пољопривредних газдинстава што представља пад од 9,9 одсто у односу на попис 2012. године.

Површина коришћеног пољопривредног земљишта износи 3.476.788 хектара што је за 1,1 одсто више у поређењу са претходним пописом.

Просечна величина газдинства је 4,5 одсто, односно за 13,5 више него 2012.године. Највећи пораст величине газдинстава забележен је у Средњобанатском округу.

Мање од два хектара обрађује 217.682 газдинстава. Према анкети на сваких 10 газдинстава, на осам се гаје домаће животиње. Највећи број газдинстава која се баве сточарством налази се у Мачванској области.

Просечна старост носиоца газдинства је 61. годину што представља повећање од две године у односу на претходни попис. Мушкарци су носиоци газдинства у 81 одсто случајева, а у 19 одсто то су жене. Сваки 14 носилац газдинства млађи је од 40 година. Највише младих носиоца газдинства има у Шумадији и Западној Србији.

Осам од десет газдинстава има свој трактор, а у чак 83 одсто случајева његова старост је већа од 20 година.

Kоначни резултати Анкете о структури пољопривредних газдинстава биће објављени 30. јуна.

С.K.

Агросмарт.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Један коментар

  1. ja u ovim mojim godinama jos nikoga ne znam ko ima 4,5 ektara. — ako sa nasim metrima i arima delite i picoustog otete ektare onda racunica dobra vam je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend