fbpx
Насловна / Србија / Економија / Поново проблеми са ЕПС-ом – астрономски јануарски рачун за струју!
Поново проблеми са ЕПС-ом – астрономски јануарски рачун за струју! 1

Поново проблеми са ЕПС-ом – астрономски јануарски рачун за струју!

Београд – Иако је после јануарске афере са високим рачунима за струју ЕПС сменио осам директора и пооштрио контролу очитавања и потрошње, поједини потрошачи се жале да неправилности постоје и у фебруару на рачунима који ових дана пристижу.

Да је у јануару било хладно, било је. Али да су грејна тела за месец дана потрошила струје колико и једно домаћинство у целој 2016. – за рубрику је веровали или не. Вишеструко виши износ од уобичајеног траумирао је власницу бројила.

„Јао, верујте ми били смо у шоку! Морала сам мајку да замолим да ми да једну таблету да се смирим, пошто се није догодило никада да смо ми ушли у црвену зону“, објашњава Мара Брзица.

Где је запело? Није заказао читач струје, већ, по свој прилици, ЕПС-ов систем за штампање рачуна. Наиме, девет месеци, рачун је мењао износ у складу са потрошњом, али није у табели бележио промену на бројилу, што ретко ко од потрошача на рачуну и констатује. Са јануарским рачуном су тако напрасно додати сви раније плаћени, али испоставља се не и бележени киловати.

„Знала сам за целу ту фрку која је испала у децембру. После одлуке из ЕДБ-а да ће да прође поново све те рачуне у децембру цела Србија, очекивала сам да ће јануарски рачуни бити ок“, каже Брзица.

Док саговорница Н1 чека решење рекламације, питали смо ЕПС за епилог прошломесечне афере са наводно масовним грешкама у читању струје.

Према подацима Електропривреде Србије, поређења ради, у децембру се на новембарске рачуне жалило 3.547 потрошача. У јануару је децембарски рачун, пак, рекламирало скоро дупло више – 6.700 потрошача. У децембру је уважено око 40 одсто рекламација, док у ЕПС-у још немају податак колико је оправданих јануарских жалби.

Све и да свака рекламација буде уважена, на рачун за струју прошлог месеца се, упркос медијској помпи, није жалило ни пола једног процента потрошача, којих је више од 3,5 милиона у Србији. Иако су у ЕПС-у од почетка тврдили да је број рекламација уобичајен за тај период године, истовремено су најавили да ће казнити агенцију која очитава струју. Питали смо – да ли је санкције за читаче заиста било?

„Свакако ће агенција бити кажњена пеналима и новчаном казном када се заврши процедура и прикупљање свих релевантних чињеница и доказа у складу са потписаним уговором.“

Са санкцијама руководилаца у ЕПС-у се није часило часа. Иако до данас није познато у ком обиму је заправо било неправилности, први човек Електропривреде Србије сменио је одмах чак осам директора тог предузећа. Подсећамо, сменама је претходила бурна реакција шефа владе.

„Јако ми је жао што је премијер љут због овог догађаја, међутим премијер је потпуно с разлогом љут“, рекао је тада директор ЕПС-а.

Адам Сантовац, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас 11

Нова поскупљења у Србији: Више цене за струју, гориво и гас

Ново поскупљење гаса, струје и горива очекује потрошаче у Србији и то због увођења нове …

Бандо лоповска, погледајте шта вам Србија поручује (видео) 12

Бандо лоповска, погледајте шта вам Србија поручује (видео)

Све ћете да платите! … ne znam čoveka ali sve je u pravu… pic.twitter.com/zsOShL42et — …

Један коментар

  1. Napon je neadekvatan, katastrofalan i to direktno utice na potrosnju struje.Ja sam uputila zalbu,jos uvek niko ne odgovara.Naplacuju nesto sto nisu isporucili,i to je sramota!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *